En Sıcak Konular

İsrail bir açıklama borçlu

14 Eylül 2007 09:42 tsi
İsrail savaş uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili belirsizlik sürerken, dünya basınında farklı iddialar ortaya atılıyor.

İsrail savaş uçaklarının Türkiye ve Suriye hava sahasını ihlalinin üzerinden bir hafta geçmesine karşın saldırının hangi amaçla yapıldığı öğrenilemedi. İsrailli yetkilliler bu konuda henüz herhangi bir açıklama yapmazken sınır ihlali ABD basınında “Suriye ve İran'a mesaj verildi” biçiminde yorumlandı. Dışışleri Bakanı Ali Babacan ile geçen hafta Ankara'da görüşen Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, 3 İsrail uçağının 6 Eylül'de Suriye hava savunmasını ihlal ettiği ve fark edilince de ülkenin doğusundaki Dayr Ez-Zavr bölgesindeki bir hedefe 4 füze fırlattığı bilgisini vermişti. CNNTürk haber sitesinde yer alan habere göre, CNN televizyonu Amerikalı yetkililerin, İsrail uçaklarının Suriye sınırlari içerisindeki bir hedefi vurduğunu bildirdiğini ancak hedefin ne olduğu ile ilgili herhangi bir bilgi vermediğini öne sürdü.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

ABD'nin en önemli gazetelerinden biri olan New York Times gazetesinin iddiasına göre ise İsrail uçakları Suriye'deki nükleer tesisleri fotoğrafladılar.

Amerikan basınında dile getirilen iddialardan bir diğeri de İsrail'in İran'ın nükler tesislerine yönelik saldırı hazırlığı içerisinde olduğu şeklinde. İsrail'in özel kuvvetlerinin 1976'da havada yakıt ikmali yapan uçaklar ile 4 bin kilometre uzakta, Uganda'nın Entebbe havaalanına, 1981'de bin 100 km uzaklıkta Irak'ın inşaa ettiği Osirak nükleer reaktörüne ve 1985'te Tunus'taki Filistin Kurtuluş Örgütü kararagahına benzer operasyonlar düzenlediği belirtilirek şu sorulara cevap aranıyor: Kuzey-Güney sınırı arasındaki mesafe yaklaşık 600 kilometre olan Suriye için neden 5 bin km'lik yedek yakıt tankları kullanıldı. “Suriye hava savunmasını denemek için” olsa bile İsrail'in F-15 ve F-16 uçakları Suriye'ye niçin doğrudan değil de Türkiye üzerinden girdi. İsrail Hava Kuvvetleri'nin Türkiye'yi de işin içine katacağı bir operasyon planladığı ve bu nedenle Suriye'ye Türkiye üzerinden girdiği belirtiliyor.

yenişafak



Bu haber 326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,375 µs