En Sıcak Konular

Belediye Başkanı'na askerlik çağrısı

13 Eylül 2007 18:51 tsi
Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Dairesi, vatani görevini 22 yıl önce Burdur'da yapan Kuşadası Belediye Başkanı'nı, neden tekrar askere çağırdı? Askerlikte fotoğraf bile çektiren Başkan şokta...

Vatani görevini bedelli asker olarak yapan Kuşadası Belediye Başkanı AKP'li Fuat Akdoğan, yeniden askere çağrıldı. Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Dairesi (ASAL), Akdoğan'ın yurt dışında olduğunu beyan ettiği dönemde Türkiye'de bulunduğunu gerekçe göstererek yeniden askere alınmasını istedi.

Fuat Akdoğan'ın askerlik görevini sahte belgelerle yaptığına ilişkin ilk iddia 1994 seçim döneminde belediye başkan adaylarından Lütfi Suyolcu tarafından gündeme getirildi. Bu dönemde ve sonrasında yapılan ihbarları değerlendiren ASAL, Akdoğan'ın Avusturya'da çalıştığını beyan ettiği şirketle, Kuşadası'nda babasına ait şirketlerden resmi olarak bilgi istedi. Gönderilen yanıtlarda Akdoğan'ın 1985 yılında bedelli askerlik yapmak üzere başvurduğunda ve yurt dışında olduğunu beyan ettiği süreçte, Türkiye'de ve babasının şirketinde sigortalı olarak çalıştığı saptandı. Bunun üzerine harekete geçen ASAL, Kuşadası Askerlik Şubesi'ne bir yazı göndererek, vatani görevini 22 yıl önce Burdur'da bedelli olarak yapan Akdoğan'ın tekrar askerlik hizmeti yapmak üzere çağrılmasını istedi.

Kuşadası Askerlik Şubesi de Kuşadası Kaymakamlığı'na başvurarak Akdoğan'ın polis kanalıyla kendilerine teslim edilmesini istedi. Gelişmeleri haber alan Akdoğan yasa dışı hiçbir işlem yapmadığını, bir yanlış anlaşılmanın sözkonusu olduğunu belirterek Milli Savunma Bakanlığı'na başvurmak üzere Ankara'ya gitti. Akdoğan'ın, bulunup askerlik şubesine teslim edildiğinde hakkındaki suçlamalar sabit görüldüğü taktirde, resmi makamları yanıltmak, askerlik görevinden kaçmak, eksik yapmak suçlarından askeri mahkemede yargılanacağı, 14 ay daha askerlik yapacağı belirtildi. Akdoğan'ın belediye başkanlığının da düşeceği kaydedildi.

Akdoğan yaptığı basın açıklamasında 1982 yılında şirketlerinin Avusturya şubesinde rehber ve pazarlama sorumlusu olarak görevlendirildiğini belirterek, “Avusturya devletinden resmi oturma izni aldım. Avusturya sosyal güvenlik kurumundan çalışma izni aldım. Ve her yılımı belgelendirdim. O dönemde yürürlükte olan yasalar gereği bu çalışmalarımı belgelendirerek bedelli askerlik yapmak üzere başvurdum. Konsolosluğumuzca yapılan incelemede gerekli şartları taşıdığım kabul edilerek 14 Aralık 1985 günü Burdur'da askeri birliğime teslim oldum. 14 Şubat 1986 günü askerlik yükümlülüğümü tamamladım'' dedi.

Aynı anda iki ülkede çalışıyor gibi görünmesinin babasının hatasından kaynaklandığını savunan Akdoğan şunları söyledi:

“Gerek askerlik sürem boyunca, gerekse de Avusturya'da olduğum sürede babam ‘oğlumun sigorta hakkı yanmasın’ düşüncesi ile Türkiye'de primlerimi yatırmış. Kaldıki askerlik sonrası da Avusturya'da geçirdiğim üç yılda burada sigorta primlerimin yatırılmasına devam edilmiş. 1994 seçimlerinden önce siyasi rakiplerimin şikayeti üzerine ben ve rahmetli babam ifade verdik ve hiçbir olumsuzluğun yaşanmadığı tespit edildi. Ancak ASAL bir şikayet üzerine 2006 yılında başlattığı yeni bir soruşturmada Türkiye'de sigorta primi ödenmesini, Türkiye'de bulunduğum anlamına geldiği şeklinde değerlendirmiş. Askerlik görevimi eksik yaptığım gerekçesiyle askere davet edildim. Askerliğim konusunda en ufak şüphem yok. Sunduğum tüm belgeler gerçek ve asıl belgeler. Gerektiği taktirde yasal süreç başlatarak yüksek askeri idare mahkemesine başvuracağım.'' Akdoğan, askerlik yaptığını kanıtlayan fotoğraf ve belgeleri de basın organlarına dağıttı.

 

Milliyet

 
     
 



Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs