En Sıcak Konular

"Sivil Anayasayı içime sindiremiyorum"

13 Eylül 2007 18:10 tsi
İÜ Rektörü Parlak, anayasaların siyasiler tarafından yapılmaması gerektiğini savundu. Parlak, "Ben doğrusu bu sivil anayasayı hiç içime sindiremiyorum" dedi ve ekledi:

İstanbul Üniversitesi sivil anayasa taslağı konusundaki Senato kararını açıkladı: ''Anayasalar siyasiler tarafından yapılmamalıdır.'' Rektör Mesut Parlak anayasaya ''sivil'' denilmesine de karşı olduklarını, anayasanın tepki anayasası olmaması gerektiğini vurguladı.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, rektör yardımcıları Prof. Dr. İrfan Papila, Prof. Dr. Şafak Ünal ve Prof. Dr. Erhan Güzel ile rektörlük binasında düzenlediği basın toplantısında, yeni hazırlanan anayasa taslağını medyadan öğrendiklerini söyledi.

İÜ Senatosu'nun, bugün yaptığı olağanüstü toplantıda konuya ilişkin bir duyuru metni oluşturduğunu belirten Parlak, daha sonra metni okudu.

Duyuruda, İÜ'nün basında sıkça rastlanan haberler arasında yer alan yeni anayasa çalışmalarını büyük dikkatle izlediği kaydedildi.

Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu iç ve dış tehditlerin, buçalışmaların önemini artırdığı ve bir akademik kurum olarak İÜ'nün bu çalışmalarla yakından ilgilenmesinin temel sebeplerinden birisini oluşturduğu dile getirilen duyuruda, şu görüşlere yer verildi:

"Bir ulusun anayasasının o ülkenin hukuki, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatını ve geleceğini ne kadar çok etkilediği bilimsel bir gerçektir. Ulusal bütünlük ve beraberliğimiz için, her türlü bölücü, yıkıcıakımlara, dışarıdan gelebilecek her türlü tehdide ve politik baskılara karşı koyabilmek için bu anayasa ayrı bir önem taşımaktadır. Bu anayasanın Türk ulusunu geleceğe taşıyabilmesi, Atatürk ilkelerini, laikliği, cumhuriyet kazanımlarını tartışmasız bir şekilde temele alması ile sağlanabilir. Çünkü bu değerler, Türk ulusunun tarihi milli ve manevi değerleri ile birlikte çağdaş Türkiye'nin vazgeçilmez unsurlarıdır, geleceğimizin teminatıdır.

Türk ulusunun cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar geçen süreçte,laikliği ve Atatürk ilkelerini milli ve manevi değerlerimizle bir arada yaşadığını, onları yaşattığını ve birbirleriyle kaynaştırdığını hiçkimse görmemezlikten gelemez. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin, milli birlik ve bütünlüğümüzün teminatı olduğu hiçbir şekilde gözden uzak tutulamaz. Bu yüzden de Türk ulusuna ait tüm değerler bu Anayasa içinde mutlaka korunmalıdır. TBMM'nin anayasa çalışmalarında yukarıda belirtilen ilkelerin egemen olması en içten dileğimizdir. Bu hedeflerden sapmak, ülkemizin geleceğiiçin son derece tehlike olacaktır. Böyle bir tehlikeye tüm gücümüzle ve hiç tereddüt etmeden karşı çıkacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz."

"Sivil anayasayı hiç içime sindiremiyorum"

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Parlak, anayasaların siyasiler tarafından yapılmaması gerektiğini ifade ederek, "Ben doğrusu bu sivil anayasayı hiç içime sindiremiyorum. Bugüne kadaryapılan anayasalar başka bir anayasa mıydı? Hepsi sivil anayasaydı.A nayasa mutlaka yansız ve bilimselliği dayanan, geniş kapsamlı bilimadamları tarafından yapılmalı. Siyasetin dışında olmalı, siyasi birtandansa yandaş olmamalı" dedi.

CNN Türk
 



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs