En Sıcak Konular

O polisler hakkında flaş gelişme

7 Ocak 2015 19:09 tsi
O polisler hakkında flaş gelişme Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Emniyet görevlisi hakkındaki "görevi kötüye kullanmak" suçundan hazırlanan iddianameyi kabul etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde görev tanımı olmayan 'bölge/ülke polis uzmanı' teşkilatlanması yaptıkları, bu personelin atanması için amirleri yanılttıkları" iddialarıyla 12 Emniyet görevlisi hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan hazırladığı iddianame Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
 
Memur Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın hazırladığı iddianamede, soruşturmanın Emniyet Genel Müdürlüğünün ihbarı üzerine başlatıldığı belirtildi.
 
Sanıkların Fatih İnalkaç, Mehmet Demircioğlu, Ferhat Altın, Selami Açıkgöz, Mustafa Reşat Tekinbaş, Ahmet Duran Bitmez, Nebi Çetinkaya, Abdulkadir Karaturna, İlyas Özgentürk, Ahmet Ekici, Fatih Dikici ve Murat Taşdemir olarak sıralandığı iddianamede, sanıklardan Özgentürk'e "görevi kötüye kullanmanın" yanı sıra, "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlaması yöneltildi.
 
Özgentürk'ün, TCK'nın "zincirleme suç" başlıklı 43. maddesi de uygulanarak toplam 3 yıl 7 ay 15 günden 11 yıl 6 aya kadar hapsi istenen iddianamede, İnalkaç için ise yine 43. madde uygulanarak, 7 ay 15 günden 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi.
 
Diğer sanıkların ise 6'şar aydan 2'şer yıla kadar mahkumiyetleri istendi.
 
Sanıkların geçmişe dönük bilgisi bulunmuyor
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde görev tanımı olmayan 'bölge/ülke polis uzmanı' teşkilatlanması yaptıkları, bu personelin atanması için amirleri yanılttıkları" iddialarıyla, 12 Emniyet görevlisi hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan hazırladığı iddianamede, sanıkların "geçmişe dönük ne tür çalışma yaptıkları ve nerelerle irtibat kurduklarına dair bilgi bulunmadığı" bildirildi.
 
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Dış İlişkiler Daire Başkanlığınca "Ülke/Bölge Uzmanları Projesi" kapsamında, 9 Temmuz 2013'te Emniyet Müdürü Mustafa Reşat Tekinbaş'ın genel koordinatör, Kuzey ve Latin Amerika ülkeleri, Emniyet Müdürü Ahmet Ekici'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, Emniyet Müdürü Ahmet Duran Bitmez'in Sahraaltı Afrika ülkeleri, Emniyet Müdürü Fatih Dikici'nin BM Barışı Destekleme Eğitim Merkezi, Emniyet Müdürü Nebi Çetinkaya'nın Avrupa ve Balkan ülkeleri, Emniyet Müdürü Mehmet Demircioğlu'nun Asya ve Avustralya ülkelerinden sorumlu olarak görev yapmalarının "uygun görüldüğü" belirtildi.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı Kuruluş Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 53. maddesinde "Daire Başkanlığına personel ataması, ihtiyaç duyulan dillerde öncelikli olarak Kamu Personeli sınavında sırasıyla A, B, C, D, E seviyesinde başarılı olduklarını belgeleyen, tercihen yurt dışı görev tecrübesine haiz, temsil kabiliyeti yüksek ve bilgisayar kullanabilen amir ve memur sınıfı personel arasından, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğince yapılır. Gerektiğinde Genel Müdür onayıyla, yukarıda belirtilen dil seviyesine haiz olup, diğer birimlerde görevli personel arasından Personel Daire Başkanlığı koordinesinde geçici görevlendirme yapılabilir" denilmesine, yönetmelik ve teşkilat şemasında her kıta için UPİ Şube Müdürlüğü uhdesinde bürolar oluşturulmasına, görev ve sorumlulukları belirtilmesine karşın, sanıkların "yönetmelik ve teşkilat şemasında bulunmayan 'ülke/bölge uzmanı' sıfatıyla 'kıtalardan sorumlu' olarak görevlendirildikleri" kaydedildi.
 
Buna ilişkin, "görev ve çalışma yönetmeliği kapsamında bulunmayan teşkilatlanma kurulduğu" ifade edilen iddianamede, sanıkların "geçmişe dönük ne tür çalışma yaptıkları ve nerelerle irtibat kurduklarına dair bilgi bulunmadığı" bildirildi. Kurulumun oluşturulması aşamasında üst amirlerin yanıltıldığı ve personel ataması yaptırıldığı savunulan iddianamede, teşkilatlanmanın kurulum giderlerinin Strateji Geliştirme ve Destek Şube Müdürlüğü vasıtasıyla ödendiği ve kamu zararı oluşturulduğu belirtildi.
 
