En Sıcak Konular

Telefonların ''katili'' taklit aksesuarlar

7 Ocak 2015 12:32 tsi
Patlayan veya alevlenen telefonlarda sorunun; orijinal olmayan şarj aleti ve batarya kullanımdan kaynaklandığı bildirildi.

Patlayan veya alevlenen telefonlarda sorunun; orijinal olmayan şarj aleti ve batarya kullanımdan kaynaklandığı, Türkiye'de bataryaların normalden 3 kat daha uzun süre kullanıldığı belirtildi.
 
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bülent Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, telefon patlamalarının batarya, şarj deposu ve şarj adaptöründen kaynaklandığını söyledi.
 
Şarj adaptörlerinin akım gerilim kaynaklı olduğunu anlatan Yağcı, gerilim kaynaklarının telefon marka modellerine ve özelliklerine göre değiştiğini, bunların herhangi birinde uyumsuzluk olması durumunda bataryanın şarj olurken yüksek değerlerde ısındığını ifade etti.
 
Yağcı, "Orijinal olmayan şarj aleti ve batarya kullanıldığında ya da telefon arızalı olduğunda şarj esnasında alıcı ve verici arasındaki akım değerleri uymayabilir. Bu durumlarda da telefonda aşırı ısınma sonucu patlama veya alevlenme yaşanabilir" dedi.
 
Telefon şarj edilirken oluşan kimyasal reaksiyonun patlama ya da alevlenmeyle sonuçlanabileceğini aktaran Yağcı, "Telefonlarda orijinal malzeme kullanımı önemli. Hem batarya hem de şarj aleti ve diğer aksesuarlar açısından. Cihazlarımızı şarj ederken elimizle kontrol etmeliyiz. Eğer telefon şarjdayken ısınıyorsa patlama ihtimaline karşı hemen onu bir kutuya koyup, teknik servise götürmemiz lazım. Telefonlara özellikle şarj esnasında dikkat etmeliyiz. Telefon şarjdayken konuşmamamız, görüşmelerimizi mümkünse kulaklıkla yapmamız gerekiyor" diye konuştu.
 
"Yan sanayi bataryalarda hata payı 5-6 kat daha fazla"
 
Eminönü'nde 19 yıldır telefon tamirciliği yapan Bayram Öncü, bataryaların içindeki devrelerde kullanılan malzemelerin kaliteli olmayışının patlamaya veya alevlenmeye neden olduğunu söyledi.
 
Yan sanayi ürünlerde hata payının daha fazla olduğunu dile getiren Öncü, "Orijinal bataryalar da şişiyor veya ısınıyor ancak onlarda hata payı yüzde 3-4 civarı. Ancak bu pay orijinal olmayanlarda 5-6 kat fazla. Yani yüzde 20'nin üzerinde" bilgisini verdi.
 
Bayram Öncü, telefonlarda patlamanın genelde bataryalarda gerçekleştiğini kaydederek, şarj aletlerinin bozuk olması halinde prize takıldığında çalışmadığını veya sigortayı attırdığını anlattı.
 
Orijinal olmayan aletlerin uzun sürede şarj ettiğini, verimli olmadığını vurgulayan Öncü, bu aksesuarların telefona da zarar verdiğini aktardı.
 
Tamirci Öncü, "Yan sanayi şarj aleti 15-20 lira iken orijinalleri 50-60 lira. Ancak ucuz şarj aleti telefonda 150-200 liralık masrafa yol açabiliyor" diye konuştu.
 
"Yasal kullanım süresi 6 ay"
 
Yaklaşık 15 yıldır cep telefonu tamiri, alım ve satımıyla uğraşan ve tamir atölyesi bulunan Serdar Korkmaz, patlayan telefonlar konusunda en önemli hususun batarya olduğunu belirterek, bataryanın yasal olarak kullanılması gereken sürenin 6 ay olduğunu söyledi.
 
Türkiye'de bataryaların genelde 1,5 sene kullanıldığını dile getiren Korkmaz, "Normal süreden 3 kat daha fazla kullanıyoruz. Daha sonra 'şarjım az gitti' diyoruz. Çok ucuza satılan şarj aletleri, araç şarj aksesuarları var. Bunların kullanılması durumunda telefondaki şarj entegresini patlatma olasılığı var. Zaten o bozulduğu zaman kısa devre yapıyor ve bataryayı da patlatıyor" dedi.
 
Korkmaz, bütün aksesuarların orijinalinin kullanılması gerektiğinin altını çizerek, kurumsal firmalarda yan sanayi satmanın yasak olduğunu, insanların ucuz mal almaması, mecbur kalıyorsa da çok dikkat etmesi gerektiğine vurgu yaptı.
 
"Telefonlar donar"
 

Serdar Korkmaz, soğuk havalarda telefonların donduğunu, özellikle akıllı telefonların soğuğa maruz kaldığında kapanabildiğini anlatarak, "Bu durumla karşılaşan kişiler, telefonlarını bir süre sıcak ortamda tutsunlar, telefon düzelecektir. Hemen servise veya tamirciye götürmesinler" ifadelerini kullandı.
 
Telefonların uzun süre şarjda kalma konusuna da değinen Korkmaz, "Akıllı telefonlar ne kadar şarjda kalırsa kalsın batarya dolduğunda otomatik olarak enerji akımı kesiliyor. Fakat orijinal malzeme kullanırsa. Yan sanayi ürünler enerji vermeye devam eder ve pile zarar verir. Batarya şişer ve patlamayla karşı karşıya kalabilir" diye konuştu.

aa


Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,031 µs