En Sıcak Konular

11. Cumhurbaşkanı yeniden mi?

14 Eylül 2007 13:22 tsi
11. Cumhurbaşkanı yeniden mi? 21 Ekim'de referanduma sunulacak Anayasa değişikliği paketinde yer alan, Cumhurbaşkanı seçimi konusu tartışılıyor. Gül, Köşk'ten erken mi inecek? AK Parti ve CHP ne diyor?

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, 21 Ekim'de referanduma sunulacak Anayasa değişikliği paketinde yer alan, ''11'inci Cumhurbaşkanı'nın seçiminin nasıl ve ne zaman yapılacağını düzenleyen'' geçici madde 19'un uygulanamayacağını söyledi.

Ergin konuyla ilgili olarak tartışmaların yeniden başlamasını değerlendirdi.

Ergin, "Geçici madde 19, 11'inci Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen bir madde. Sayın Abdullah Gül'den sonra seçilecek Cumhurbaşkanı, hiçbir zaman 11'inci Cumhurbaşkanı olmayacak. Sayın Gül'den sonra 12'nci Cumhurbaşkanı seçileceği için geçici madde 19 uygulanamaz" dedi.

AK Parti'li Ergin, "Hazırlık çalışmaları devam eden anayasa taslağında, Cumhurbaşkanı'nın görev süresi, geçici maddeyle 5 yıl olarak düzenleniyor. Eğer bu düzenleme kabul edilirse 5 yıla iner. Böyle bir düzenleme yapılmadığı takdirde Sayın Cumhurbaşkanı'mızın görev süresi 7 yıldır" diye konuştu.

Kuzu: "Hedeflenen konu kalmadı"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da aynı konuya ilişkin soruları yanıtlarken, referandum paketinde yer alan geçici madde 19'un bir çözüm hükmü olduğunu söyledi.

Kuzu, geçici maddelerin, prensip olarak, bir kez uygulanacağını ve işlevini tamamlamış olacağını ifade ederek, "Geçici madde 19, 11'inci Cumhurbaşkanı'nın halkın seçmesini düzenliyordu.11'inci cumhurbaşkanı seçildiğine göre, o maddenin hedeflediği konu kalmamıştır. İçi boş bir hükümdür. İki tane 11'inci cumhurbaşkanı olamayacağına göre, bu iş bitmiştir. Aynı şekilde, yeni anayasaya geçici bir madde eklenmedikçe genel seçimler de 5 yıl sonra yapılabilir" dedi.

Kuzu, "Yeni hazırlanacak anayasada, Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 5 yıl olduğunu belirten ve bu maddenin de mevcut cumhurbaşkanını kapsayacağı hükmünü içeren geçici bir madde konulmadığı sürece, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın görev süresi 7 yıldır. Fransa'da da aynı durum yaşanmıştır" ifadesini kullandı.

Kart: "Israr etmemek gerekirdi"

CHP'nin hukukçu milletvekillerinden Konya Milletvekili Atilla Kart ise parti olarak, bu konunun getireceği sorunları dile getirdiklerini hatırlattı.

Abdullah Gül'ün, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Anayasal anlamda yaratacağı kaos ortamını 3-4 aydır anlatıklarını belirten Kart, Türkiye'nin, bugün bunu tartıştığını kaydetti.

CHP'li Kart, "Buyurun o sıkıntılar, o kaotik ortam doğmuş durumda. Gözü kara şekilde, günü kurtarma uğruna bu kaotik ortama yol açanlar, bunun anayasal çözümünü de bulmak zorundadır. 22'nci yasama döneminde, maddi anlamda yasalaşması mümkün olmayan bir anayasa değişikliği teklifinde ısrar etmemek gerekirdi. Ama bu yapılmıştır. Bu olayın sorumlusu olanlar; siyasi iktidarı, Başbakan'ı, Cumhurbaşkanı'nı kastediyorum, sütre gerisine yatmış durumda, olayları seyrediyorlar. İbret verici bir yönetim anlayışı ve bunun yarattığı sonuçlar söz konusu" şeklinde konuştu.

CNN Türk 



Bu haber 261 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,900 µs