En Sıcak Konular

Almanya'da İslam karşıtlığı giderek artıyor

8 Ocak 2015 11:48 tsi
Almanya'da Bertelsmann Vakfı tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre Almanların çoğunluğu İslam'ı bir tehlike olarak görüyor, Pegida gösterilerinden sonra halk arasındaki İslam karşıtlığı daha da arttı.

Bertelsmann Vakfı tarafından yaptırılan araştırmaya göre son iki yılda Almanlar arasında İslam'a karşı itici tutumda büyük bir artış görüldü. Din izleme araştırması anlamındaki 'Religionsmonitor', Avrupa'daki dinler hakkında yapılan en geniş çaplı araştırma. 2012'de yapılan ankette 13 Avrupa ülkesinde toplam 14 bin insana dinle ilgili çeşitli sorular yöneltilmişti.

Almanların İslam hakkındaki düşüncelerini öğrenmek için geçen yıl Kasım ayında bir anket yapıldı. Bu ankette 16 yaşından itibaren Müslüman olmayan Almanlara bazı sorular yöneltildi. Almanya'nın doğusundaki Saksonya Eyaletinde başlatılan İslam karşıtı Pegida gösterilerinden sonra Bertelsmann Vakfı tarafından araştırmanın sonuçları yeniden değerlendirildi.

Bertelsmann Vakfı sosyal bilimler ve İslam uzmanı, araştırma yöneticisi Yasemin El-Menar, uzun süreden beri özellikle İslam hakkında bir araştırma yapmayı planladıklarını belirtti. İlk yapılan araştırmadan sonra ortaya çıkan Pegida ile Almanya'da bazı şeylerin değiştiğini ifade eden El-Menar, geçen yıl da 'Selefilik ve Cihadizm' tartışmaları yapıldığını bildirdi. El-Menar, araştırmanın asıl sonucunda ortaya çıkan Alman halkı arasında İslam hakkındaki olumsuz resim ile Almanya'da yaşayan Müslümanların hayat gerçekleri arasında açık bir çelişki bulunduğunu söyledi.

Bertelsmann'ın 2012'de yaptığı araştırmaya göre Almanların yüzde 53'ü İslam'ı bir tehdit olarak gördüklerini belirtmişlerdi. 2014'de ise İslam'ı bir tehdit olarak görenlerin oranı yüzde 57'ye yükseldi.

İslam'ın batıya uygun olmadığını düşünen Almanların oranı 2012'de yüzde 52 olarak belirlenirken, 2014'te bu oran yüzde 61'e çıktı. Ülkede yaşayan Müslümanlardan dolayı kendisini bir yabancı gibi hissettiğini düşünen Almanların oranı 2012'de yüzde 40 olarak belirlenmişti, 2014'te bu sayı aynı kaldı. Aynı şekilde Müslümanların Almanya'ya göçetmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtenlerin oranı her iki yılda da yüzde 24 olarak belirlendi.

MÜSLÜMANLAR ALMANYA'YA BAĞLI

Almanya'da yaşayan Müslümanlar arasında yapılan araştırmada, yüksek derecede dindar olduğu belirtilen Müslümanların yüzde 90'ının Alman devletine sadık olduğu ve demokrasiyi iyi bir yönetim şekli olarak gördükleri saptandı. Kendisine soru yöneltilen Müslümanların her onundan dokuzunun Müslüman olmayanlarla boş zamanlarında görüştüğü, yani iletişim içinde olduğu, her ikisinden birisinin de kendi cemaatinden olmayan diğer Müslümanlarla da görüştüğü belirlendi.

Bertelsmann uzmanı El-Menar, geçen iki yılda Almanya'daki İslam karşıtlığındaki büyük artışın bir sezon etkisi olduğunu belirtti. Ancak iki yıl önce de Almanlar arasında İslam'a karşı itici tutumun güçlü olduğunu ifade eden El-Menar, bunun sadece toplumdaki bazı zümrelere ait bir tutum değil, toplumun her kesiminde görüldüğünü vurguladı. Kendilerini hoşgörülü olarak gören ve dini çoğulculuktan yana olan Almanların da İslam'ı reddeden bir tavır ortaya koyduklarını söyledi. Almanların yüzde 85'i diğer dinlere hoşgörülü yaklaştığını düşünüyor.

El-Menar, Müslümanlara karşı olumsuz düşünceler taşıyan Almanlar arasında İslam'ın bir din gibi görülmediğini, İslam'ı bir ideoloji ya da aşırılık olarak gördüklerini, politik görüşlerinin, eğitim seviyelerinin ya da toplum içindeki sosyal konumlarının İslam hakkındaki düşüncelerini önemli ölçüde etkilemediğini kaydetti. Sosyal bilimler uzmanı, bu insanların yaşlarının ve Müslümanlarla bağlantılarının olup olmamasının bu konuda etkileyici olduğunu vurguladı.



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,678 µs