En Sıcak Konular

Çavuşoğlu: Terörün her türlüsünü lanetle kınıyoruz

9 Ocak 2015 13:33 tsi
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fransa ve Nijerya'da meydana gelen terör saldırıları hakkında "Terörün her türlüsünü lanetle kınıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa ve Nijerya'da meydana gelen terör saldırıları hakkında "Terörün her türlüsünü lanetle kınıyoruz ve Türkiye olarak terörle mücadele konusunda kararlı bir şekilde bu ülkelerle birlikte hareket edeceğimizi özellikle vurgulamak isterim" dedi.
 
Bakan Çavuşoğlu, 7. Büyükelçiler Konferansı çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında beş gündür devam eden konferansı ve bu sürede yaşanan bölgesel ve uluslararası gelişmeleri değerlendirdi.
 
Çavuşoğlu, 7. Büyükelçiler Konferansı’nın nicelik ve nitelik açısından çok başarılı geçtiğini, 140’ı yurtdışından 237 büyükelçi ile birlikte Türkiye’nin dış politikasını masaya yatırdıklarını söyledi.
 
Konferans boyunca düzenledikleri 32 oturumda Türk dış politikasında süreklilik gösteren unsurları ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, küresel değişim ve dönüşüm süreçlerini incelediklerini, çağın gereklerine uygun bir şekilde icra edilen Türkiye'nin dış politikasında atılabilecek adımları değerlendirdiklerini söyledi.
 
Büyükelçilerle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından kabul edildiklerini hatırlatan Çavuşoğlu, kabullerde dış politikada ışık tutan hitaplardan çok faydalandıklarını söyleyerek teşekkür etti.
 
Çavuşoğlu, 7. Büyükelçiler Konferansı’nın, işbirliği yapılan kurum ve kuruluşlarla eşgüdüm sağlanmasına vesile olduğunu belirterek, dört başbakan yardımcısı ve yedi bakanın konferansta hitap ettiğini hatırlattı. Bakan Çavuşoğlu, bu çerçevede güvenlik, kalkınma, mali denetim gibi oturumlar düzenlediklerini ifade etti.
 
Konferans kapsamında bakanlık içi bölgesel toplantılar düzenlediklerini belirten Çavuşoğlu, Avrupa, Asya, Balkanlar, Güney Asya, Ortadoğu, Uzakdoğu, Afrika, Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Karayipler bölgelerindeki gelişmeleri de değerlendirerek, ikili ve bölgesel işbirliğinin nasıl güçlendirilebileceği konusunda çalıştıklarını kaydetti.
 
Çavuşoğlu, "Kıbrıs ve G-20 dönem başkanlığı gibi tematik toplantıları" da ele aldıklarını söyledi.
 
"Üç kıtadan üç bakanı ağırladık"
 
Çavuşoğlu, 7. Büyükelçiler Konferansı’nın en fazla sayıda yabancı konuğun ağırlandığı konferans olduğunu belirterek, "Üç kıtadan üç bakanı ağırladık. Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve Nijerya Dışişleri Bakanı Aminu Bashir Vali’yi konferansımızda ağırladık" dedi. Çavuşoğlu, aynı şekilde üç tane çok önemli uluslararası örgütün temsilcilerini de ağırladıklarını belirtti.
 
Çavuşoğlu, 7. Büyükelçiler Konferansı’nda konukların yaptığı hitapların uluslararası toplum tarafından yakından takip edildiğini belirterek, konferansa gösterilen uluslararası ilginin Türkiye'nin yükselen profilinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
 
Terör saldırıları
 
Konferansın düzenlendiği süre zarfında bölgesel ve uluslararası alanda önemli gelişmelerin yaşandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, bu konuların da toplantılarda değerlendirildiğini söyledi.
 
Çavuşoğlu, son günlerde bölgede ve dünya genelinde meydana gelen terör saldırılarında artış görüldüğünü belirterek, "Suudi Arabistan’da, İstanbul’da, Paris’te ve Nijerya’da terör saldırıları oldu. Bu terör saldırılarında masum insanlar hayatlarını kaybetti" dedi.
 
Terörün her türlüsünü kınadıklarını ve terörle mücadele konusunda Türkiye'nin kararlılığını vurgulayan Çavuşoğlu şunları söyledi:
 
"Biz bir kere daha terörün her türlüsünü lanetle kınıyoruz. Türkiye olarak terörle mücadele konusunda kararlı bir şekilde bu ülkelerle birlikte hareket edeceğimizi özellikle vurgulamak isterim. Terörden çok çekmiş ve çok insanını kaybetmiş, terörün verdiği acıyı anlayan bir ülke olarak terörle mücadele edilmesi gerektiğini her platformda vurguluyoruz. Hiç ayrım yapmadan terörün her türlüsüyle mücadele etmemiz gerekiyor. Hemen yanımızdaki ülkelerde terörün nasıl bir tehdit oluşturduğunu da gören ve hisseden ülkelerin başında Türkiye geliyor"
 
Bir sonraki konferans Eskişehir’de
 
Bakan Çavuşoğlu, 8. Büyükelçiler Konferansı’nı Eskişehir’de yapmayı düşündüklerini belirterek, toplantıyı 2013'te hem Türk Dünyası Kültür Başkenti hem de UNESCO Somut Olmayan Miras Başkenti olan Eskişehir’de yapmayı arzu ettiklerini ancak bunu gelecek yıl gerçekleştireceklerini söyledi.
 
