En Sıcak Konular

İsviçre pimi çekti

16 Ocak 2015 09:20 tsi
İsviçre'nin euro çıpasını kaldırması şok etkisi yaptı. Frank, dolar, euro ve TL karşısında gün içinde yüzde 30 yükseldi. Altın 4 ayın zirvesine çıktı, içeride faiz 1.5 yılın dibine indi.

İsviçre Merkez Bankası (SNB) dün yaptığı bir sürprizle piyasaları alt üst etti. Frankın euro karşısındaki müdahale kurunu kaldıran banka, mevduat faizini de yüzde eksi 0.75'e düşürdü. Euro başına 1.20 frank olarak tuttuğu minimum kur uygulamasına son veren SNB'nin bu kararından dakikalar sonra para birimi euro karşısında yüzde 30 değer kazandı. Frank, dolar karşısında ise yüzde 25 değer kazandı ve dolar/frank kuru 0.8900 seviyesini gördü. Frank euro karşısında, 85.17 senti de görerek 1999'da euronun tedavüle girmesinden bu yana en yüksek seviyeyi de gün içinde gördü. Sürpriz kararın kahramanı İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan ise Euro/İsviçre Frangı için uygulanan minimum kur politikasının sona erdirilmesine piyasaların aşırı reaksiyon verdiğini ve İsviçre Frangı'nın euro ile dolar karşısında aşırı değerli olduğunu söyledi.
 
BİLİNÇLİ SÜRPRİZ YAPILDI

Jordan, "Eğer bu tür bir politikadan çıkmaya karar verirseniz, bunu piyasalara sürpriz yaparak yapmalısınız. Piyasaların sürpriz ile karşılaştıklarında aşırı reaksiyon vermesi normal" diye konuştu. İsviçre Merkez Bankası, 3 aylık libor faizi hedefini ise yüzde eksi 0.75 ile yüzde 0.25 aralığından yüzde eksi 0.25 ile yüzde eksi 1.25 aralığına düşürdü.

FAİZ %7'NİN ALTINDA

İsviçre kararının etkisi Türkiye'de de kendini gösterdi. Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri indireceği beklentisinin de etkisiyle faiz 1.5 yılın dibine indi. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz yüzde 6.99'a kadar geriledi.

ALTIN 4 AYIN ZİRVESİNDE

Güvenilir liman arayışlarının hızlanması ile birlikte altının ons fiyatı bin 260 dolarla 4 ayın en yüksek düzeyine çıktı.

Sabah


Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,138 µs