En Sıcak Konular

Charlie Hebdo zanlıları kıstırıldı

9 Ocak 2015 11:52 tsi
Charlie Hebdo zanlıları kıstırıldı
Fransız güvenlik güçleri, Charlie Hebdo katliamının zanlılarını Fransa'nın kuzeydoğusunda kıstırdı.

Zanlıların elinde rehineler olduğu belirtilirken, rehinelerden en az ikisinin öldürüldüğü iddia edildi. Fransız basını tarafından şüphelilerin son olarak Charles De Gaulle Havalimanı yakınlarında çembere alındığı bildirildi.


Fransa'nın başkenti Paris'te geçtiğimiz Çarşamba günü 12 kişiyi öldüren ve kayıplara karışan Cherif ve Said Kouachi kardeşlerin bugün araç çalmalarının ardından Fransız güvenlik güçleri operasyon başlattı.

Paris'in kuzeybatısında zanlılar ve polis arasında otobanda kovalamaca yaşandı. Paris'e 45 kilometre uzaklıktaki Dammartin bölgesinde saldırganları kovalamaya başlayan polise havadan da 5 helikopterin eşlik etti. Zanlılar kovalamaca sonrası otobanda çaldıkları aracı bırakarak ormanlık alandaki bir matbaa binasına saklandı.
 
PAZARLIK YAPILIYOR
 

Saldırganların otobandaki kovalamaca sonrası, Charles de Gaulle Havalimanı'nın yakınlarındaki CTD adlı matbaa şirketine sığındı. Polis ve saldırganlar arasında bir pazarlık yapıldığı da söyleniyor.

Sabah saatlerinden itibaren süren operasyonda saldırganların iki kişinin rehin alındığı bildirildi. Polis ve saldırganlar arasında rehine pazarlığı sürüyor. Bölgeye çok sayıda jandarma ve komando birlikleri sevk edildi. Paris savcılığı, olayda ölen veya yaralanan olmadığını açıkladı.Güvenlik güçleri binaya girmeden önce rehinelerin sağ bir biçimde kurtarılması için kaçan iki saldırganla rehine pazarlığı yapıyor ve iki kişiyi rehin aldıkları bildirilen saldırganların ellerinde kalaşnikof benzeri silahlar bulunuyor. Güvenlik güçleri binanın etrafını tamamen kuşattı.
 
"TESLİM OLMAYACAĞIZ"
 
Fransız basını zanlıların "Kahraman olarak ölmek istiyoruz. Teslim olmayacağız" dediklerini duyurdu.
 
HAVA TRAFİĞİ DURDURULDU
 
İki kişinin rehin aldığı binanın bir matbaanın baskı atölyesi olduğu ortaya çıktı. Bölgedeki tedbir amaçlı hava trafiği durduruldu. Bölgeye hiçbir biçimde basın mensubu ve vatandaşların girişine izin verilmiyor.
 
Yetkililer operasyona 3 bin kadar polisin katıldığını açıklarken, Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve saldırganların peşinde olduklarını kaydetti.
 
Fransız savcılığı tarafından "saldırganlar son olarak Yemen El Kaide'sinden Enver El baki ile iletişime geçti" açıklaması yapıldı.
 
HOLLANDE: BENZER SALDIRILAR YAŞANABİLİR
 
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, devam eden operasyona ilişkin açıklama yaptı. "Fransa barışı artırmak isteyen bir ülkedir. Saldırganlar henüz yakalanmadı, operasyon sürüyor. Şu an itibariyle elimizden gelen her şeyi yaparak, ülkemizi korumaya çalışıyoruz." diyen Hollande, Aralık ayından beri çeşitli istihbaratlar aldıklarını belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı benzer saldırılarla tekrar karşılaşılabileceğini söyledi.

Saldırı sonrasında dünya kamuoyundan destek geldiğini bu tür saldırıların komşu ülkelere de yapıldığını aktaran Hollande "Bu saldırı sonrasında çeşitli protestolar düzenlenecek. Buralarda güvenlik sağlanmalı ve halkımız bu gösterilerde tepkisini göstermeli. Sadece Paris'te değil köylerde bile gösteriler düzenleniyor. Herkes teröre karşı birlik olmalı" dedi.
 
REHİN ALDILAR
 
Yetkililer, zanlıların saklandıkları binada birkaç kişiyi rehin aldıklarını da duyurdu.
 
2 REHİNE ÖLDÜRÜLDÜ
 
BBC iki rehinenin öldürüldüğünü, 20 kişinin yaralandığını bildirdi. Ancak Paris savcılığı "saldırganların rehine öldürdüğü" iddiasını yalanladı.
 
48 SAATTİR YAKALANAMADILAR
 
Cezayir kökenli iki kardeş olan Cherif ve Said Kouachi'nin olaydan sonra soyduğu belirtilen benzin istasyonu bu bölgede bulunuyor. Dün, benzin istasyonu yakınlarındaki bir köy, özel tim tarafından kuşatılmıştı.
 
48 saattir düzenlenen operasyonda yaklaşık 90 bin Fransız polis ve askerinin 2 saldırganı yakalayamaması ise büyük eleştirilere neden oluyor. Hala süren kovalamacaların nasıl sonuçlanacağı ise merak konusu. Saldırganlar yaklaşık üç gündür polisten kaçmayı başarıyor

KOUACHİ KARDEŞLER ARANIYORDU

Saldırıyı gerçekleştirenlerin derginin PeygamberİMİZ Hz. Muhammed'le ilgili karikatürler yayınlamasına tepkili militanlar olduğu düşünülüyor. Saldırıda 12 kişi ölmüş, dördü ağır 11 kişi yaralanmıştı.Polis zanlıların Cherif ve Said Kouachi kardeşler olduğunu açıklamıştı. Kouachi kardeşlerin Cezayirli bir ailenin Paris'te doğan çocukları olduğu belirtildi.
 
EL KAİDE ÜYESİ ÇIKTILAR
 
Charlie Hebdo'nun merkezine silahlı saldırı düzenleyen 12 karikatürcüyü katleden Kouachi kardeşlerin El Kaide terör örgütü bağlantısı ortaya çıktı.

Sabıkalı Şerif Kouachi (32) El Kaide örgütüne destek vermekten Fransa'da hapis cezasına çarptırıldığı, ağabeyi Said Kouachi (34) Yemen'de El Kaide terör kampında eğitim gördüğü öğrenildi. Avrupa basınında çıkan haberlerde saldırıyı düzenleyen Kouachi kardeşlerin Amerikan istihbaratı tarafından El Kaide teröristi olduğu ve teröristlerin saldırıyı önceden planladıklarını saldırganların üzerinde el bombası ve silahlı olduğu duyuruldu. Güvenlik güçleri tarafından her yerde aranan terörist kardeşler sırra kadem bastı.
 
BENZİN İSTASYONU SOYULDU
 
Zanlılar Paris'in yaklaşık 80 km kuzey doğusundaki Villers-Cotterets'de bir benzin istasyonunu soydu. Zanlılarının soyduğu söylenen benzin istasyonunun müdürü, soyguncuların eşkâlinin iki kardeşinkine uyduğunu söyledi.
 
Cherif ve Said Kouachi'nin istasyondan gri renkli Renault Clio marka bir araçla kaçtıkları bildirildi. Bunun saldırganların saldırıdan sonra gasp ettiği araç olduğu tahmin ediliyor.
 
Benzin istasyonun bulunduğu Picardy bölgesinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

sabah.com.tr



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,596 µs