En Sıcak Konular

Sana'nın stratejik bölgelerinde Husi varlığı artıyor

20 Ocak 2015 13:17 tsi
Yaşanan çatışmaların ardından hayatın normale dönmeye başladığı Yemen'in başkenti Sana'nın stratejik bölgelerinde silahlı Husi varlığının arttığı bildirildi.

Yemen'de yaşanan çatışmaların ardından başkent Sana'da hayat normale dönüyor. Ensarullah Hareketi (Husiler) ile Cumhurbaşkanlığı Muhafızları arasında yaşanan silahlı çatışma kentte yeniden ''iç savaş'' senaryolarını gündeme getirirken, halk işyerlerine gitti, esnaf yeniden kepenk açtı.
 
Yaşanan gelişmelerin ardından şehirdeki tansiyon düşse de Husilerin kentteki silahlı varlığı devam ediyor. Başkanlık sarayı ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin evinin çevresindeki Husi hareketliliği devam ediyor.
 
''Yaşananlar Darbe girişimiydi''
 
Yemen'de Cumhurbaşkanı Hadi'nin ofis müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in Husiler tarafından kaçırılması ile alevlenen gerginlik, Husilerin başkanlık sarayı ve Hadi'nin evinin yakınlarında Cumhurbaşkanlığı Muhafızları ile çatışmaya girmesiyle tırmanışa geçmişti.
 
Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren siyasetçi ve yazarlar çatışmaları ''darbe girişimi'' olarak adlandırmıştı. Husilerin 21 Eylül'de Sana'nın ve diğer önemli kentlerin kontrolünü ele alması ile ordu ve hükümetin ''saf dışı kalması'' görüntüsü, ülkede rejim değişikliğinin hazırlıkları olarak değerlendirilmişti.
 
Husilerin Hadi'yi de görevinden ''indirme'' girişiminin bir provasını yaptığını belirten ülke medyasından bazıları yaşananları endişe ile izledi.
 
Girişiminin ardında Salih'in olduğu iddiası
 
Sana'daki bir günlük savaşın ardından birçok komplo teorileri de konuşulmaya başlandı. Kuzeydeki Sa'da ilinde Abdülmelik el-Husi tarafından yönetilen silahlı Ensarullah hareketinin başkent Sana'da eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve kendisine bağlı askeri birlikler tarafından desteklendiği iddia ediliyor.
 
Salih'in kendisine yönelik yapılan 2011 Halk ayaklanmasının  ardından görevini devretmesine rağmen ülke siyasetindeki ve ordu içindeki gücünün hala devam ettiğini belirten bazı köşe yazarları, 21 Eylül'den bu yana tüm gelişmelerin ardında Salih'in Husiler ile ortak hareket ettiğini öne sürüyor.
 
Hadi'yi indirme planlarının arkasında ise Salih ailesinin yeniden yönetime gelme planlarının bulunduğu iddia ediliyor.
 
Yemen'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı muhafızlarıyla Husi militanlar arasında çatışmaların öğleye doğru durduğu açıklanmış ancak daha sonra yer yer devam ettiği haberleri gelmeye devam etmişti.
 
Bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Hadi ve danışmanı Sammad ile yaptıkları toplantıdan çıkan Başbakan Halid Mahfuz Bahhah'ın konvoyuna Husi militanları tarafından ateş açıldığı, ayrıca Sammad ve Ensarullah Örgütü lideri Abdulmelik el-Husi'nin temsilcisi Mehdi el-Meşşat'ın içerisinde bulunduğu konvoya da başka bir silahlı saldırı düzenlendiğini ifade edilmişti.

aa


Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,044 µs