En Sıcak Konular

Ladin meğer Ankara dememiş!

13 Eylül 2007 17:30 tsi
Ladin meğer Ankara dememiş! Usame bin Ladin’in 11 Eylül videosunda geçen “Ankara” sözüyle Ankara'yı değil, tarihte "Angara" olarak da bilinen "Ammurriyeh" şehrini kast ettiği ortaya çıktı. Peki bu hata nasıl olmuştu?

Usame Bin Ladin’in 11 Eylül videosunda “Ankara” sözünü geçirmesi, Ankara’daki bomba olayını kast edip etmediği ihtimalini düşündürdü. Ancak El Cezire yetkilileri, Ladin’in Ankara değil, tarihte Angara olarak da bilinen Ammurriyeh şehrini kast ettiğini belirtti.
 
NTV'nin haberine göre, uzmanlara göre Bin Ladin, "Ankara" lafının geçtiği konuşmasında bugünün politikalarından bahsetmiyor, tarihi bir hikaye anlatıyor.

11 Eylül’ün 6. yıldönümünde Usame Bin Ladin’in El Kaide’nin medya organı As-Sahab aracılığıyla Arapça yayınladığı videonun İngilizce altyazısında “Yahudiler ve Hıristiyanlar, Müslümanları katletti. Bir Müslüman komutan da Ankara’ya girip iki kuleyi yıktı” deniyordu. Ankara’da Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden birine meydan verecek kadar patlayıcı yüklü bir minibüs bulunmasıyla aynı güne denk gelen bu video, “El Kaide’nin hedefinde Ankara mı var?” sorusunu gündeme getirdi ve panik yarattı. NTVMSNBC, videodaki mesajın ne olduğunu uzmanlara sordu. El Cezire Televizyonu Ankara Temsilcisi Youssef Al Sharif, videonun Arapçasını dinledi ve Bin Ladin’in telaffuz ettiği kelimenin “Ankara” değil, tarihte “Angara” olarak da geçen Suriye’nin kuzeybatısındaki “Ammurriyeh” şehri olduğunu söyledi. Sharif, As-Sahab’ın videosunun İngilizce çevirisinde ve altyazısında hata yapıldığını belirtti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni de, El Kaide’nin bu dönemde Ankara’ya saldırı düzenleme planında olmasını “mantıksız” olacağını söyledi.

Yousef Al Sharif (El Cezire Televizyonu, Ankara Temsilcisi):

HİKAYEDEKİ ŞEHİR ANKARA DEĞİL, “AMMURRİYEH”
Bin Ladin’in anlattığı hikaye, Arap dünyasında çok iyi bilinen tarihi bir hikayedir. Hikaye Haçlı seferlerine dayanır. Haçlı seferleri başladığında Hıristiyanlar Suriye’nin kuzeybatısındaki Ammurriyyeh şehrine kadar gelir. Burada yaşayan bir Müslüman kadın, o zamanlar Irak’ta halife olan Mutasım’dan yardım ister. Mutasım da koca bir orduyu alarak yardıma gider. Gittiği şehrin adı Ammuriyyeh’dir, Ankara ile uzaktan yakından alakası yoktur. Videonun Arapçasını dinlediğinizde Bin Ladin’in ağzından çıkan laf da Ammurriyyehdir, Ankara değildir.

AS-SAHAB’IN ÇEVİRİ HATASI
Nasıl işlediklerini çok iyi bilmiyorum ama videonun Arapçasını İngilizce’ye çevirip altyazı olarak koyan da El Kaide’nin medya kolu olan As-Sahab’dır. Ve Ammuriyyeh’in Ankara olarak yazılmış olması, As-Sahab’da çeviriyi yapıp altyazıya koyanların hatasından başka bir şey değildir. Bin Ladin’in ağzından çıkan Ammuriyyeh’in tarihteki adını “Angola” “Angora” ya da “Angara” olarak yazmış, bu da Es-Sahab’ın çeviri hatasıdır, çünkü Bin Ladin’in telaffuz ettiği kelime farklı.

MESAJIN TÜRKİYE’YLE İLGİSİ YOK
Bunun simgesel anlamına bakacak olursanız Bin Ladin, Müslüman dünyasındaki gençleri, yaşlıları, herkesi cihada çağırıyor. “Mutasım gibi davranmalı, onu örnek almalıyız, ‘bana ne’ dememeliyiz, ‘bizi ilgilendirmez’ dememeliyiz” diyor. Geçmiş günlerimizdeki gibi dayanışma içinde olmalı ve duyarlı olmalıyız diyor. Özetle videodaki Ankara sözü Al Sahab’ın çeviri hatasıdır, kullanılan kelime “Ammurriyyeh” şehridir ve ne Ankara’yla, ne de Türkiye’nin bugünkü politikalarıyla uzaktan yakından ilgisi vardır.

Prof. Dr. Hasan Köni (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi):

TÜRK İSTİHBARATI LADİN’DEN HABERDAR
Bin Ladin’in videosunda tarihi bir hikayeyi anlattı. Bazı gazeteler Ankara’da bulunan bombalarla Bin Ladin’in konuşmasındaki “Ankara” lafı arasında bağlantı kurulmaya çalıştı. El Kaide artık Türkiye’yi neden bombalasın? 1982 - 1983 yıllarında Afganistan’da Sovyet Rusya’ya karşı operasyonlar başlatıldığında, Usame bin Ladin Türkiye’ye gelip adam götürmüştü.

Pakistan ve Suudi Arabistan ile birlikte çalışıyordu, Türkiye’nin de haberi vardı. 1986’da Türk vatandaşı olan Çeçenleri de mücahit olarak yetiştirmek üzere götürmüştü. Bu yüzden de Türk istihbaratı bin Ladin’i ya kod ismiyle ya da dolaylı olarak biliyordur.

ARAPLAR’IN TÜRKİYE İMAJINDAN ÇIKARI VAR

Arap dünyası son seçimlerden sonra İslam ve demokrasiyi uyuşturabildiği için Türkiye’yle iftihar ediyor. Arap dünyası İslam’ı kendisine mal ediyor ve Batıya Türkiye örneği üzerinde şöyle bir mesaj veriyor: “İşgaller olmasa, biz de demokrasiyle uyum içinde yaşayabiliriz. Bu yüzden El Kaide Ankara’yı bombalamaz.” Bunu böyle görmek isteyenler ancak Türkiye’yi Arap dünyasına karşı kendi safına çekmeyi düşünenler olabilir.



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,705 µs