En Sıcak Konular

Pamuk: Laikler demokrasiye önem vermiyor

14 Eylül 2007 09:58 tsi
Orhan Pamuk: Türkiye’deki siyasi İslamcılar demokrasiye laiklerden daha saygılı

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk, Türkiye’nin son 10 yılda ülkeyi AB’ye sokmak isteyen “ılımlı siyasi İslamcılar” ile “sırtını Silahlı Kuvvetler’e dayamak isteyen” laiklik yanlıları arasında mücadeleye sahne olduğunu öne sürdü.

BBC’nin Radyo 3 kanalında yayınlanan bir programda İngiliz edebiyatçı Kenan Malik’e konuk olan Pamuk, söyleşi boyunca siyasi konularla ilgili sorulardan mümkün olduğu kadar kaçınmaya çalıştı.

Malik’in ısrarlı soruları üzerine, “bir militan ya da siyasetçi olmadığını” belirten Pamuk, siyasi görüşlerinin kitaplarında değil, sadece bu tür söyleşilerde yaptığı değerlendirmelerde bulunabileceğini söyledi. Pamuk, siyasi konulardaki değerlendirmelerine basın tarafından gereğinden fazla yer verilmesinden de yakındı.

“Türkiye’deki siyasi İslamcıların demokrasiye, laiklik yanlılarından daha saygılı oldukları” görüşünü dile getiren Pamuk, laiklik yanlılarının Türk Silahlı Kuvvetleri’nden güç almaya çalıştıklarını iddia etti.

Kendisinin de laiklik yanlısı olduğunu belirten Pamuk, ancak Türkiye’deki laiklik yanlılarının demokrasiye yeterli önemi veremediklerini, son yıllarda ülkeyi AB’ye yönlendiren “ılımlı siyasi İslamcıların” demokrasiye daha çok saygı gösterdiklerini ifade etti.

Orhan Pamuk, “1915 olayları ve Kürtler” ile ilgili sözlerinin geçen yıl bir Avrupa gazetesinde yer almasından sonra çıkan tartışmaları değerlendirirken de, Türkiye gibi toplumlarda aile içinde yaşananları “içeride tutma” adetinin bulunduğunu, kendisinin bu tür şeyleri yüksek sesle konuştuğu için tepki görmüş olabileceğini savundu.

Pamuk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili olarak da değerlendirmede bulundu ve Atatürk’ün Batı ve laiklik yanlısı bir şahsiyet olduğunu belirtti.

vatan



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs