En Sıcak Konular

İmamlara "Hız Limiti" getirildi

13 Eylül 2007 20:49 tsi
Nevşehir İl Müftüsü Ramazan Çortul, teravih namazları konusunda imamları uyararak aceleci davranıp hız yapmamalarını istedi.

Ramazan ayı öncesinde Nevşehir'de görev yapan din görevlileri ile sürekli olarak bir araya geldiklerini ve Ramazan ayı nedeniyle çeşitli uyarılarda bulunduklarını belirten Nevşehir İl Müftüsü Ramazan Çortul, imamlardan özellikle teravih namazı sürelerine dikkat etmelerini istedi.
Camilerde teravih namazı sırasında aceleci davranmamak gerektiğini ifade eden İl Müftüsü Ramazan Çortul, namaz içerisinde okunan dua ve ayetlerin net ve anlaşılır bir biçimde olması gerektiğini vurguladı. Hızlı namaz kılmanın ibadetten beklenen manevi hazzın kaybolmasına da neden olduğunu kaydeden Çortul, "Çok hızlı namaz kıldırılırsa tadili erkan dediğimiz yani rükularda yeteri kadar tespih okuyabilme, rükudan doğrulduktan sonra hareketin tam olarak durması ve secdelerde yeteri kadar tespih okuma imkanı bulunamayacağı için namazın tadili erkanı özellikle Hanifi mezhebine göre vacip olduğundan dolayı vacibin terkinden dolayı namaz bir yerde sevap itibariyle bir hayli noksanlaşır.
Hatta tadili erkanın terkinden dolayı namazın iadesi gerekir diyen müştehidlerimiz de çıkmıştır. Bu ölçülerle kardeşlerimizin özellikle tadili erkana riayet etmeleri, okunan duanın anlaşılması lazım. Fatiha okuyorsa Fatiha okuduğu, Fil suresi okuyorsa Fil suresini okuduğu, yani hangi sureti hangi ayeti okuduğu anlaşılacak bir üslupla okuması gerekir. Belki cemaati sıkmamak için biraz surat kazandırılabilir ama ben surat kazandıracağım, işi kolaylaştıracağım derken ibadetin huşuğunun ve huzurunun bozulmasına, ibadetten beklenen manevi hazzın, lezzetin kaybolmasına da sebep olmamak lazım. Biz bütün din görevlilerimiz ile bu konuyu istişare ettik. Normal bir 20 rekat olan teravih namazı 25 dakikada kılınabilir ama 20 dakikanın altına düşerse tadili erkana tam riayet etme imkanı bulunamaz. Okumalar çok hızlı olur. Bu nedenle 20 dakikanın üzerine çıkılması lazım yani 22-25-30 dakikalar bu namaz için normal süreler" dedi.



Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,792 µs