En Sıcak Konular

'İfade özgürlüğü adıyla provokasyon yapılıyor'

16 Ocak 2015 12:41 tsi
Fransa İslamofobiye Karşı Gözlemevi Başkanı Zekri, Charlie Hebdo dergisinde yayınlanan karikatürlerle ''ifade özgürlüğü'' kapsamında provokasyon yapıldığını söyledi.

Fransa İslamofobiye Karşı Gözlemevi Başkanı Abdullah Zekri, Charlie Hebdo mizah dergisinin geçen haftaki terör saldırısının ardından çıkardığı ilk sayıda yayımladığı karikatürlerin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Müslümanlara yönelik provokasyonlar, 'ifade özgürlüğü' kapsamında yürütülüyor" dedi.
 
Fransa'daki Müslüman toplumunun önemli temsilcilerinden Zekri, Paris'teki terör saldırıları sonrası başlayan ifade özgürlüğü tartışmaları AA muhabirine değerlendirdi.
 
Derginin son sayısının kapağında Hz. Muhammed'in tasvir edilme şeklini hakaret olarak algıladıklarına dikkati çeken Zekri, "Fransa'da birçok Müslüman gözyaşı dökerek af dileyen peygamber karikatürünü kabul etmiyor" dedi.
 
Zekri, her özgürlükte olduğu gibi ifade özgürlüğünde de sınırlar olduğunu vurguladı. Dini hassasiyetleri hedef alan bir saldırının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğine işaret eden Zekri, "İfade özgürlüğü ötekinin haysiyetine dokunduğunuz zaman biter. Bu özgürlük, her şeyi yapabileceğiniz ve söyleyebileceğiniz anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.
 
Charlie Hebdo, "kardeşlik" prensibini zedeledi
 
Fransa'da cumhuriyetin üç temel ilkesinin "Özgürlük", "Eşitlik" ve "Kardeşlik" olduğunu hatırlatan Zekri, Charlie Hebdo'nun yayımladığı son karikatürlerle cumhuriyet ve kardeşlik ilkelerini çiğnediğini belirtti. Siyasetçilerin devreye girmesi gerektiğini belirten Zekri, politikacıların dine hakaret içerikli yayınları şiddetle kınaması gerektiğini ifade etti.
 
Karikatürlerin Türkiye'de yayınlanması benim için sürpriz oldu
 
Abdullah Zekri, Fransız mizah dergisinin son sayısından seçilen bazı karikatürlerin Türkiye'de yayımlanmasını şaşırtıcı bulduğunu belirtti. Zekri sözlerine şöyle devam etti:
 
"Türkiye gibi Müslüman bir ülkede prensip olarak Charlie Hebdo dergisinin İslam'a hakaret eden karikatürlerinin yayınlanması benim için sürpriz oldu."
 
Müslümanlara karşıtı eylemlerde artış
 
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün Paris'teki Arap Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada "İslam karşıtlığına da tıpkı anti-semitizm gibi tepki gösterilmeli ve cezai yaptırım uygulanmalı" ifadesini kullanmıştı.
 
Ancak İçişleri Bakanlığı verilerine göre Charlie Hebdo saldırısının ardından Fransa'da Müslümanlara yönelik saldırılarda yüzde 50 artış kaydedildi.
 
Fransa İslamofobiye Karşı Gözlemevi ise Paris'teki terör saldırıları sonrası Müslümanlara yönelik 21 silahlı ve bombalı saldırı girişimi düzenlendiğini ve 33 sözlü saldırının da resmi kayıtlara geçtiğini açıkladı.

aa


 

Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs