En Sıcak Konular

'Öldüren cazibe!'

14 Eylül 2007 09:40 tsi
'Öldüren cazibe!' "Bush geçan hafta, Anbar eyaletinin lideri Ebu Rişa'yla görüştü. Bu hafta, Irak'taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral David Petraeus, Anbar'ın Irak için nasıl bir model haline geldiğini anlattı. Dün Ebu Rişa Anbar'da bombacılar tarafından öl

Guardian gibi Independent gazetesi de Ebu Rişa'nın öldürülmesini manşetinden duyuruyor.

Haberin başlığı "Öldüren Cazibe".

"Bush geçan hafta, Anbar eyaletinin lideri Ebu Rişa'yla görüştü. Bu hafta, Irak'taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral David Petraeus, Anbar'ın Irak için nasıl bir model haline geldiğini anlattı. Dün Ebu Rişa Anbar'da bombacılar tarafından öldürüldü."

Independent yazarı Patrick Cockburn saldırıyı "Bush'un Irak'ı sakinleştirme umutlarını havaya uçuran suikast" diye niteliyor:

"Amerika'nın Ramadi'deki en büyük askeri üssünün hemen karşısında kapısında bir Amerikan tankının beklediği evinin önünde saldırıya uğrayan Ebu Rişa, çok kötü bir zamanda; Bush Amerikan halkına, Irak'ta işlerin yoluna girmeye başladığını, Anbar'ın da buna örnek olduğunu söylemeye hazırlanırken öldürüldü.

"Artık Amerika'yla işbirliği yapan hiç kimse güvende değil."

Independent'ta yer alan başka bir haberde bazı Sünnilerin Ebu Rişa'nın yasını tutarken, bazılarının saldırıya sevindiğini aktarıyor:

"Anbar'daki en büyük aşiretin liderlerinden Ali Hatem El Süleyman, 'Anbar'da tek bir çocuk kalsa bile burayı El Kaide'ye bırakmayacağız' derken, bazı aşırı dinci internet sitelerinde Ebu Rişa, 'Haçlıların uşağı' olarak niteleniyor."

'Bağdat'a barış duvarları'

Guardian gazetesi, özel haberinde, bağımsız bir komisyon tarafından Amerikan Kongresi için hazırlanan ve Irak'ın güvenlik koşullarının iyileştirilmesine yönelik öneriler içeren bir raporda, Bağdat'ta Belfast'taki gibi barış duvarları örülmesi tavsiyesinin yer aldığını belirtiyor.

Habere göre, raporda 1970'lerin başında Kuzey İrlanda'da Katolik ve Proteston mahalleleri ayırmak için inşa edilen duvarların, Bağdat için de çözüm olabileceği belirtiliyor. Raporda yer alan diğer önerilerden bazıları ise şöyle:

"Amerikalılar ve İngilizlerin kontrolünde olsalar bile Iraklılara ait güvenlik birimlerinde, egemenliğin vurgulanması için Irak bayrağının dalgalandırılması.

"Her etnik grubun kendi bölgelerinin güvenliğinden sorumlu olması.

"Şiilerin kontrolündeki İçişleri Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılması ayrıca güvenlik alanında sorumluluğun Iraklılara devrini düzenleyecek bir birimin kurulması ve bu birimin başına Iraklı bir asker değil polisin getirilmesi."

Raporda ayrıca Irak polisine danışmanlık yapması için farklı ülkelerden toplam üç bin uzmanın görevlendirilmesi ve 20 bin kişilik yardımcı polis gücünün feshedilmesi gibi öneriler yer alıyor.

BBC



Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,527 µs