"Libya'da ateşkesin sağlanması lazım"
 

Son günlerde yaşanan terör olaylarının hatırlatılması ve benzer eylemlerin beklenip beklenmediğiyle ilgili bir soru üzerine, Paris'te düzenlenen saldırının terör saldırılarının nerede, ne zaman yapılacağının belli olmayacağını gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, bu konuda bir tahminde bulunmanın zor olduğunu ancak gerekli tedbirlerin alınmasına devam edileceğini söyledi.
 
Çavuşoğlu, Libya'daki siyasi duruma ilişkin bir soru üzerine, ülkede bir an önce ateşkesin sağlanması gerektiğine işaret ederek ne Libya Anayasa Mahkemesi'nin son genel seçimin geçersiz olduğu yönündeki hükmünü ne de alandaki gerçekleri yok soymanın doğru olduğunu söyledi.
 
"Bana göre, şu anda 'kim meşru, kim meşru değil' tartışmalarının da çok bir faydası yok" diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
 
"Libya'da bir yangın var ve bu yangını söndürmemiz lazım. Bunun için de ateşkesin sağlanması lazım. Ateşkesten sonra ne olması lazım? Müzakerenin olması lazım. Yani şu anda çatışan tarafların bir araya gelmesi, getirilmesi ve kapsayıcı bir yönetimin olması lazım. Irak'ta olduğu gibi. Ve herkesi içine alması lazım. Bir kısmı dışlayan yönetim anlayışı bundan sonra Libya'da işlemez, kalıcı olmaz. Gerçekçi ve tarafsız olmamız lazım. Dışarıdan müdahale olmaması gerekiyor. Özellikle askeri müdahale, silah yardımı ve hava saldırıları gibi müdahalelerin olmaması lazım."
 
BM'nin bugüne kadarki tüm çaba ve kararlarına destek verdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler'in iki defa Libya'ya gittiğini ve taraflara Türkiye'nin tutumunu ilettiğine işaret etti. Libya'da taraf tutulmaması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Ama görüyoruz ki bölgede taraf tutanlar da var. Bu söylediğimiz çerçevede adımları atabilirsek Libya'yı kurtarabiliriz. Libya'yı Suriye olmaktan kurtarabiliriz. Herkes bu konuda sorumlu davranmalıdır" diye konuştu.
 
Bakan Çavuşoğlu, Suriye'deki ılımlı muhalefetin eğitilmesine yönelik eğit-donat faaliyetleriyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki duruşunun belli olduğunun altını çizerek terörle mücadelede başarılı olunabilmesi için kapsamlı mücadeleye duyulan ihtiyaca dikkati çekti.
 
Terörle mücadele konusunda daha önce yapılan siyasi ve üst düzey görüşmelere askeri ve güvenlik güçleri arasındaki teknik görüşmelerin de eklendiğini belirten Çavuşoğlu, sadece hava saldırılarıyla terör örgütünü durdurmanın mümkün olmadığını, daha kapsamlı stratejilere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
 
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ne (AK) en fazla katkıda bulunan ülkeler arasına girme hedefiyle ilgili bir soruya ise demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün yerleşmesi konusunda AK'nin ve bağlı kurumların önemine işaret etti.
 
AK'nin, özellikle Türkiye'nin başkanlığı döneminde yeni mekanizmalarla başta Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinde temasını artırdığını ifade eden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Atılması gereken adımlar var. Bakınız soğuk savaşın esintilerini görüyoruz. Ukrayna'da bugün sadece doğudaki sorun değil, Kırım sorunu değil, Ukrayna içinde de yolsuzlukla mücadele, reformların yapılması gibi çok önemli meseleler var. Aynı şekilde demokrasiye geçmek isteyen ülkeler var. Venedik Komisyonu'nun görevi sadece AK ülkeleriyle sınırlı değil, üyelik de sınırlı değil. Dünyanın her yerinde aktif olan bir kurum oldu. Yasa, anayasa hazırlanırken danışmanlık yapan bir kurum. Şimdi Venedik Komisyonu'na verdiğimiz katkıyı artırdık. Özellikle Orta Asya bölgelerinde anayasa ve diğer yasaların oluşturulması, çıkarılması ve yolsuzlukla mücadeleyle ilgili konularda reformların yapılması sürecine katkı sağlıyoruz."
 
AK'nin bütçe sıkıntısı yaşadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, bunun aşılması ve AK'nin daha güçlü bir örgüt olması için Türkiye'nin yaptığı yıllık katkıyı 13 milyon avrodan 33 milyon avroya çıkaracağını söyledi. Türkiye'nin en çok katkı sağlayan ülke olmasıyla kurumda çalışan Türk personel sayısının artırılması, Türkçenin çalışma dili olması gibi birçok hakkı elde edeceğini kaydetti. Çavuşoğlu, "Buradaki esas amacımız Avrupa'da demokrasi ve özgürlükler konusunda ve bugün karşılaştığımız tehditler konusunda önemli bir rol oynayan ve bizim de kurucu üyesi olduğumuz AK'nin daha da güçlenmesidir" dedi.
 
Bakan Çavuşoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Doğu Perinçek'in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülen davasıyla ilgili olarak da Perinçek hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunduğuna işaret ederek şunları söyledi:
 
"Doğu Perinçek'in 28 Ocak'ta Strasbourg'daki mahkemeye katılmasını ben de arzu ediyorum ve bu konuda görüşlerimi daha önce çok açık bir şekilde kendisine de söyledim. Telefon görüşmemiz olmuştu. Süreç şu anda Yargıtay'da ve Yargıtay'ın karar vermesi lazım ama biz Türkiye olarak bu davaya tarafız ve tezlerimizi en iyi şekilde savunuyoruz."

aa


Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,828 µs