En Sıcak Konular

İngiliz istihbaratı gazetecilerin e-postalarını ele geçirmiş

20 Ocak 2015 14:12 tsi
İngiltere hükümetine bağlı istihbarat birimi GCHQ, birçok gazetecinin mail adresini ele geçirmiş

İngiltere'nin istihbarat kuruluşlarından Hükümet İletişim Merkezi'nin (GCHQ), dünyanın önde gelen basın kurumlarında çalışan habercilerin e-postalarına sızdığı ortaya çıktı. Eski CIA çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı yeni belgelere göre, GCHQ, habercilere ait bu binlerce e-postayı da imha etmeyip sakladı.

Russia Today''de yer alan habere göre, e-postalarına sızılan gazeteciler arasında BBC, Guardian, New York Times, Washington Post, Reuters, The Sun, NBC ve Le Monde gibi önde gelen medya kurumlarında çalışan muhabirler var. Haberde, e-postalara GCHQ'nun ‘test amacıyla yapılan bir çalışma' kapsamında sızdığı yer alıyor.

Habere göre, adı geçen medya kurumlarının sunucularında bulunan e-postalara sızan GCHQ ajanları, buradaki e-postaları kendi sunucularına aktardı. GCHQ sunucularına bağlanan herkes de bu e-postaları görebildi.


'İSTİHBARAT DEĞİL TEST ÇALIŞMASI'

Haberde, Kasım 2008 içerisinde bir gün yapılan bu 'test çalışması' kapsamında gazetecilerin de aralarında olduğu pek çok kişiye ait 70 bin e-posta toplandı. Gazetecilere ait e-postalarda önemli haberlerin bulunmadığı ve yazışmaların muhabir-editör arasındaki konuşmalardan ibaret olduğu belirtildi.

Ancak haberde, 'istihbarat toplama amacıyla değil test çalışması kapsamında gerçekleştirilmiş gibi görünen' bu işlem sonucunda elde edilen bilgilerin' başka alanlarda kullanılıp kullanılmadığının kesin olarak bilinmediğinin altı çizildi.


'GCHQ'YA GÖRE GAZETECİLER TERÖRSİTLER GİBİ GÜVENLİK RİSKİ'

Öte yandan Snowden'ın sızdırdığı belgeler, GCHQ'nun 'soruşturmacı gazetecileri, teröristler ve bilgisayar korsanları ile bir tutup güvenlik riski olarak sınıflandırdığını' da ortaya koydu.

İngiltere teknik istihbarat kurumu GCHQ'nun, NYT, Reuters, BBC, Guardian, Washington Post'ta çalışan bu gazetecilerin tüm maillerini ele geçirdiği belirtiliyor. GCHQ'nun çalışmasında dikkat çeken ayrıntı ise, bu medya kuruluşlarında çalışan araştırmacı gazetecilerin, GCHQ'nun teröristler ve hacker'ları içeren "tehdit" listesine eklenmiş olması.

GCHQ'nun askeri istihbarata gönderdiği bir belgedeki, "Her türlü haber medyasını temsil eden gazeteci ve muhabirler, güvenlik konusunda tehdit oluşturmaktadır." ifadeleri dikkat çekiyor.


ABD DE, AP MUHABİRLERİNİN TELEFONLARINI DİNLEMİŞTİ

ABD'nin de geçtiğimiz yıl, Associated Press (AP) muhabirlerinin telefonlarını dinlediği ortaya çıkmıştı. ABD Adalet Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl 20 AP çalışanının cep telefonlarının dinlenmesi için talimat verdiği ortaya çıkmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama da geçtiğimiz hafta, "Bir terör şüphelisinin e-posta hesabına giremiyorsak, burada sorun vardır" açıklamasında bulunmuştu.



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,601 µs