En Sıcak Konular

Altına yatırım yapan yaşadı!

9 Ocak 2015 13:57 tsi
TÜFE ve Yİ-ÜFE verilerine göre Aralık 2014'te yatırımcısına en çok kazanç sağlayan yatırım aracı külçe altın oldu.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde geçen ay en fazla reel getiri külçe altından elde edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı Aralık ayına ilişkin "Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları"nı açıkladı.

Buna göre, aylık bazda en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,16, TÜFE ile indirgendiğinde de yüzde 4,82 ile külçe altın oldu.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi yüzde 4,56, dolar yüzde 3,42, Euro yüzde 2,16, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 1,34 ve mevduat faizi yüzde 1,18 reel getiri sağladı.

Reel getiri, TÜFE ile indirgendiğinde ise BIST 100 Endeksi'nde yüzde 4,23, dolarda yüzde 3,08, Euro'da yüzde 1,83, DİBS'te yüzde 1,01 ve mevduat faizinde yüzde 0,85 oldu.

BIST 100 Endeksi, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,34, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,73 ile yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu,
Euro Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,11, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,52 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Dolar, 6 aylık değerlendirmeye göre Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,03, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,82 ile yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı.

Aynı dönemde Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,99, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,08 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK GETİRİ BORSADA

Finansal yatırım araçları, yıllık olarak değerlendirildiğinde, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,68, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 9,81 ile yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı.

Diğer taraftan, Euro Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,04, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,61 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,180 µs