En Sıcak Konular

Merkel Yunansistan'ı gözden çıkardı mı?

4 Ocak 2015 10:48 tsi
Merkel Yunansistan'ı gözden çıkardı mı? Almanya'nın Yunanistan ile ilgili tutumunu değiştirdiği iddia edildi.

Almanya'nın borç krizi ile mücadele eden Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalması ile ilgili tutumunu değiştirdiği öne sürüldü.
 
Spiegel dergisinin hükümet çevrelerine dayandırdığı habere göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden ayrılmasını üstesinden gelinebilecek bir konu olarak görüyor.
 
Avro Bölgesi'nde mali krizin zirve yaptığı 2012 yılından sonra ilerlemeler sağlanması ve krizin başka ülkelere sıçrama tehlikesinin sınırlı bulunmasının, bu şekilde bir değerlendirme yapılmasına sebep olduğu ifade edildi.
 
Bu kapsamda Avro ülkelerinin acil durumlarda kullanabilecekleri 500 milyar avroluk daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) hazır tutulması örnek gösterildi.
 
Halihazırda bir AB ülkesinin Avro Bölgesi'nden çıkıp çıkamayacağı konusunda henüz bir yanıtın bulunamadığına işaret edilen haberde, bu konuda gerektiğinde hukukçuların bir cevap bulabileceğini söyleyen bir uzmanın görüşüne yer verildi.
 
Yunanistan'da yapılacak erken seçime dikkati çekilen haberde, Alman hükümetinin, seçimlerin ardından Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras'ın iktidara geldiğinde tasarruf politikasından vazgeçmesi ve ülkenin borçlarına öncelik vermemesi durumunda Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden ayrılmasını hemen hemen kaçınılmaz olarak gördüğü kaydedildi.
 
Schaeuble de geçen hafta, Yunanistan'ın tasarruf politikalardan vazgeçmemesi gerektiği yönünde uyararak "Yunanistan başka bir yoldan giderse bu zor olacak. Erken seçimler Yunan hükümeti ile yapılan anlaşmalarda bir şey değiştirmez. Her yeni iktidar kendisinden önceki hükümetlerin yaptığı anlaşmalara riayet etmesi lazım" ifadesini kullanmıştı.
 
Alman hükümeti daha önce krize rağmen Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalmasını istiyordu.
 
Öte yanan, Avro karşıtı "Almanya için Alternatif" partisi Eş Başkanı Bernd Lucke, Başbakan Merkel ve Maliye Bakanı Schaeuble'nin geç de olsa Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkabileceğini idrak etmelerini memnuniyetle karşıladığını belirtti.
 
Lucke, Alman hükümetinin, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden ayrılması durumunda felaket senaryolarını üreterek seçmenleri yanılttığını iddia etti.
 
Yunanistan gibi küçük bir ülkenin kontrollü bir şekilde Avro Bölgesi'nden çıkmasının sağlanması için uygun mekanizmaların bulunduğunu belirten Lucke, her uzmanın bunu bildiğini öne sürdü.
 
SYRIZA lideri Aleksis Çipras, iktidara gelmeleri durumunda Yunanistan'ın milyarlarca dolarlık kurtarma paketi karşılığında kabul ettiği kemer sıkma politikalarına son vereceğini, AB ve IMF kredi koşullarını yeniden müzakereye açacağını açıklamıştı.
 
Yunanistan bir süreden beri AB ülkeleri ve IMF tarafından kurtarma programı kapsamında milyarlarca avroyla desteklenmiş, buna karşılık Yunan hükümeti kemer sıkma ve reform politikalarını uygulamayı taahhüt etmişti.

TRT Haber


Bu haber 901 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,863 µs