En Sıcak Konular

Papa'dan şaşırtan açıklama

16 Ocak 2015 08:16 tsi
Papa'dan şaşırtan açıklama Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, özellikle insanların inançlarına hakaret edildiğinde ya da alay edildiğinde ifade özgürlüğünün sınırları olacağını söyledi.

Sri Lanka'dan Filipinler'e giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Papa, geçen hafta Paris'te mizah dergisi Charles Hebdo'ya düzenlenen saldırıyla ilgili olarak ifade özgürlüğünün sadece temel insan haklarından biri değil, aynı zamanda ortak çıkarlar için düşünceleri dile getirme görevi olduğuna dikkati çekti.
 
Sınırlar olduğuna işaret eden Papa, örnek olarak papalık ziyaretlerini düzenleyen ve uçakta hemen yanında duran Alberto Gasparri'yi gösterdi.
 
"Sevgili arkadaşım Dr. Gasparri, anneme küfrederse suratına yumruğu yer" diyen ve şakayla vurur gibi yapan Papa Franciscus, "Bu normaldir. Kimseyi kışkırtamazsınız. Diğerlerinin dini inançlarına hakaret edemezsiniz. Başkalarının dini inançlarıyla dalga geçemezsiniz" dedi.
 
Charlie Hebdo'yu hedef alan saldırının hiçbir şekilde haklı çıkarılamayacağını vurgulayan Papa Franciscus, aksine Tanrı'nın adı kullanılarak yapılan bu korkunç saldırının "sapkınlık" olduğunu belirtti.  
 
Bir gazetecinin, ifade özgürlüğü ile din özgürlüğü bir araya geldiğinde sınırlar olup olmayacağı sorusuna yanıt veren Papa Franciscus, "Genel olarak dini ya da diğer dinleri kötüleyen, dalga geçen bir çok insan var. Bunlar provokatörlerdir. Dr. Gasparri anneme küfrettiğinde başına ne gelirse bunların da başına o gelecektir. Bir sınır vardır" dedi. 
 
Vatikan yönetimi, Fransa'daki 4 imamla yayımladığı ortak açıklamada Paris saldırılarını kınamış ve medyaya dini inanışlara saygıyla yaklaşmaları uyarısında bulunmuştu.
 
Filipinler'i 20 yıl aradan sonda ziyaret eden ilk papa olan Franciscus'un başkent Manila ve Leyte eyaletinde düzenleyeceği ayinlere milyonlarca kişinin katılması bekleniyor.
 
Papa'nın 5 gün sürecek ziyareti sırasında çok sıkı güvenlik önlemleri alındı ve 40 binden fazla asker ve polis başkent Manila ile Leyte'ye konuşlandırıldı.
 
Filipinler'in yaklaşık 100 milyon nüfusun yüzde 80'ini Katolikler oluşturuyor. Nüfusun yüzde 5'ini oluşturan Müslümanlar ise genellikle ülkenin güneyinde yaşıyor.
 
aa


Bu haber 1,056 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,381 µs