En Sıcak Konular

İngiliz birlikleri İran sınırına konuşlandı

13 Eylül 2007 08:58 tsi
İngiliz birlikleri İran sınırına konuşlandı
Basra'dan geri çekilen İngiliz birlikleri İran sınırına yerleşti. The Independent gazetesi "temsili savaş" kavramına dikkat çekti.

ABD ile İran arasındaki gerginlikler büyüdükçe İngiliz askerleri İran'a yönelik harekâta geçiyor. Irak'taki üst düzey bir Amerikalı komutanın İran'ın kendisinin dâhil olmayacağı "temsili savaş" (Proxy War) için tahrik ettiğine ilişkin uyarılarına rağmen, İngiliz askeri güçleri Basra'dan İran'la olan istikrarsız sınır bölgesine gönderildi. Pentagon'un Amerikan üssü ve kuvvetlendirilmiş sınır kontrol noktaları olarak belirttiği Irak topraklarından meydana gelen saldırılara karşı, İran askeri bir müdahale yapma ikazında bulunmuştu.

350 askeri birliğin dâhil olduğu İngiliz operasyonu, Amerikalıların talebi sonucu gerçekleşiyor. Amerikalılar, geçtiğimiz günlerde Irak'ın içinde saldırı hazırlığında bulunan Şiilere, İran'ın silah sağladığını iddia ediyor.

Konuşlandırma İngiliz birliklerinin Basra Sarayından ayrılırkenki bir hafta içinde gerçekleşti. Burası İngilizlerin Basra'nın içinde yer alan son noktaları ve Irak'tan nihai ayrılışları öncesinde havaalanına çekildikleri bir yer.

Basra'da konuşlanan 1. Mekanize Tugay komutanı James Bashall, "İran sınırından silah akışını engellememiz için bizden yardım istediler ve bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Giriş noktalarının biliyoruz ve yapılması gereken ne varsa yapacağımıza inanıyorum. Bildiğimiz kadarıyla Amerikan güçleri bu durumla mücadele ediyor ve sınır problemi en temel sorunları" diye konuştu.

Kraliyet Birlikleri

Operasyonda Kraliyet hafif süvari muhabere grubundan askerler de yer alıyor. Bunların 250'sinin Irak'tan çekilme sürecinin bir parçası olarak hafta sonu İngiltere'ye geri döneceği belirtildi.

Operasyonun yüksek risk stratejisinin bir parçası olduğu ve İran destekli Şii güçleri ve hatta Basra hava üssündeki İngiliz güçlerine, İran'ın açık bir misillemede bulunup, Basra şehrinin içine geri çekilmeye zorlayabileceği belirtiliyor. Bu senenin başında İran Devrim Muhafızlarının İngiliz donanmasından bazı askerleri ele geçirmelerinden sonra iki ülke arasındaki ilişkiler zaten gerilmişti.


General David Petraeus

Bu harekât Amerika'nın Irak'taki komutanı General David Petraeus ve Amerika'nın Irak büyükelçisi Ryan Crocker'ın İran'ın aktivitelerini suçlayan en şiddetli konuşmaları yapmasıyla gündeme geldi.

Temsili Savaş

Amerika'nın Irak büyükelçisi Ryan Crocker, İran hükümetini Irak devletinin düşmanlarına ölümcül güçler sağlamakla suçlarken, General David Petraeus, Pazartesi günü Irak'ta "temsili bir savaştan" bahsetmişti.

General David Petraeus net bir tavırla İran'a, sadece Irak içinde değil, kendi sınırları içinde de bir operasyon yapılması için yetki verilmesi gerektiğini ifade etmişti. Petraeus, "bu durumla ilgili devam eden çok ciddi bir bakış var" dedi.

Şehre tekrardan girmeyi gerektirecek her hangi bir durum karşısında hazırlıklı olmak için, Galli Kraliyet muhabere grubu Challenger tankları ve Warrior zırhlı araçlarıyla Basra hava üssünde alarmda.Basra'da Irak devletine resmi yetki devir teslimi gerçekleşmedi ve hala bölgenin güvenliğinden İngilizler sorumlu bulunuyor.

Ülkenin güney bölgesinde görevli Iraklı komutan Mohan El Furayji, acil bir durumda İngiliz askerlerinden hiç tereddütsüz yardım isteyeceğini söyledi. Daha önceki Amerikan askeri operasyonları Sunileri hedef alırken, % 80 oranındaki Amerikan ölümlerinden İran destekli Şiilerin sorumlu olduğu söyleniyor.

Politika değişikliği

İngiliz ordusu için sınırdaki bu harekât bir politika değişikliği anlamına geliyor. Daha önce İngilizler sınır boyu devriyelerini durdurmuştu. Sınıra tekrardan dönüş çok yoğun ve ciddi Amerikan tartışmalarının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

İngiliz komutanlar Basra'dan erken çekilmelerinin bir telafisi olarak kendilerini Amerika'ya yardım etmek zorunda hissedip, Amerika'ya yok diyemiyor. İran'dan silah girişini engellemeye yönelik operasyona devam edeceklerini söylüyorlar.

1. Mekanize Tugay komutanı James Bashall, Basra'da boş boş oturmadıklarını ve Basra'nın güvenliğinden hala kendilerinin sorumlu olduklarını ve nerede ne yapılması gerekiyorsa gelen emirler doğrultusunda yapılacağını söyledi. Amerikalı komutanlar 4 yıllık Irak işgallerinin içinde en büyük kaygılarının başında "İran tehdidi" geldiğini belirtiyor.

3. Piyade tümen komutanı General Rick Lynch, 48 adet İran tarafından temin edilmiş bombanın yol kenarında patlaması sonucunda 9 askerinin öldüğünü ve en büyük problemlerinin İran'dan Irak'a giren mühimmatlar olduğunu ve bunu kesinlikle durdurmaları gerektiğini söylüyor.

dunyabulteni



Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,380 µs