En Sıcak Konular

ABD'den istihbarat öngörüsü: Türkiye bölgeyi belirleyecek

4 Ocak 2015 09:10 tsi
ABD'den istihbarat öngörüsü: Türkiye bölgeyi belirleyecek ABD istihbaratının 2001'de, dönemin başkanı George W. Bush'a sunduğu rapor, 2015'te dünyanın nasıl bir halde olacağına dair öngörüler içeriyor.

"Global Trends 2015" başlıklı raporda, dünyanın yaşayacağı finansal kararsızlık, isimsiz kaynakların gerçekleştireceği siber-saldırılar, kendini kabul ettirme iddiasında bir Çin, otokrat bir Rusya ve karışıklıklarla dolu bir Ortadoğu tahminleri yer aldı. Bağımsız uzmanların da katkıda bulunduğu çalışmada Ortadoğu için kullanılan "Sosyal baskılar artacak, dini/ideolojik aşırılıklar yoğunlaşacak ve terörist hareketlerin etkisi büyüyecek" ifadeleri dikkat çekti. 86 sayfalık raporda tutmayan tahminler de var. Uzmanlar günümüzde Rusya'yla Avrupa Birliği (AB) arasında bölünen Ukrayna için "Ukrayna'nın tamamı Rusya'dan uzaklaşacak" öngörüsünde bulunmuş. Ekonomik krizlerin etkisiyle yeni arayışların duyulduğu AB içinse "Entegrasyon çalışmaları başarılı bir şekilde yürüyecek, birlik güçlenecek" tespiti yapılmış.

"ÇIKARLAR ORTA ASYA'DA KESİŞECEK"

13 Aralık 2000'de tamamlanan incelemede Türkiye'nin adı 15 kez geçiyor. Türkiye'nin, gelişmekte olan diğer ülkeler gibi şeffaflık, kamu hizmetleri ve yönetim gibi alanlarda reform yaşayabileceği belirtilmiş. Raporda "Çin, Rusya, Hindistan İran ve Türkiye'nin çıkarları Orta Asya'da kesişecek. Bu ülkeler Orta Asya'da bir güçler dengesi oluşturmaya çalışacak" ifadesi yer alıyor. Türkiye'nin bölgenin önemli bir ülkesi olduğunu söyleyen rapor, Ankara siyasetinin 'komşular üzerinde belirleyici etkiler' doğuracağı öngörüsünde bulunmuş.
 
Sabah


Bu haber 1,403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,779 µs