En Sıcak Konular

Gıda fiyatlarında fark kapanacak

11 Ocak 2015 10:47 tsi
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda ve Tarımsal Ürünler İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin çalışmalarıyla marketle tarla arasındaki fiyat farkının kapanacağını söyledi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, gıda fiyatlarındaki tarla-market arasındaki fiyat farkı konusunda çalışma yapacaklarını söyledi. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kurulduğunu söyleyen Yılmaz "Gıda fiyatlarındaki gelişme sosyal açıdan da önemli  bu nedenle böyle bir komitenin oluşturulması iyi oldu. İlgili taraflarla Tarım bakanlığı  koordine ediyor hem enflasyon açısından fiyatları gelişmelerini  takip etmek mümkün olacak hem de üretim zincir  noktasında tekip etmek mümkün olacak.

 Orada bizim de ana fikrımız şu Üretici fiyatları  ile Pazar fiyatları arasındaki  makası ne kadar daralta bilirsek  okadar iyi hem  tüketici hem üretici açından o kadar iyi önümüzdeki dönemde  bu konuda atılması gereken adımları bu komitedeki arkadaşlarımız bize getirecekler" dedi. Bakan Yılmaz, Meclis'te bir grup gazeteciyle sohbet etti. Yılmaz, petrol fiyatlarındaki düşüşün pompaya yansımadığı eleştirilerine karşılık "Vergiler etkiliyor elbette ama epey bir düşüş oldu enflasyonda. Türkiye'nin önümüzdeki dönem enflasyon hedefi açısından da çok önemli. Buradaki esas etki petrol fiyatlarından geliyor" dedi. Yılmaz, pompaya doğru oranda bir yansıma konusunda müdahale olup olmayacağı konusunda, "Gündemde bir vergi düzenlemesi yok" dedi.

Net hata noksan olabilir

 Yılmaz, "Merkez Bankasının Net hata noksan kaleminde 8.1'lik bir fark" olması konusundaysa, "Bu hep olur bu şu demek kaynağını net olarak belirleyemediğimiz ama Türkiye'ye giren dövizdir. Geçmiş dönemde yapılan işlemlerin sonuçları  veya tam  göremediğimiz rakamlar şunlar olabilir diyelim ki  dış ticarette referans fiyat uygulaması var bir ürün ithal ediyor ithalatçı ürünün  fiyatı 10 dolarda olsa referans fiyatı 50 dolarsa istatistikleri 50 dolar olarak geçiyor  bazen olduğundan daha yüksek olabiliyor yada bavul ticareti olabiliyor... sermaye hareketlerinden kaynaklanabiliyor  ama yıllar itibariyle  bakınca Türkiye'de hep bir fazla vardır.  Dolayısıyla cari açık  göründüğü kadar yüksek değil" yorumunu yaptı.

Star

Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,740 µs