En Sıcak Konular

Bakan Işık, 28. BTYK kararlarını açıkladı

7 Ocak 2015 14:54 tsi
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: "Dünyadaki bilimsel ve teknolojik yönelimlerin yanı sıra yerel yetkinlikleri ve ihtiyaçları da dikkate alan Ar-Ge stratejileri hazırlanacak ve bu stratejilerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyadaki bilimsel ve teknolojik yönelimlerin yanı sıra yerel yetkinlikleri ve ihtiyaçları da dikkate alan Ar-Ge stratejilerinin hazırlanacağını ve bu stratejilerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar yapılacağını bildirdi.

Işık, yazılı açıklamasında, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK) 28. toplantısında alınan kararları açıkladı.

Kurulda üniversitelerin Ar-Ge Stratejilerinin Geliştirilmesine Yönelik Çalışmalar Yapılması konusunda karar alındığını belirten Işık, bu kapsamda üniversitelerin sahip oldukları insan kaynakları ve altyapılarına yönelik hem kapasitelerini hem de ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran; dünyadaki bilimsel ve teknolojik yönelimlerin yanı sıra yerel yetkinlikleri ve ihtiyaçları da dikkate alan Ar-Ge stratejilerinin hazırlanacağını ve bu stratejilerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların yapılacağını kaydetti.

Doktora derecesine sahip insan kaynağının nicelik ve nitelik olarak artırılmasının hedeflendiğini aktaran Işık, öncelikli alanlarda doktora derecesine sahip insan kaynağını yetiştirecek üniversitelere yönelik yeni bir destek programı oluşturulmasına karar verildiğini ifade etti. Işık, karar doğrultusunda doktora tez danışmanına yönelik kalite odaklı teşvik sisteminin geliştirileceğini, doktora derecesine sahip Ar-Ge personeli çalıştıran özel sektör Ar-Ge merkezlerine, Teknoloji Geliştirme Bölgelerindeki firmalara ve TÜBİTAK’tan Ar-Ge desteği alıp başarılı biçimde tamamlayan özel sektör firmalarına destek sağlanacağını, doktora derecesine sahip insan kaynağına yönelik ihtiyaç analizinin yapılacağını bildirdi.

BTYK toplantısında Uluslararası Kuluçka Merkezi Desteğinin geliştirilmesi ve uygulamaya alınmasına ilişkin de karar alındığını belirten Işık, karar kapsamında , Ar-Ge faaliyetleri Türkiye'de gerçekleştirilen teknolojik ürünlerin uluslararası pazarlarda yer alması ve yerli teknoloji yoğun başlangıç firmalarının gelişmiş girişimcilik ekosistemleri içerisinde bulunması için uluslararası kuluçka merkezi destek mekanizmalarının geliştirileceğini ve uygulamaya alınacağını kaydetti.

Bakan Işık Kurul'un Uluslararası Şirketlerin Ar-Ge Laboratuvarlarının Türkiye'de Kurulmasına Yönelik Destekler Oluşturulması kararının TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı oluşturulup yürürlüğe konularak sonuçlandırıldığını bildirdi.

BTYK’nın 27. toplantısında 2020 programı ulusal irtibat kuruluşunun görevlendirilmesi hakkında karar alındığını hatırlatan Işık, bu karar doğrultusunda TÜBİTAK, AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Kuruluşu olarak belirlendiğini ifade etti. Ulusal irtibat noktalarının, program delege ve uzmanlarının TÜBİTAK Başkanlığı tarafından görevlendirildiğini belirten Işık, Türkiye'nin programdan elde edeceği kazanımları daha da artırmak amacıyla TÜBİTAK Başkanı başkanlığında Avrupa Birliği Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, YÖK, TOBB, KOSGEB ve TÜSEB üst düzey temsilcilerinin üyeliğinde Horizon 2020 Programı Danışma Kurulu oluşturulduğunu kaydetti.

Işık, Türkiye'nin programdan elde edeceği kazanımları daha da artırmak amacıyla ilgili kurumların katılımıyla bir danışma kurulu kurulmasına karar verildiğini ve böylelikle söz konusu kararın sonuçlandırıldığını vurguladı.

AA



Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,462 µs