En Sıcak Konular

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden AA'ya sert çıkış

9 Ocak 2015 15:23 tsi
Çağdaş Gazeteciler Derneği, Anadolu Ajansı’nda yaşanan işten çıkarmaları sert bir dille eleştirdi.

Dernekten yapılan açıklamada “AKP ve AKP’nin oyuncağı yöneticiler bilmelidir ki, kendi bataklarına çekmeye çalıştıkları gazeteciler ve bataklığa çevirmeye çalıştıkları AA bir kamu kurumudur ve halkındır. Halkın olan bu kurumu değersizleştirmeye, çalışanları da keyfi biçimde işten çıkarmaya kimsenin hakkı yoktur.” diye görüşlerini açıkladı.

Yazılı açıklama yapan Dernek, "Türkiye’nin ilk ve en büyük haber ajansı olan ve son 12 senedir her kurumun olduğu gibi AK Parti’nin hem çiftliği hem arpalığı haline getirilen Anadolu Ajansı’nda yeni bir gazeteci kıyımı yaşanıyor. Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığından AA Genel Müdürlüğüne atanan Şenol Kazancı’nın göreve başlamasının ardından ilk icraatı gazetecileri işten atmak oldu. Bazı servis yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 15 gazetecinin işlerine önceki gün son verildi." hatırlatması yaptı. Açıklamada, yaşanan işten çıkarmaların “gazetecilik ilkelerinin çiğnendiği, mesleğin ve meslektaşların küçük düşürüldüğü, habercilik yerine AKP Sözcülüğünün yapıldığı ve kurumda çalışan basın emekçilerinin her türlü baskıyla sindirilmeye çalışıldığı AA’nın düşürüldüğü durumun bir yansıması.” olduğu vurgulandı.

Anadolu Ajansı’nın bir haberleşme ağı olarak kurulmuş ve halkın haber alma hakkının devlet güvencesinde olmasını sağlayan bir kurum olmasının hedeflendiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Mesleklerine ve meslek ilkelerine saygılı, halkın haber alma hakkı için uğraşan AA çalışanları, AKP’li yöneticilerin gerici, faşist ve neoliberal uygulamalarıyla ezilmektedir. Son işten çıkarmalar AKP’nin pervasızlığını göstermektedir. Ülkenin Cumhurbaşkanı, bütün evrensel ölçütlerle dünyanın en geri basın özgürlüğü koşullarına sahip ülkelerinden biri olan Türkiye’nin ifade özgürlüğü cenneti olduğunu söyleyebilmektedir. Yalanın temel propaganda biçimi baskının da temel yönetme aracı haline geldiği ülkemizde AA da gazetecilik mesleği açısından utanç vesilesi, basın emekçileri açısından ise bir çilehanedir. Aralarında üyelerimizin de olduğu, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi ve geçmişe yöneticilik üstlenen üyelerimiz iş yerlerinde uzunca süredir baskılara maruz kalmaktaydı. AKP operasyonuyla kurulan ve TGS üyelerinin tehditlerle sendikalarından istifa ettirilerek üye yaptırılan bir sendikanın kuruluş sürecinde iş yerlerindeki bütün baskılara direnen meslektaşlarımızın işten çıkarılması geç kalmış bir hesabın kapatılmak istenmesidir. Son iki yıl içinde sürekli servisleri ve görev yerleri değiştirilen, sürgün edilen ve angaryaya maruz bırakılan arkadaşlarımız, tüm görevleri gazetecilik etiği çerçevesinde yapmış, uğradıkları mobbinge karşı direnmiştir. İşte bu yüzden cezalandırılarak işten çıkarılmışlardır.”

Açıklamada, “AKP ve AKP’nin oyuncağı yöneticiler bilmelidir ki kendi bataklarına çekmeye çalıştıkları gazeteciler ve bataklığa çevirmeye çalıştıkları AA bir kamu kurumudur ve halkındır. Halkın olan bu kurumu değersizleştirmeye, çalışanları da keyfi biçimde işten çıkarmaya kimsenin hakkı yoktur. Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, işten çıkarılan ve işyerinde baskıyla karşılaşan tüm çalışanların her türlü mücadelelerinde yanlarında olacağız.” görüşlerine yer verildi.

CİHAN

Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,682 µs