En Sıcak Konular

''İnsanlık dışıdır, vicdan dışıdır''

7 Ocak 2015 19:30 tsi
''İnsanlık dışıdır, vicdan dışıdır'' Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Paris'te düzenlenen silahlı saldırının hiçbir şart altında kabul edilemeyeceğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun binasına düzenlenen silahlı saldırının hiçbir şart altında kabul edilemeyeceğini belirterek, "İnsanlık dışıdır, vicdan dışıdır, ahlak dışıdır ve açık bir terörist saldırıdır. Sadece orada hayatını kaybedenlere karşı yapılmış bir saldırı değil, bütün insanlığa karşı yapılmış olan bir saldırıdır. Şiddetle, nefretle kınıyoruz" dedi.
 
Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve beraberindeki heyeti, Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti.
 
Guterres'e, Türkiye'nin çabalarını takdir etmesinin yanı sıra, Suriyeli mülteciler konusunda bütün dünya ülkelerini daha hassas olmaya, daha yardımsever bir tutum takınmaya ve Suriye sorununun çözülmesi için yeni perspektifler geliştirmeye davet ettiği için teşekkürlerini ileten Kurtulmuş, "Bu sözleri Türkiye'nin zaten var olan bu kararlılığını biraz daha da artıracaktır. Türkiye'nin bu anlamdaki gücüne güç katacaktır" diye konuştu.
 
Kendilerini Türkiye'de görmekten memnuniyet duyduklarını dile getiren Kurtulmuş, BM Mülteciler Yüksek Komiserliğiyle de hem AFAD, hem diğer yardım kuruluşları olarak yakın işbirliği ve ilişki içerisinde çalışmaların devam ettirildiğini aktardı.
 
Kurtulmuş, "Türkiye, sayısal olarak belki hiçbir ülkenin bu kadar kısa bir süre içerisinde karşılayamayacağı kadar çok mülteciyle karşılaşmıştır. Yaklaşık 1 milyon 700 bin mülteciyi barındırıyoruz. Ayrıca 23 kampta barındırılan bu mültecilerin önemli bir kısmı, 227 bini kamplarda barınıyor. Geri kalan 1 milyon 400 bine yakın insan ise şehirlerimizde halkın içerisinde yaşıyor" ifadesini kullandı.
 
Sadece devlet kuruluşları üzerinden değil, sivil toplum kuruluşları üzerinden de bu yardım faaliyetlerinin organize edildiğini anlatan Kurtulmuş, "Biz gerçekten Türk halkının göstermiş olduğu bu hamiyetperverlik ve misafirperverlik duyguları dolayısıyla da gerçekten büyük gurur duyuyoruz" dedi.
 
Bugün AFAD'ın kuruluşunun 5. yıl dönümü olduğunu aktaran Kurtulmuş, şöyle devam etti:
 
"5 yıl içerisinde bir dünya markası haline gelen böyle bir kuruluşumuzun olması dolayısıyla da yine övünç ve kıvanç duyuyoruz. İnşallah bu anlamda AFAD'ın ve diğer kuruluşlarımızın yönetim kabiliyetlerini çok daha ileri bir noktaya götüreceğiz. Bütün bunların ötesinde gönlümüz arzu eder ki; dünyada hiç kimse göçmen durumuna düşmesin. Biz yardım edebiliyor olmak dolayısıyla manevi bir mutluluk duyuyoruz. Fakat sonuçta bu söylediğimiz rakamların, 1 milyon 700 bin kişi diyoruz ama her insan için ayrı bir hayat hikayesi, her insan arkasında sevdiklerini, dostlarını, geçmişini bırakarak, ne kadar iyi şartlar içerisinde olursa olsun bir bilinmezliğe doğru geliyor. Gönlümüz arzu eder ki Suriye'deki bu insanlık dışı savaş bir an evvel son bulsun. Suriye'deki ve Irak'taki mülteciler derhal kendi ülkelerine dönsünler. Onlar bizim misafirlerimiz ama sonuçta isteriz ki herkes kendi memleketine dönsün. Onlar da bunu isteyeceklerdir."
 
