En Sıcak Konular

TBMM Genel Kurulu, Yüce Divan oylaması için toplandı

20 Ocak 2015 15:31 tsi
TBMM Genel Kurulu, 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski 4 bakanın, Yüce Divan'a gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin oylama için toplandı.

TBMM Genel Kurulu'nun 44. birleşimi saat 15.00'te yoklamasız açıldı. Birleşimi Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı yönetiyor. Bahçekapılı, gündem dışı konuşmak için üç milletvekiline söz verdi.

Ekonomi eski Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilmeleri için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bakanlar için oylamalar ayrı ayrı, gizli olarak yapılacak.

Eski 4 bakan hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu'nun raporunda "Yüce Divan'a sevk konusunda yeterli şüpheye ulaşılamadığından Ekonomi eski Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divana sevk edilmemesine Komisyonun 5 Ocak 2015 tarihli toplantısında oy çokluğuyla (5'e karşı 9 oyla) karar verilmiştir." deniyor. HDP'nin üyesini çektiği Meclis Soruşturma Komisyonu'nda, AK Parti'nin 9, CHP'nin 4 ve MHP'nin ise 1 üyesi bulunuyordu.

Meclis Genel Kurulu görüşmelerinde, komisyona, şahısları adına altı milletvekiline ve o sırada görevde bulunsun veya bulunmasın hakkında soruşturma açılması istenen bakanlara söz verilecek. Bakanlar için süre sınırlaması olmayacak.

Gizli oylama, milletvekilinin ne yönde oy kullandığının hiçbir şekilde belirlenemediği ve bu konuda herhangi bir kaydın olmadığı oylama şekli. Gizli oylama adı okunan üyeye bir zarf ve beyaz (kabul), kırmızı (ret) ve yeşil (çekimser) renkli üç pusulanın verilmesi ve üyenin bunlardan birisini kapalı kabinde zarfa koyması suretiyle yapılacak.

Meclis'te AK Parti'nin 312, CHP'nin 127, MHP'nin 52, HDP'nin 27 sandalyesi bulunuyor. 12 bağımsız milletvekilinin bulunduğu Meclis'te Demokratik Bölgeler Partisi'nin 1, Elektronik Demokrasi Partisi'nin 1, Demokratik Gelişim Partisi'nin 1, Millet ve Adalet Partisi'nin 1, Anadolu Partisi'nin 1 milletvekili bulunuyor.

MHP VE CHP'DEN SÜRPRİZ HAMLE

CHP'li Mahmut Tanal, Yüce Divan oylaması için girilecek olan kabinin içerisinde fotoğraf çekimini sağlayacak cihazların yasaklanmasını istedi. MHP ise 4 eski bakanla ilgili 201 önerge verecek.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 4 eski bakan ile ilgili Genel Kurul'da yapılacak olan Yüce Divan oylaması öncesi 'Ak Parti'nin kendi milletvekillerinden kullandıkları 'gizli' oyun fotoğrafını çekmelerini istediği ve/veya 'evet' yazan pusulaların parti yönetimine iletilmesini istediği' şeklinde iddialar üzerine TBMM Başkanlığı'na dilekçe verdi.

