En Sıcak Konular

'Güney akımın ortağı AB üyesi ülkelerdir'

8 Ocak 2015 17:04 tsi
'Güney akımın ortağı AB üyesi ülkelerdir' "Güney akımın ortaklarının AB üyesi ülkeler olması, o konuyla alakalı yüzleşmesi, hesaplaşması gereken ülkelerin de aynı adresler olduğunu gösterir"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Güney akımın ortaklarının AB üyesi ülkeler olması, o konuyla alakalı yüzleşmesi, hesaplaşması gereken ülkelerin de aynı adresler olduğunu gösterir" dedi.

Yıldız, Ankara'da bir otelde düzenlenen 7. Büyükelçiler Konferansı'nda, Türkiye'de elektrik üretiminin yaklaşık yarısının doğalgazdan karşılandığını belirterek, Ukrayna krizinin Türkiye'nin enerji arzı açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Doğalgaz arzında Rusya'nın rolüne dikkati çeken Yıldız, Türkiye'nin doğalgaz arzının yarısının Rusya tarafından karşılandığını ve bunun da yaklaşık yarısının Ukrayna üzerinden gelen batı hattı yoluyla sağlandığını belirtti. Yıldız, batı hattından gelen gazın miktarına ilişkin, "Türkiye'nin toplam doğalgaz arzının yaklaşık yüzde 12,5'ine tekabül ettiğini görüyoruz" dedi.

AB-Rusya ilişkilerine de değinen Yıldız, "Rusya, Türkiye için önemlidir. Türkiye için de Rusya önemlidir, herhangi bir komşumuz değildir. Siyasi olaylarla alakalı her konuda fikir birliği sağlanamayacağını her iki ülke de kabul etmiştir. Kurumsal tarihi hafızaları bunu teyit etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Güney Akım projesinden vazgeçildiğini dünya kamuoyuyla paylaştığını anımsatan Yıldız, şunları kaydetti:

"Güney akımın ortağı, Türkiye değildir. Güney akımın ortağı AB üyesi ülkelerdir. Bu konuda algıyla gerçeğin çok ayrı noktalarda olduğunu söylememiz lazım. AB üyesi ülkelerden 20'ye yakın basın mensubuyla yaptığımız toplantıda, ortakların Almanya-İtalya-Fransa olduğunu orada yeni öğrenenler oldu. Bizim bu gerçekleri bilerek yola çıkmamız lazım. Güney akımın ortaklarının AB üyesi ülkeler olması, o konuyla alakalı yüzleşmesi, hesaplaşması gereken ülkelerin de aynı adresler olduğunu gösterir."

İran'a uygulanan yaptırımları da değerlendiren Yıldız, uygulanan politika ve stratejilerin sürdürülebilir olmasının ülkeler açısından önemine işaret etti. Yıldız, "Geçen yıl İran'la alakalı yaptırımlar için hararetli konuşan ülkelerin, İsrail devlet başkanıyla İran devlet başkanının görüşmemeleri konusunda bir sebep olmadığını açıklamalarıyla beraber, bence açığa düştüklerini görmeleri lazım" ifadelerini kullandı. 

AA



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,524 µs