Ayrıca "ülke polis danışmanları" için 16 Ağustos 2013'te merkez teşkilatına, Polis Akademisi Başkanlığına, Polis Koleji Müdürlüğüne ve Elmadağ Polis Meslek Yüksekokuluna yazı yazılarak, daha önce yurt dışı görevlerde, uluslararası barış misyonlarında görev yapan, iyi yabancı dil bilen, görev yaptığı ülke polis teşkilatını iyi tanıyan ve kişisel ilişki ve irtibatlarını devam ettirenlerden, talepte bulunanların bildirilmesinin istendiği aktarılan iddianamede, cevaplar değerlendirilerek, 22 Ekim 2013'te, genel müdür yardımcısından, Emniyet Genel Müdürlüğü İmza Yetkileri Yönergesine aykırı olarak 70 ülke polis danışmanı adı altında görevlendirme onayı alındığı ifade edildi.
 
İlgili yönetmelikte "ülke polis danışmanı" diye görev tanımı bulunmadığının altı çizilen iddianamede, sanıkların bu görevlendirmelerle üst amirleri yanılttıkları kaydedildi. Ayrıca, onay ekinde sunulan görevlendirme listesinin tarihiyle onay tarihi arasında farklılık bulunduğu ve "resmi evrakta sahtecilik" suçunun işlendiği bildirilen iddianamede, imza yönergesine aykırı evrak düzenlendiği, onay ve üst yazıda belirtilen vasıflara uymayan personelin seçildiği anlatıldı.
 
"Arap Baharı" yazısı
 
İddianamede, sanıklardan Fatih İnalkaç'ın, Dış İlişkiler Daire Başkanı olduğu 21 Ocak 2013'te Personel Daire Başkanlığına hitaben "personel talebi" konulu şu yazısı nakledildi:
 
"Bilindiği üzere özellikle son yıllarda ülkemizin dış politikası paralelinde teşkilatımız tarafından diğer ülke polis teşkilatları ile sürdürülmekte olan güvenlik işbirliği çalışmaları ve uluslararası polis eğitimleri devam etmektedir.
 
Kamuoyunda 'Arap Baharı' olarak adlandırılan değişim rüzgarlarının dünya üzerinde etkilediği coğrafyalara bakıldığında buraların ülkemizin ilgi alanında yer alan ve ulusal çıkarlarımız ile ülke politikalarımızla doğrudan ilgili yakın bölgeler olduğu dikkat çekmektedir. Bu durum dairemiz koordinesinde yürütülmekte olan polis işbirliği faaliyetlerinin önümüzdeki süreçte daha da artacak olmasını göstermenin yanında, bu konularla ilgili olarak teşkilatımız tarafından yürütülecek/geliştirilecek olan politikaların, ülkeler arasında mevcut hassas dengeleri gözeten ve uluslararası hukuk ve diplomasi kuralları çerçevesinde nitelikli ve profesyonel iş gücü tarafından üretilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
 
Bu ihtiyacın karşılanması amacıyla başkanlığımız bünyesinde 'Ülke/Bölge Polis Uzmanı' görevlerinin ihdas edilmesi kararlaştırılmış olup, bu görevi yürütmek üzere uluslararası konularda bilgi birikimi/deneyimi olan teşkilatımızın yürütmekte olduğu uluslararası polis işbirliği politikalarına katkı sağlayabilecek personelin tespit edilerek talep edilmesi planlanmıştır.
 
Bu çerçevede 'Ülke/Bölge Polis Uzmanı' olarak başkanlığımızda görevlendirilmek üzere ilk aşamada tespit edilmiş olan personelin bilgileri ek'te gönderilmiş olup, uygun görülmesi halinde bu personelin daire başkanlığımız emrine atamalarının/geçici görevlendirilmelerinin yapılması hususunda ilgi ve gereğini arz ederim."
 
Yazı ekindeki listede sanıklardan Mustafa Reşit Tekinbaş, Ahmet Ekici, Ahmet Duran Bitmez, Nebi Çetinkaya ile Mehmet Demircioğlu'nun bulunduğu ve yazının Dış İlişkiler Daire Başkanlığı Strateji Geliştirme ve Destek Şube Müdürü Murat Taşdemir tarafından tasdik edildiği bildirilen iddianamede, ayrıca üst yazının da Baş Polis Memuru Selami Açıkgöz, Murat Taşdemir ve Başkan Yardımcısı İlyas Özgentürk tarafından paraflanarak, üst yazı ve ekinin hazırlandığı aktarıldı.
 
Bunun üzerine bazı sanıkların genel müdürlük "oluru' ile atandığı kaydedilen iddianamede, sanıklardan Fatih Dikici'nin ise talep yazısı öncesinde, 28 Aralık 2012'de atandığı, bu atamaların tamamının geçici görev usulüne göre gerçekleştirildiği belirtildi.
 
"Sanıklar örtülü ödenekten para kullandı"
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde görev tanımı olmayan 'bölge/ülke polis uzmanı' teşkilatlanması yaptıkları, bu personelin atanması için amirleri yanılttıkları" iddialarıyla 12 emniyet görevlisi hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan hazırladığı iddianamede, sanıkların örtülü ödenekten para kullandıkları belirtildi.
 