Tanal dilekçesinde, "Bir Milletvekilinin kullandığı gizli oyu, cep telefonu ve/veya başka bir cihaz aracılığı ile çekerek mensubu olduğu parti yönetimine sunması hem bir Milletvekilinin hem de Parlamento'nun saygınlığını ortadan kaldıracaktır" ifadelerine yer verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın iddialar üzerine TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle; "Adalet ve Kalkınma Partisi yönetiminin işbu dilekçeme konu oylamada herhangi bir fire vermemek için kendi Milletvekillerinden kullandıkları 'gizli' oyun fotoğrafını çekmelerini istediği ve/veya 'evet' yazan pusulaların parti yönetimine iletilmesini istediği şeklinde iddialar bulunmaktadır. Bu iddialar nezdinde gerek TBMM İçtüzüğün 112/3'üncü maddesi gereğince ‘Görüşmeler tamamlandıktan sonra komisyon raporu Genel Kurulca gizli oyla karara bağlanır’ ve bilindiği üzere Türkiye'de ilk defa 16 Şubat 1950 senesinde uygulanmaya başlanan ve demokrasinin en önemli unsurlarından birisi olan 'gizli oy ilkesi' oy verenin iradesini serbestçe ve her türlü baskıdan uzak biçimde ortaya koymasını sağlamaktadır. Bir Milletvekilinin kullandığı gizli oyu, cep telefonu ve/veya başka bir cihaz aracılığı ile çekerek mensubu olduğu parti yönetimine sunması hem bir milletvekilinin hem de Parlamento'nun saygınlığını ortadan kaldıracaktır. İşbu yukarıda arz ve izah olunan gerekçelerle TBMM Genel Kurul'unda düzenlenecek Yüce Divan oylamasında Parlamento üyelerinin; 'oylama kabini içerisinde' fotoğraf çekimini sağlayacak cep telefonu, kamera, fotoğraf makinası gibi herhangi bir cihaz bulundurması ve kullanmasının yasaklanmasını saygılarımla arz ve talep ederim."

TAM KADRO BULUNACAK

CHP, MHP ve HDP tam kadro Genel Kurul'da bulunacak.

DAVUTOĞLU OY KULLANAMAYACAK

Muhalefetin vereceği önergeyle, Meclis'in Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki Yolsuzluk, rüşvet ve görevi kötüye kullanma iddiaları nedeniyle Yüce Divan'a gönderilip gönderilmemesi oylaması yapılacak.

Oysa Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi bir ziyaret için İngiltere'de. AK Parti Konya Milletvekili de olan Davutoğlu, bu nedenle Tbmm Genel Kurulu'ndaki oylamada, "şahsen" oy veremeyecek.

BAŞBAKAN'IN OYUNU KİM KULLANACAK?

Mevcut mevzuat uyarınca, resmi görevle yurtdışına giden Başbakan dahil, Milletvekili olan tüm Bakanlar Kurulu üyeleri yerine, vekaletlerini bıraktıkları kabine üyeleri oy kullanabiliyorlar.

Davutoğlu, yurtdışına giderken Başbakanlık vekaletini yardımcısı Yalçın Akdoğan'a bıraktı.  Vekalet konusu, Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayınlandı. Bu durumda Akdoğan, Davutoğlu'nun yerine oy kullanma yetkisi taşıyor.  Ancak Akdoğan'ın bu yetkiyi kullanıp kullanmayacağı oylama sonunda belli olacak.

BAKANLAR YERİNE DE VEKALET VAR

Yine Davutoğlu'na yurtdışı ziyarette eşlik eden bakanlar için de aynı durum söz konusu.  Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yerine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, AB Bakanı Volkan Bozkır yerine de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam vekalet ediyorlar.

Davutoğlu için söz konusu olan, bu bakanlar için de söz konusu olabilecek. İslam ve Canikli, hem kendi yerlerine, hem de yurtdışında oldukları için vekalet ettikleri iki bakan adına oy kullanabilecekler.

BABACAN YERİNE, ARINÇ OY KULLANACAK

Yine Başbakan'a eşlik etmek üzere İngiltere ve Davos'a giden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bugünkü oylamada oy kullanamayacaklar.

Resmi Gazete uyarınca, Babacan'ın vekaleti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ta, Şimşek'in vekaleti ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'te bulunuyor.
Yemen'e resmi ziyaret için giden Mevlüt Çavuşoğlu da, vekaletini Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a bırakmış durumda.

OYLAMA GİZLİ YAPILACAK

Anayas gereği Tbmm Genel Kurulu'ndaki Yüce Divan oylamaları gizli yapılıyor. Dolayısıyla, hangi vekilin hangi yönde oy kullandığı belli olmayacak. Sadece vekillerin "oy kullanıp kullanmadıkları" kayıtlara geçecek.

(AJANSLAR)



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,212 µs