En Sıcak Konular

Belçika'da DHKP-C davası 'silbaştan'

13 Eylül 2007 18:13 tsi
Belçika'da DHKP-C davası 'silbaştan' Aralarında Özdemir Sabancı suikastı sanığı firarisi Fehriye Erdal'ın da bulunduğu 10 DHKP-C üyesinin Belçika'da işledikleri suçlarından dolayı yeniden yargılanmalarına başlandı

Belçika'da terör örgütü DHKP-C militanları hakkında geçen yıl verilen çeşitli hapis cezasını bozan ve sanıkların yeniden yargılanmalarını isteyen Yargıtay'ın kararı doğrultusunda Belçika'daki DHKP-C davası Anvers Ceza Mahkemesinde 'silbaştan' görülmeye başlandı. Sabancı suikastı sanığı firari Fehriye Erdal'la birlikte dokuz DHKP-C militani Belçika'da sahte kimlik kullanmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, terör örgütü üyesi olmak, terör eylemleri planlamak, haraç toplamak gibi suçlardan yargılanacak.

Geçtiğimiz yıl Bruges Mahkemesi tarafından çeşitli hapis cezalarına çarptırılan terör örgütü DHKP-C üyelerinin itirazını değerlendiren Yargıtay, teröristlere ilişkin tüm kararları bozarak yeniden yargılanmaları gerektiğine hükmetmiş firari ve şartlı tahliye ile dışardan mahkeme sürecini takip eden örgüt üyeleri haricinde tutuklu bulunan dört sanık da Nisan ayı içinde serbest bırakılmıştı.

Yargıtay'ın, DHKP-C örgüt üyeleri hakkında Belçika'da işledikleri suçlardan dolayı verilen kararları ve hapis cezalarını iptal etmesi üzerine teröristlerin Eylül ayı ortalarında Anvers Temyiz Mahkemesi'nde yargılanmasına 'sıfırdan' başlanacağı belirtildi. Gerekçeli kararda özellikle 'adli' hatalardan söz edilirken, davaya bakan yargıç Freddy Toch'un görev yerinin sırf bu dava için Dendermonde'den Bruges'e kaydırılmasının, yargıçların tarafsızlık ilkesi ile çeliştiği üzerinde duruldu.

DHKP-C dosyasını tek başına bakmak istemeyen bayan yargıç Els D'Hooghe'ye yardımcı olmak için görevlendirilen tecrübeli ağır ceza hakimi Freddy Toch'un görev yerinin bir dava için geçici olarak değiştirilmesi başta Aladet Bakanı Laurette Onkelinx olmak üzere birçok kişinin tepkisine neden olmuştu.

Çok geniş güvenlik önlemi alan Anvers polisi adliye binası etrafında adeta kus uçurtmuyor. Firari Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da açıkladığı kararda, Fehriye Erdal'a 4, örgütün başı Dursun Karataş'a 5, sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası vermişti.


 



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,745 µs