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Dış İlişkiler Daire Başkanlığının, ülke koordinatörleri olarak görev tanımı yapılan kişilere, Emniyet Genel Müdürlüğü Ana Hizmet Binası S Blok'un bazı katlarında yer tahsil ettiği ancak Dış İlişkiler Daire Başkanlığınca ilgisi olmayan ana hizmet binası yerleşkesi dışında da yer verildiği anlatıldı.
 
Sanıkların, görevden alındıkları 7 Mart 2014'e kadar Haberleşme Dairesine tahsis edilen ek hizmet binasındaki bir toplantı salonunda da çalışmalarını sürdürdüğü bildirilen iddianamede, toplantı odasını veren başkanlıkça odanın ne amaçla kullanıldığı bilinmediği kaydedildi.
 
Örtülü ödenekten para
 
Daire Başkanı Fatih İnalkaç ve Başkan Yardımcısı İlyas Özgentürk dışındaki kişilerin ne yaptığının bilinmediği, çalışmaların gizli tutulduğu aktarılan iddianamede, sanıkların, Başbakanlığın Barışı Destekleme ve Koruma Harekatı için ayrılan fondan (örtülü ödenek) para aktararak çeşitli bilgisayar ve kırtasiye malzemesi aldığı, fatura karşılığındaysa 29 bin 903 TL ödeme yapıldığı ifade edildi.
 
İddianamede, sanıklardan Daire Başkanı Fatih İnalkaç ve Başkan Yardımcısı İlyas Özgençtürk'ün ifadelerinde, üzerlerine atılı suçu kabul etmediği, herhangi bir oluşum içinde olmadıklarını, dairenin iş yükünün azaltılması amacıyla personel talep ettiklerini savundukları anlatıldı.
 
Dış İlişkiler Daire Başkanlığı Kuruluş Görev ve Çalışma Yönetmeliği'nde görev yapan birimlerin belirlendiği ve bu görevi yaptıkları halde sanıkların kendisine bağlı ne iş yaptıkları belli olmayan "paralel bir yapı" oluşturdukları savunulan iddianamede, sanıkların personel atanmalarında üstlerini yanıltmak için hazırladığı bazı arz notlarına rastlanıldığı kaydedildi.
 
İddianamede, "Personel talep yazısında geçen ve 'ülke/bölge polis uzmanı görevlerinin ihdas edilmesi kararlaştırılmış olup' denilerek bu konunun planlanarak yapıldığı ve talep edilen personelin, kurulması planlanan bu oluşum içerisinde görev alarak kendisine bağlı ayrı bir kuruluş oluşturduğu, bu nedenle de Daire Başkanı Fatih İnalkaç, Başkan Yardımcısı İlyas Özgentürk, başpolis memuru Selami Açıkgöz ile Şube Müdürü Murat Taşdemir'in görevlerini kötüye kullandıkları" ifadesine yer verildi.
 
Ayrıca iddianamede, 2. Sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Reşat Tekinbaş'ın genel koordinatör, Kuzey ve Latin Amerika ülkeleri, 3.sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Ekici'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, 3.sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Duran Bitmez'in Sahraaltı Afrika ülkeleri, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Fatih Dikici'nin BM Barışı Destekleme Eğitim Merkezi, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Nebi Çetinkaya'nın Avrupa ve Balkan ülkeleri, Emniyet Amiri Mehmet Demircioğlu'nun Asya ve Avustralya ülkelerinden sorumlu olarak görev yapmalarının, Daire Başkanı Fatih İnalkaç tarafından uygun görüldüğü belirtildi.
 
'Dış İlişkiler Daire Başkanlığında Görev ve Çalışma Yönetmeliği' kapsamında teşkilatlanması bulunmayan ülke, kıtalar koordinatörlüğü ile ülke polis danışmanlığı adı altında teşkilatlanma kurulduğu bildirilen iddianamede, sanıkların bu teşkilatlanmada görev yaptıkları, geçmişe dönük ne tür çalışma yaptıkları ve nerelerle irtibat kurduklarına dair bilgi ve belgeye rastlanılmadığı, Daire Başkanlığınca istenmesine rağmen teslim edilmediği, periyodik zamanlarda rapor sunmadıkları nedeniyle görevlerini kötüye kullandıkları savunuldu.
 
Sanıkların Fatih İnalkaç, Mehmet Demircioğlu, Ferhat Altın, Selami Açıkgöz, Mustafa Reşat Tekinbaş, Ahmet Duran Bitmez, Nebi Çetinkaya, Abdulkadir Karaturna, İlyas Özgentürk, Ahmet Ekici, Fatih Dikici ve Murat Taşdemir olarak sıralandığı iddianamede, sanıklardan Özgentürk'e "görevi kötüye kullanmanın" yanı sıra, "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlaması yöneltildi.
 
Özgentürk'ün, TCK'nın "zincirleme suç" başlıklı 43. maddesi de uygulanarak toplam 3 yıl 7 ay 15 günden 11 yıl 6 aya kadar hapsi istenen iddianamede, İnalkaç için ise yine 43. madde uygulanarak, 7 ay 15 günden 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi.
 
Diğer sanıkların ise altışar aydan ikişer yıla kadar mahkumiyetleri istendi.

aa


Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,596 µs