En Sıcak Konular

Boko Haram ile çok boyutlu mücadele edeceğiz

10 Ocak 2015 11:28 tsi
Nijerya Dışişleri Bakanı Wali, 13 bin kişinin ölümüne neden olan terör örgütü Boko Haram'a karşı Nijerya'da çok boyutlu bir mücadele sürdüreceklerini söyledi.

Nijerya Dışişleri Bakanı Aminu Bashir Wali, Nijerya'da son aylarda çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanan terör örgütü Boko Haram'ın saldırıları hakkında, "Bu soruna karşı çok boyutlu bir mücadele sürdüreceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak 7. Büyükelçiler Konferansı’nda konuşmak üzere Ankara'ya gelen Wali, AA muhabirinin sorularını cevapladı.

Terör örgütü Boko Haram ile 2015 yılında yürütülecek mücadele hakkında Wali, "Bu soruna karşı çok boyutlu bir mücadele sürdüreceğiz ve buna yönelik her plana açığız" diye konuştu.

Wali, Boko Haram terörüne karşı Nijerya’daki sosyoekonomik sorunları aşarak kapsayıcı bir çözüme ulaşmak istediklerini söyledi. Wali, "Bu çözüm insanları bu tür aktivitelerden uzak tutacaktır" dedi. Wali, ayrıca çatışmaların sonlandırılması için her türlü barış planına açık olduklarını da ifade etti.

Nijerya'nın Borno, Yobe ve Adamawa eyaletlerinde 2009'dan beri şiddet eylemleri düzenleyen Boko Haram örgütünün saldırılarında bugüne kadar güvenlik görevlileri dahil 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

ABD'nin Nijerya ağır silah vermeyi reddetmesi

ABD'nin insan hakları ihlallerinde bulunduğu gerekçesiyle Nijerya'ya silah satmamasının sorulması üzerine Wali, "ABD ile hala güçlü ilişkilerimiz mevcut ve hiçbir zaman da kötü olmadı" diye konuştu.

Nijerya'nın bu konuda farklı yaklaşımları olabileceğine değinen Wali, "Bu ilişkilerimizin kötü olduğu anlamına gelmez. Özellikle insan hakları konusunda ABD ile anlaşmazlıklarımız var. Bu her ne kadar rahatsız edici olsa da ABD ilişkilerimizi genel anlamda etkilemeyecektir" ifadesini kullandı.

Nijerya'nın Filistin tasarını desteklememesi

Wali, BM’de oylanan Filistin devletinin kurulması tasarısına Nijerya’nın neden desteklemediğini de yanıtladı. Wali, "Ülkemizin ve ulusumuzun çıkarlarının bilincinde hareket ettiğimizi herkesin bilmesini isterim. Biz istesek de istemesek de hatta çözümden yana oy kullansak da sonuç değişmeyecekti. Filistin’i yaklaşık 40 yıldır destekliyoruz" dedi.

Nijerya'nın da kendi içinde ilgilenmesi gereken ulusal meseleleri olduğuna dikkati çeken Bakan Wali, "Biz yapmamız gerekeni yaptık ancak bu Filistin’i desteklemediğimiz anlamına gelmez. Biz iki devletli çözümü destekliyoruz. Bir ülkenin bir karış toprağının bile işgal edilmesine karşıyız. Filistin’in İsrail’den ayrı bir devlet olması gerektiğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye ile ilişkiler

Türkiye ile Nijerya arasındaki ilişkilere değinen Wali, ilişkilerin artarak devam edeceğini belirtti. Bakan Wali, "Türkiye ile uzun bir yol katettik. Son 30-40 yıldır Türkiye ile güçlü ilişkiler kurduk" dedi.

İki ülkenin birçok ortak yönü olduğunu ifade eden Wali, "Türkiye de bizim gibi sömürü düzenine karşı savaş verdi. Türkiye pek çok yönden gelişmiş bir ülke. Bazılarına göre gelişen bir ekonomi olsa da Türkiye tamamen gelişmiş bir ekonomiye sahip. Türkiye’den öğrenecek çok şeyimiz var" ifadesini kullandı.

Wali, Türkiye’nin Afrika açılımını değerlendirirken ise "Türkiye son 10 yıldır Afrika’da ciddi yatırımlar yapıyor ve kıtada çok sayıda proje yürütüyor. Kesinlikle bu projeler pek çok gelişmeye daha kapı açacaktır" yorumunda bulundu.

AA 



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,537 µs