En Sıcak Konular

"Laikler TSK'ya yaslanıyor!"

13 Eylül 2007 17:42 tsi
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'tan tartışma yaratacak sözler... Orhan Pamuk, Türkiye'de laik kesimin kendisini Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücüne yasladığını ileri sürdü.

Orhan Pamuk, Türkiye'de laik kesimin kendisini Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücüne yasladığını ve “son 5-10 yılda yaşanan çatışmanın, Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne yaklaştırmak isteyen ılımlı İslamcılarla, silahlı kuvvetlere dayanmak isteyen bu laikler arasında yaşandığını, Türkiye'deki ılımlı siyasi islamcıların, demokrasiye laiklerden daha saygılı olduklarını” kaydetti.

Nobel Ödüllü romancı Orhan Pamuk BBC radyosunda İngiliz yazar Kenan Malik'e açıklamalarda bulundu. En önemli amacının bugünü eserlerine yansıtmak olduğunu aktaran Pamuk bir siyasi militan olmadığına dikkat çekti. Pamuk o nedenle kitaplarına siyasi konuları yansıtmadığını belirterek konunun gazeteciler tarafından abartıldığını savundu.

Gazeteport sitesinin BBC'den derlediği habere göre Pamuk, Türkiye'de laik kesimin kendisini Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücüne yasladığını ve “son 5-10 yılda yaşanan çatışmanın, Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne yaklaştırmak isteyen ılımlı İslamcılarla, silahlı kuvvetlere dayanmak isteyen bu laikler arasında yaşandığını, Türkiye'deki ılımlı siyasi islamcıların, demokrasiye laiklerden daha saygılı olduklarını” da kaydetti.

Orhan Pamuk, geçen yıl bir İsviçre gazetesine verdiği demeçte yer alan Ermeni soykırımı ve Kürtlerle ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine, “bizim gibi toplumlarda, aile içinde olup bitenleri, kendi içimizde sır olarak tutma geleneği vardır. Ben belki bunları açıkça konuştuğum için tepki gördüm” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Atatürk ve Türkiye'deki laiklik tartışmaları ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Pamuk, “Atatürk Batı yanlısı ve laik bir kişiydi. Türkiye'de modernite ve batı yanlıları, genellikle üst ve orta sınıftan insanlar arasından çıkmıştır. Yani zenginler hep daha batılı olmuştur” dedi.

Pamuk, siyasi konularda ve Türkiye'nin geleceğine ilişkin soruları yanıtlarken, “Bir yazarın görevi, geçmişte ne olduğu ile ilgilenmek değildir. Onun görevi, bugünün parlak gerçeğini eserlerine yansıtmaktır. Benim için gelecekte ne olacağı önemli değildir. Ben bir edebiyatçıyım. Siyasi eylem adamı veya militan değilim”derken, şöyle konuştu: “Benim için önemli olan, bugünü ve hayatı kitaplarıma romanlarıma nasıl yansıttığımdır. Zaman zaman siyasi konularda ettiğim laflarla başımı derde sokmuş olabilirim. Ama bu, siyasi bir ajandam olmasından değil, sadece aklımdan geçenleri söylediğim için olmuştur. Çünkü kendime ait köşeli düşüncelerim var ve vicdani kanaatlerim var. Bunları söylemişimdir.”



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,181 µs