En Sıcak Konular

Paris’teki silahlı saldırıda ihmal

8 Ocak 2015 15:35 tsi
Paris’teki silahlı saldırıda ihmal Charlie Hebdo dergisine yapılan terörist saldırı güvenlik zafiyetini ortaya koydu

Fransa'da Charlie Hebdo dergisine yapılan ve 12 kişinin ölümüne, 11 kişinin yaralamasına yol açan terör saldırısının ardından basın yayın organları, saldırının güvenlik zafiyetini açıkça ortaya koyduğu görüşünde birleşti.

Fransa basınında, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'ün saldırıyı düzenleyen iki zanlı kardeşin polis tarafından daha önce izlendiğini kabul etmesi ve derginin 2011 yılından bu yana aldığı tehditler nedeniyle korunmasına rağmen böyle bir saldırıya uğramasının güvenlik zafiyetini açıkça gösterdiği yorumu yapıldı.

Cazeneuve, Europe 1 radyo kanalına bu sabah yaptığı açıklamada, zanlıların izlendiği ancak terör saldırısı için harekete geçebilecekleri tahmininde bulunulmadığını kabul etti. Bu da ülke genelinde güvelik makamlarının ihmalkarlıkla suçlanmasına yol açtı.

Fransız bakan, 32 ve 34 yaşlarında oldukları belirlenen Cherif ve Said Kouachi isimli kardeşlerin poliste dosyalarının bulunduğunu kabul ederken, Cherif Kouachi'nin Irak’ta savaşmak üzere gençleri silah altına alan bir çetenin üyesi olmak suçundan 2008 yılında 18 ayı tecilli üç yıl hüküm giydiğini ve cezasını çektikten sonra serbest kaldığını açıkladı.

Le Parisien gazetesi, ABD’nin Irak’a yönelik askeri müdahalesinden sonra Cherif Kouachi’nin daha radikalleştiğini ve 2005 yılında Suriye üzerinden Irak’a gitmeye çalışırken Fransız gizli servisi tarafından engellendiğini yazdı.

Güvenlik birimlerinin iyi çalışmadığı eleştirilerine karşı çıkan İçişleri Bakanı Cazeneuve, geçen yıl beş terör saldırısı girişiminin engellendiğini belirterek, şu anda 88 bin polis ve jandarmanın vatandaşların güvenliği için alarma geçirildiğini söyledi.

 Fransız bakan, ülkenin geçmişe oranla farklı türde bir terör tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, ülke genelinde bin 200 radikal gencin terör saldırısı düzenleme potansiyelinde olduğu uyarısını yaptı.  

Başbakan Manuel Valls ise güvenlik zafiyeti ile ilgili eleştirileri "Hiçbir zaman sıfır risk olmaz" diyerek yanıtlamıştı.

Fransa’yı son 50 yıl içinde sarsan en büyük terör eyleminde, diğer bir zafiyet olarak ise sürekli tehdit altında olan Charlie Hebdo dergisi ve yazarlarının iyi korunmaması gösteriliyor.

Fransız haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo, son yıllarda yayınladığı haber ve karikatürlerle toplumun farklı kesimlerinden yoğun tepki alan bir basın yayın organı olarak tanınıyor. Din karşıtı ve sol görüşlü yapısıyla tanınan Charlie Hebdo dergisinde zaman zaman Katolik Hristiyanlık, İslam, Yahudilik, politika ve kültürle ilgili karikatürler, haber ve yorumlar yer alıyor.

Son yıllarda Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürler yayımlayan Charlie Hebdo dergisi aleyhine Fransa’daki Müslüman dernekleri tarafından birkaç kez dava açılmıştı. 2006 ve 2007 yılında dergi aleyhine Müslüman dernekler tarafından açılan davaların ardından son olarak geçen yıl Fransa’daki bazı Arap Müslüman dernekleri, "halk arasında kin ve nefreti körüklediği ve kışkırttığı" gerekçesiyle dergiyi dava etmişti.

Hz. Muhammed'e hakaret içeren "Müslümanların Masumiyeti" isimli filmin internet üzerinden yayılmasının ardından 2012 yılında Fransız dergisinin İslam peygamberine yönelik hakaret içeren karikatürleri yayınlaması yine Fransa'daki Müslümanların sert tepkisine yol açmıştı.

AA



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs