En Sıcak Konular

Hrant Dink anıldı

19 Ocak 2015 19:35 tsi
Hrant Dink anıldı Gazeteci Hrant Dink, ölümünün 8. yılında Taksim'den Agos gazetesi önüne yapılan yürüyüşle anıldı.

Genel Yayın Yönetmeni olduğu Agos gazetesi önünde 8 yıl önce uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink'i anmak için Divan Oteli önünde bir araya gelen gruptakiler, Ergenekon Caddesi'nden geçerek Agos gazetesi önüne yürüdü.

Yürüyüşe Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'in ve aile üyelerinin yanı sıra HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey, CHP ve HDP'den milletvekilleri, Gezi olayları sırasında hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan ile Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil de katıldı.

Agos gazetesi önünde sona eren yürüyüşte, "Direnen halklar kazanacak", "Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz", "Unutturmayacağız, hesap soracağız" yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, çeşitli sloganlar attı.

Agos gazetesinin bulunduğu binaya da "Buradayız ahparig" ve "Yüzleşin Hrant'la, soykırımla-Hrant'ın dostları" yazılı pankartlar asıldığı görüldü.

Bir grup da yürüyüş sırasında, Ergenekon Caddesi'nin isminin "Hrant Dink Caddesi" olarak değiştirilmesi talebiyle imza kampanyası başlattı.

Doğduğu yerde anıldı

Hrant Dink için doğduğu evin bulunduğu arsada anma töreni yapıldı.

Milli Egemenlik Caddesi'nde toplanan Malatya Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, ellerinde Dink'in fotoğrafı ve pankartlarla, Dink'in doğduğu Salköprü Mahallesi Boncuklu Sokak'taki yıkılmış evin bulunduğu arsaya kadar yürüdü. Türkçe ve Ermenice söylenen "Sarı Gelin" türküsü eşliğinde yürüyen grup üyeleri, arsada Dink'in kırmızı karanfillerle donatılmış fotoğrafın yanına mumlar yaktı. Dink için saygı duruşunda bulunulan anma etkinliğinde grup üyelerinden öğretmen Nazire Aslan, Sarı Gelin türküsü ile Ahmet Kaya'nın "Ağladıkça" isimli şarkısını seslendirdi.  

Grup adına açıklama yapan Hüsamettin Kurultay, Dink'in ailesi, dostları, sevenleri, demokratlar ve sosyalistler olarak adalet istediklerini belirtti.

Dink cinayetinin arkasındaki gerçek faillerin ortaya çıkarılması için taleplerini yinelediklerini ifade eden Kurultay, "Hemşehrimiz Hrant Dink'in katledilişinin 8. yılında, memleketi Malatya'da, yürüdüğü, koştuğu sokakta, bir kez daha katillerden hesap sormak ve sevgili Hrant'ı anmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de tarihin dünyanın öteki ülkelerine göre çok daha hızlı aktığını ifade eden Kurultay, bu hızlı akış içinde "Dink'in katli davası" gibi bazı konuların tarihin akışına direndiğini dile getirdi. Hrant Dink cinayetinin üst düzey yetkililerin teşviki, kol kanat germesi ve göz yumması ile gerçekleştirilen bir cinayet olduğunu ileri süren Kurultay, ancak bunu mahkemenin görmediğini, "örgüt yok" denilerek tetikçilere ödül gibi cezalar verildiğini savundu.

Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Silahlı genç gözaltına alındı

Güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen yürüyüş sırasında, üzerinde silah olduğu fark edilen gence müdahale edildi. Bir polisin müdahalesiyle belindeki tabancaya el konan genç, gözaltına alındı. Sorgulanmak üzere emniyet müdürlüğüne götürülen gencin, bazı suçlardan kaydının bulunduğu öğrenildi.

Ankara'da 5 gözaltı

Bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan bir grup, Sakarya Caddesi'nde toplanarak, sloganlar ve pankartlar eşliğinde Adalet Bakanlığına yürümek istedi.

Misak-ı Milli Caddesi'nde grubun önünü kesen polis, "yasal olmadığı" gerekçesiyle yürüyüşe izin vermedi. Polis, "gruptan bazı kişilerin, Adalet Bakanlığına siyah çelenk bırakmalarına müsaade edileceğini" belirterek, kalabalığın dağılmasını istedi.

Gruptakiler, hep birlikte Bakanlığa yürüyüp, çelenk bırakmak istediğini belirtince, gerginlik yaşandı.

Polis, uyarıya rağmen dağılmayan gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Kalabalıktan da polise taş ve sopa atıldı.

Müdahale üzerine kalabalık, ara sokaklara dağıldı. Gözaltına alınan 5 kişi, Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Öte yandan, polis, eylemi görüntülemeye çalışan basın mensuplarına da müdahalede bulundu. Güvenlik güçleriyle, basın mensupları arasında da gerginlik yaşandı.

Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,917 µs