Kurtulmuş, "Biz Türkiye olarak aynı zamanda hem mültecilerin sorunlarını çözmek, hem de Suriye'deki savaşın sona erdirilerek, karşılıklı müzakere ve anlayış içerisinde barışın sağlanması için de görüşlerimizi ortaya koymaya gayret ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
"Türkiye, insani yardımlarda milli gelir bazında birinci ülke"
 
Guterres ise Türkiye'de, Türk devleti ve AFAD tarafından uluslararası koruma ihtiyacı bulunanlara verilen yardımları gördüklerini ve bu konuda çok büyük bir çabaya şahit olduklarını belirterek, gözleriyle şahit olduklarını söylediği bu cömert ev sahipliği için teşekkürlerini dile getirdi.
 
Sadece Suriyeliler'e değil, aynı zamanda Iraklılar'a da verilen inanılmaz bir yardım mekanizmasını gözlemlediklerini ifade eden Guterres, şunları kaydetti:
 
"Bu tabii sadece komşu ülkelerin değil, tüm dünyanın elini uzatması gereken bir durum. Tüm dünyanın bir dayanışma içinde gerçekleştirmesi gereken bir durum. Tabii Türkiye sadece bu krizle değil, dünyada global alanda da insani yardımlarını devam ettiriyor. İnsani yardımları yapan üçüncü büyük ülke durumunda şu an. Devam ettiriyor. Milli gelir bazında da birinci ülke. Kampları gezerseniz göreceksiniz. Çok olağanüstü bir sistemle yardım mekanizmalarını geliştirmiş durumdalar. Bu desteklenmesi gereken bir durum. Sadece maddi destekler değil, sınırların açık tutularak, Türkiye gibi bütün komşu ülkelere desteklerin devam etmesi gerekiyor. Bizim çağrımız bu noktada olacaktır. Çünkü bu uluslararası bir sorumluluk. Biz kalbimizle bu bağlamda Türkiye'ye ve tüm kurumlara destek vermeye devam ediyoruz."
 
Türk devleti ve AFAD ile çok iyi giden mükemmel bir ilişkilerinin bulunduğunu belirten Guterres, "Desteğimizi kalpten veriyoruz. Tabii bu okyanusta küçücük bir damla maalesef yapabildiklerimiz. Fakat bunu ihtiyaç içinde olanlar, ülkelerine sağsalim ve dönebilecekleri duruma gelebilecekleri bu geçiş döneminde, bu ara dönemde mutlaka her fırsatta hazır ve sağlam olarak işbirliğimizi devam ettirmek için burada olduğumuz bildirmek istiyoruz" diye konuştu.
 
Uluslararası camianın, bu savaşın sonlanması için şu an itibarıyla yetersiz durumda olduğunu dile getiren Guterres, "Ancak farklı açılardan destek mekanizmaları geliştirilebilir. Umuyoruz ki insanlar evlerine dönecekler ama bu bağlamda, bu arada biz her şekilde uluslararası camiayı da yanımıza davet ederek, varlığımızı destek olarak sürdürmek için hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum" ifadesini kullandı.
 
"Şiddetle, nefretle kınıyoruz"
 
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Paris'teki silahlı saldırıyla ilgili soru üzerine, "Öncelikle şunu ifade etmek isterim. Bir kere bu saldırı hiçbir şart altında kabul edilemez. İnsanlık dışıdır, vicdan dışıdır, ahlak dışıdır ve açık bir terörist saldırıdır. Sadece orada hayatını kaybedenlere karşı yapılmış bir saldırı değil, bütün insanlığa karşı yapılmış olan bir saldırıdır. Şiddetle, nefretle kınıyoruz" diye konuştu.
 
Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Ayrıca biz de haberlerden izlediğimiz kadarıyla, saldırıyı yapanların son derece profesyonel bir hal ve tavır içerisinde olduğu ve maalesef orada masum, sivil insanları acımasızca katlettiği, hatta yolda yaralı yatan bir kişiye de dönüp tekrar silahla ateş ettiklerini hep beraber gördük. Bu insanlığın kanını donduran son derece adice, kahpece yapılmış olan bir saldırıdır. Bunu kınadığımızı açıkça ifade etmek isterim. Ayrıca prensip itibarıyla kim, ne adına yapıyor olursa olsun, kime karşı yapıyor olursa olsun, terörist saldırıların hiçbirisini tasvip etmek mümkün değildir. Bu anlamda özellikle yıllarca terörden çok çekmiş olan Türkiye'nin içinde ve dışında çok çekmiş olan bir ülkenin insanları olarak diyoruz ki bütün dünya bu terörist saldırılara karşı uyanık olmak ve işbirliği içerisinde bulunmalıdırlar. Biz Türkiye Hükümeti olarak Fransa'daki bu saldırının aydınlatılması için eğer herhangi bir yardım, destek istenirse Hükümet olarak bu desteği sonuna kadar vermeye hazır olduğumuzu bir kere daha ifade etmek isterim."
 
