En Sıcak Konular

17 Aralık'ın orijinal fezlekesi Avrupa Konseyi'ne gönderiliyor

9 Ocak 2015 10:55 tsi
Geçen haziran ayında Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’na 17 Aralık soruşturmasıyla ilgili şikayette bulunan CHP'li Oran, Soruşturma Komisyonu raporunu da gruba gönderecek. Raporla birlikte orijinal polis fezlekesi de Avrupa Konseyi’ne gidec

17 Ara­lık yol­suz­luk ve rüş­vet so­ruş­tur­ma sü­re­ci­ne iliş­kin “o­ri­ji­nal po­lis fez­le­ke­si­” ile il­gi­li iki önem­li ge­liş­me ya­şa­nı­yor. CHP, BU­GÜN Gazetesi'nin ka­mu­oyu­na da­ha ön­ce yan­sıt­tı­ğı gi­bi; ori­ji­nal fez­le­ke­yi ge­rek­çe­le­riy­le bir­lik­te es­ki ba­kan­lar­la il­gi­li TBMM So­ruş­tur­ma Ko­mis­yo­nu ra­po­ru­na ‘mu­ha­le­fet şer­hi­’ ola­rak ko­ya­cak. Fez­le­ke­nin ra­po­ra gir­me­si ile sü­re­ce iliş­kin ay­rın­tı­lar, ka­mu­oyu bil­gi­si­ne ak­ta­rı­la­cak.

RA­POR DA Gİ­DE­CEK

Ori­ji­nal fez­le­ke ile il­gi­li di­ğer sür­priz ge­liş­me ise Sos­ya­list En­ter­nas­yo­nal Baş­kan Yar­dım­cı­sı CHP Mil­let­ve­ki­li Umut Ora­n’­ın, Av­ru­pa Kon­se­yi Yol­suz­lu­ğa Kar­şı Dev­let­ler Gru­bu­’na (GRE­CO) Ha­zi­ran ayın­da yap­tı­ğı şi­ka­yet kap­sa­mın­da ya­şa­na­cak.

Oran, TBMM So­ruş­tur­ma Ko­mis­yo­nu ra­po­ru­nu GRE­CO'ya gön­de­re­cek. Ra­por­la bir­lik­te ori­ji­nal po­lis fez­le­ke­si de, Av­ru­pa Kon­se­yi­’ne git­miş ola­cak.

‘TAMAMEN YOK EDE­MEZ­LER’

Oran, BU­GÜN'e yap­tı­ğı açık­la­ma­da, yurt­dı­şı ge­zi­le­rin­de si­ya­si mu­ha­tap­la­rı­nın ön­ce­lik­li so­ru­la­rı­nın Tür­ki­ye­’de­ki yol­suz­luk­lar ve in­san hak­la­rın­da ya­şa­nan ih­lal­le­re iliş­kin id­di­alar ol­du­ğu­na dik­kat çek­ti. Oran, ta­pe­le­rin im­ha­sı tar­tış­ma­sı ile il­gi­li ola­rak, "El­le­rin­de­ki ka­nıt­la­rı ta­ma­men yok ede­cek­le­ri­ni dü­şü­nü­yor­lar­sa ya­nı­lı­yor­lar. Dev­let­te ‘iş ve iş­lem­ler­de de­vam­lı­lık' esas­tır. 17 ve 25 Ara­lık so­ruş­tur­ma sü­re­ci­ne iliş­kin ka­nıt­la­rın kop­ya­la­rı­nın ola­ma­ya­ca­ğını dü­şün­mü­yor­lar­dır her­hal­de­” de­di.

Oran, GRE­CO­’da aç­tı­ğı da­va kap­sa­mın­da, so­ruş­tur­ma sü­re­cin­de ya­şa­nan ge­liş­me­le­ri ve TBMM So­ruş­tur­ma Ko­mis­yo­nu­’nun ra­po­ru­nun ay­rın­tı­la­rı­nı Av­ru­pa Kon­se­yi ile pay­la­şa­ca­ğı­nı kay­det­ti.

‘ÖNERGELERİ MEC­LİS BAŞ­KA­NI EN­GEL­LE­Dİ'

Umut Ora­n’­ın, ge­çen ha­zi­ran ayın­da Av­ru­pa Kon­se­yi GRE­CO­’ya yap­tı­ğı baş­vu­ru­da, 17 Ara­lık so­ruş­tur­ma­sın­dan “Tür­ki­ye rüş­vet skan­da­lı­” ola­rak bah­se­di­li­yor. Di­lek­çe­de, Rı­za Sar­ra­f’­ın so­ruş­tur­ma­nın ki­lit is­mi ol­du­ğu vur­gu­la­nır­ken, es­ki ba­kan ço­cuk­la­rı ile il­gi­li rüş­vet id­di­ala­rı­na yer ve­ril­di. Es­ki ba­kan­la­rın is­ti­fa et­mek zo­run­da kal­dı­ğı be­lir­til­di.

Pa­ra­lel dev­let ya­pı­lan­ma­sı­nın ön­len­me­si ge­rek­çe­siy­le; em­ni­yet, yar­gı, TİB ve BDDK gi­bi ku­rum­lar­da çok sa­yı­da per­so­ne­lin gö­rev­den alın­dı­ğı­na dik­kat çe­ki­len di­lek­çe­de es­ki ba­kan Za­fer Çağ­la­ya­n’­ın 700 bin li­ra de­ğe­rin­de­ki sa­ati­ne iliş­kin yol­suz­luk id­di­ala­rı­na da yer ve­ril­di.

Umut Oran, 17 Ara­lık yol­suz­luk so­ruş­tur­ması sü­re­ciy­le il­gi­li 7 so­ru öner­ge­si ver­di­ği­ni an­cak öner­ge­le­rin TBMM Baş­ka­nı Ce­mil Çi­çek ta­ra­fın­dan iş­le­me ko­nul­ma­dan ia­de edil­di­ği­ni be­lirt­ti. Öner­ge­le­rin ia­de ya­zı­sı da di­lek­çe­ye ek ola­rak su­nul­du. Umut Oran, baş­vu­ru­sun­da, “A­na­ya­sal dü­zen as­kı­ya alın­mak is­ten­mek­te ve Tür­ki­ye­’de fii­len bir si­ya­sal par­ti dik­ta­sı ha­kim kı­lın­mak­ta­dı­r” de­di.



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,028 µs