En Sıcak Konular

Temel hedef ekonomi

7 Ocak 2015 11:32 tsi
Temel hedef ekonomi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, gündemdeki son gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Gezi ile 17-25 Aralık darbe girişimlerinin esas hedefinin ekonomiyi zayıflatmak olduğunu belirterek, "Çünkü en güçlü olduğumuz alanlardan biri bu" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı tarafından karşılanan Canikli, gündemdeki son gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.
 
Dört eski Bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'nun kararına ilişkin soru üzerine Canikli, AK Parti hükümetinin komisyon kurulmasına ilişkin adım atmasına kadar muhalefetten herhangi bir talep ve çağrı gelmediğini söyledi. Bu tür iddialar olduğu zaman soruşturma yönteminin belli olduğunu ifade eden Canikli, muhalefetin gerçekten adalet arama isteği içinde olmadığını belirtti. Canikli, şunları kaydetti:
 
"Amaç, böyle bir iddianın araştırılması, doğrularının ortaya çıkartılması, gerçeğinin tespitiyse bunun yöntemi budur. Delilleri kamuoyu tartışmaz. Sonuç olarak hukuki bir olaydır. Delillerin nasıl değerlendirileceği uzmanlık işidir, uzmanları yapması gerekir. Başından beri 'hiç soruşturma komisyonuna, yargılamaya gerek yok, bunlar suçludur' kararını muhalefet zaten vermiştir. Herkes hakkında bir iddia olabilir, hüküm ortaya çıkana kadar kadar mahkum edilmez. İddialar konuşulabilir, tartışılabilir ama hüküm verilmez. Muhalefet bunu yaptı. Daha henüz ilk ortaya çıkışından itibaren onlarla birlikte hareket eden basın kararını verdi: 'Bakanlar suçludur.' Muhalefet bugün aynı yaklaşımına devam ediyor. Adalet bulma gibi bir durum söz konusu değil, siyasi olarak AK Parti'yi yıpratabilir miyiz, bütün yaklaşım bu oldu ve devam ediyor"
 
 "Yargısal bir fonksiyon ifa etmiştir"
 
Komisyonun tamamına yakınının hukukçu üyelerden oluştuğunu ifade eden Canikli, kararın 9'a 5 çıktığını hatırlattı. Bunun son derece normal olduğunu, mahkeme kararlarında da böyle olabildiğini anlatan Canikli, aykırı görüş veren üyelerin olmasının hukuki anlamda kararın reel olmasını, uygulamasını engellemediğini söyledi.
 
Komisyonun tam anlamıyla yargısal bir fonksiyon ifa ettiğini vurgulayan Canikli, şöyle konuştu:
 
"Bu karar hukuki bir karardır, herkes için bağlayıcıdır. Kendi açınızdan eleştirebilirsiniz. Komisyon üyesi 5 kişi buna itiraz ediyor. Ama sonuç itibarıyla bunun hukuki bir karar olduğunu değiştirmez. Komisyon illa muhalefetin, Sayın Kılıçdaroğlu'nun istediği kararı mı vermek zorunda. Böyle bir mantık var mı Allah aşkına. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu gelişme karşısında verdiği tepkiyi anlamak mümkün değil, Çok sağlıksız bir ruh halini yansıtması açısından da ibretlik bir hadise. Sağduyu kaybolmuş tamamen, sağlıklı düşünme melekeleri açısından tehlikeli görüyorum Sayın Kılıçdaroğlu'nu şu yorumuyla. Katılırsınız, katılmazsınız sonuç olarak kararlarını vermişler. Sizin beklediğiniz karar  çıkmadı diye ağız dolusu hakaret, küfür etme hakkınız yok."
 
Nurettin Canikli, gerekçeli kararın cuma gününe kadar çıkması gerektiğini belirtti.
 
"Muhalefetin verdiği tepkiyi anlamak mümkün değil"
 
CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun söz konusu karara ilişkin açıklamalarını eleştiren Canikli, şöyle konuştu:
 
"Komisyon illa muhalefetin, Sayın Kılıçdaroğlu'nun istediği kararı mı vermek zorunda? Böyle bir mantık var mı? Benim beklediğim doğrultuda karar verirseniz iyi, yoksa kötü. Tüm muhalefetin, özelde Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu gelişme karşısında verdiği tepkiyi anlamak mümkün değil, çok sağlıksız bir ruh halini yansıtması açısından da ibretlik bir hadise."
 
Canikli, "Muhalefette gaz birikimi meydana geliyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nun, komisyonun verdiği karara bu kadar sert tepki göstermesinin nedenlerinden biriside bu, gaz birikimini gösteriyor. Seçime kadar sürekli bir şeyler deneyecekler" şeklinde konuştu.
 
"Hedef ekonomi"
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Gezi olayları ile 17-25 Aralık darbe girişimlerinin başından beri esas hedefinin ekonomi olduğunu belirterek, "Temel hedeflerinden biri ekonominin zayıflatılması. Çünkü bizim en güçlü olduğumuz alanlardan bir tanesi bu" dedi.
 
Canikli, "Gezi olaylarından tutun, 17-25 Aralık darbe girişimleri ekonomiye büyük zarar vermiştir. 125 milyar dolarlık rakamlar önümüzdeki günlerde elde edilecek delillerle belki daha da üste çıkabilir. Elbette ekonomiye çok büyük oranda zarar vermiştir, halen de zarar vermeye devam etmektedir" diye konuştu.
 
Canikli, "2013'te 1 milyar 88 milyon lira değerinde eşya yakalandığını belirterek, "Geçen yıl yakalanan eşyanın değeri ise 1 milyar 568 milyon lira. Yüzde 50'ye yakın bir artış söz konusu" dedi.

aa


Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,592 µs