"Ayrıca bu vesileyle sadece işin görünür yüzü değil, bu perdenin arkasındaki hakikatleri de bütün dünya olarak görmek zorundayız" değerlendirmesinde bulunan Kurtulmuş, "Özellikle son yıllarda ve özellikle son günlerde Avrupa kıtasında artan İslam karşıtlığı, artan yabancı ve göçmen düşmanlığının ne kadar büyük bir tehlike arz ettiği ortadadır" dedi.
 
Kurtulmuş, "Bu terör saldırılarının, bazı karanlık çevreler tarafından doğrudan doğruya Fransa'da ve Avrupa'da yaşayan Müslümanlar'a karşı bir karşı atağa döndürülmesi muhtemeldir ve bu anlamda İslam karşıtlığını körükleyecek yeni bir akımın doğmasına imkan sağlayabilir" diye konuştu.
 
Numan Kurtulmuş, "Bunun için başta Fransa kamuoyu olmak üzere bütün Avrupa kamuoyunu, Avrupa'daki bütün politika yapıcıları teenni ile hareket etmeye davet ediyoruz ve bu haince saldırının arkasından yeni bir İslam düşmanı dalganın gelişmemesi için herkesin elindeki suyla bu ateşi söndürmeye gayret etmesini temenni ve tavsiye ediyoruz" ifadesini kullandı.
 
Yine aynı şekilde Avrupa'nın birçok bölgesinde, Fransa'da da çok sayıda Müslüman göçmenlerin bulunduğunu hatırlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:
 
"Bu Müslüman toplulukların, yani terörle hiçbir ilgisi olmayan, büyük çoğunluğunun hiçbir ilgisi olmayan bu Müslüman topluluklarının da teenni ile hareket etmelerini ve gerçekten kendi bulundukları toplum içerisinde, o toplumla iyi entegre olmuş bireyler olarak topyekun teröre karşı çıkmalarını da tavsiye ve temenni ediyoruz. Ümit ederim ki olayın arkasındaki gerçek çok kısa bir süre içerisinde ortaya çıkmış olur ve böylece kısa bir süre içerisinde maalesef gelişen İslam düşmanlığı akımlarına destek olan bir gelişme olmaz. Birilerinin bu işi yanlış bir şekilde maniple etmesinin zemini hazırlanmaz ve inşallah topyekun da bütün insanlık olarak bu terör meselesine karşı çıkarız. Ben bir kere daha bu olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine, Fransız kamuoyuna ve bütün insanlığa en kalpten, içten, samimi taziyelerimizi ifade ediyorum."
 
"Uluslararası camiaya yapılan çağrının yenilenmesi için büyük bir örnek"
 
Aynı soruya cevap veren Guterres de, "Bu trajik saldırı bize bir kez daha gösterdi ki Suriye'de olan savaş, sadece Suriye içinde değil" ifadesini kullanarak, Suriye'deki savaşın ve Irak'taki olayların günümüzde gördüğümüz en büyük insani krizlerden biri olmaya doğru gittiğini belirtti.
 
Bu durumun var olan istikrarı da etkilediğini ve tüm bölgeye yayıldığını kaydeden Guterres, şunları söyledi:
 
"Bu onun bir örneği maalesef, bugün gördüğümüz bu trajik saldırı. Bu bize, uluslararası camiaya tekrar çağrımızı yenilemeye götürüyor. Savaşın bir an önce, Suriye topraklarında gelişmiş olan ama yayılan savaşın bir an önce bitmesi için, bu bir politik tabii kararla alınabilecek bir durum, bir an önce buna ulaşılması gerektiğini görüyoruz. İnsanların acı çekmesinin bitmesi için, bu acıların sona ermesi için, bir an önce bu var olan bölgedeki krizin, savaşın sonlanması için uluslararası camiaya yapılan çağrının yenilenmesi için büyük bir örnek."

aa


Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,929 µs