En Sıcak Konular

Gelecek Ak Parti'nin

13 Eylül 2007 10:35 tsi
Gelecek Ak Parti'nin Ak Parti'nin Doğu'da aldığı sonuçlardan memnun olan Talabani'den sıcak mesajlar

Hem Irak Cumhurbaşkanı ve KYB lideri Celal Talabani hem de KDP lideri Mesut Barzani, 22 Temmuz seçimlerinden AKP’nin iktidar olarak çıkmasından oldukça memnun. Hatta Talabani bu konuda daha ileri gidiyor ve “Bana göre bölgede gelecek AKP’nindir” diyor.

İşte Talabani’nin Kerkük, PKK ve AKP ile ilgili görüşleri:

KAYIP SİLAHLAR:

Silahların dağıtımından sorumlu olan bir kurum var ve kurumun başında hep Amerikalılar var. Bu kurum başından beri yolsuzlukların içinde. Örneğin güvenlikten sorumlu bu kurumda çalışanların sayısı 160 bin olarak görülüyor. İçişleri Bakanı’nın raporuna göre gerçek sayı 90 bin. Yani 70 bin kişi hem maaş alıyor hem de silah alıp başka yerlerde satıyor ve Amerikalılar bunu biliyor.

KERKÜK MESELESİ:

Kentten kovulan Kürt ve Türkmenler dönmeli. Aynı zamanda Saddam tarafından kente getirilen Araplar geldikleri yerlere geri dönmeli. Gelelim Kerkük’e taşındığı söylenen Kürtlere. Bu konuda çok abartılı bilgiler ve rakamlar veriliyor. Bir seferinde ben Başbakan Erdoğan’a 500-600 bin kişinin bir kente nasıl yerleştirildiğini sormuştum.Yani bunun için birkaç yıl gerekiyor.

İHANETLE SUÇLADILAR:

Ben Öcalan yakalanmadan çok önce kendisine bir mektup göndermiştim. Kendisinden gerilla savaşından vazgeçmesini ve Türkiye’deki demokratik ortamdan yararlanarak siyasi mücadeleye başlamasını istemiştim. Öcalan beni Kürt halkına ihanet etmekle suçlamıştı. Oysa ben aynı görüşteyim. Türkiye örneğinde ise durum daha da önemlidir. Çünkü Türkiye demokrasisi Kürtlere çok önemli fırsatlar sunuyor. Kürtler kendi vekillerini Meclis’e gönderiyor. Kürtlerin partileri ve basın-yayın organları var. Yeni anayasa onlara çok daha geniş haklar tanıyacak. İşte bu nedenle AK Parti hükümetine ve dolayısıyla Türk devletine savaş açmak, aynı zamanda demokrasiye hatta Kürt halkının haklarına savaş açmak demektir.

PKK’NIN BÖLGEDEN ATILMASI:

Öncelikle siyasal çağrılarımızı sürdüreceğiz. Sonra medya üzerinden onları sıkıştıracağız. Unutmamak gerekir ki Irak anayasası yabancı terör örgütlerinin Irak topraklarında barınmasına izin vermiyor. Bu nedenle Irak hükümeti güçlü bir konuma geldiği anda anayasanın gereğini yapacaktır. Ama ne yazık ki bu aşamda PKK ve Pejak’a silahlı bir eylemde bulunamayız. Ben bunu açıkça Başbakan Erdoğan’a Riyad’da söyledim.

AKP VE KÜRT SORUNU:

Türkiye’de demokratik özgürlükler sürekli gelişiyor. İşte bu nedenle iki yıl önce ben AK Parti hükümetine karşı savaşmanın özünde Kürt halkına karşı savaşmak olduğunu söylemiştim. Kürt halkının çıkarı demokrasidedir. Biz Iraklıların çıkarı Türkiye’deki demokrasinin gelişmesindedir. Böyle bir Türkiye ile sorunlar çok daha kolay çözülür. Şimdi bakın, Türkiye’de demokrasiye düşman olanlar aslında Kürt halkına düşman olanlardır. İşte bu nedenle Kürt hareketinin önderleri çağın gereklerine göre davranmalı ve Türkiye’deki demokratik sürece katkıda bulunmalıdır. Bana göre bu Kürt politik önderler, örneğin Ahmet Türk bu gerçeği çok iyi kavrıyor. Ama belki de hareket serbestlikleri yok

ZAFERİN SIRRI:

Türkiye’deki Kürtler artık silahlı mücadeleden bıktı. Çünkü bu savaş onlara yalnızca yıkıntı, göç ve ölüm getirdi. Yerlerinden, yurtlarından oldular. Oysa AKP politikaları onlara umut verdi. Başbakan Erdoğan ülkede bir Kürt sorunun var olduğunu kabul etti ve demokratik çözüm sözü verdi. İşte bu nedenle Kürtler Diyarbakır’da bile AKP’yi tercih ederek DTP’den 4 ve AKP’den 8 milletvekili seçti. Bu sonuç bekleniyordu. Çünkü AKP milliyetçi ve ırkçı bir parti olmadığını kanıtladı ve Kürt sorununun çözümünde ‘İslam kardeşliği’nin önemini öne çıkarttı. Bana göre bölgede gelecek AKP’nindir.

BAĞIMSIZ KÜRT DEVLETİ  İMKANSIZ

Irak’ta bağımsız bir Kürt devletinin kurulması siyasi, coğrafi, ekonomik ve sosyal olarak mümkün değil. Böyle bir bağımsızlığı savunan Kürtlere ben hep şunu söylerim: Diyelim ki biz bağımsız Kürt devletini ilan ettik ve Suriye, İran, Irak ve Türkiye bize savaş ilan etmeyip yalnızca ambargo uyguladılar. Bu durumda nasıl yaşayacağız. Dışarıya nasıl gideceğiz. İthalat ve ihracatımızı nasıl yapacağız. Ayrıca Kürt toplumu henüz bir Kürt devletini yürütecek durumda değil. Bağdat’taki merkezi hükümet bize parasal yardımı keserse nasıl yaşayacağız. Davet ederseniz gelirim Cumhurbaşkanı olduktan sonra Suriye ve İran’ı ziyaret ettim ama Türkiye’den davet almadım. AK Parti’nin son zaferinden ve Sayın Gül’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra davet edildiğimde gecikmeden geleceğimi ve bundan onur duyacağımı peşinen söyleyebilirim.

Hüsnü Mahalli- Akşam

 



Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,529 µs