En Sıcak Konular

Türklerin kutuplarda işi ne?

3 Ocak 2015 09:24 tsi
Türklerin kutuplarda işi ne? 'Dünyanın kalbi' yer değiştirebilir!

Mini harita, Akdeniz-Basra-Hazar ve Karadeniz havzalarını tek miğfer altına toplayan ve Ankara’nın enerjisi ile konsantrasyonunun çoğunu emen coğrafya ise, orta boy harita da; bunlar dahil, Kuzey Kutbu’ndan Çin Denizi’ne verevine bir hattır...

Büyük harita da var ve onun hacmi, çok katmanlı, değişken ve geçişken coğrafyalardan, bir tür ‘solucan deliği’nden oluşuyor.

Türkiye bunların hepsinde var olmak zorunda ve şu sıralar görüyoruz ki, hem Kuzey hem Güney Kutbu’na ilişkin Türk bilim insanlarının ilgisi artmış görünüyor. Kaldı ki, hükümetin de bu çalışmaları destekleyen, teşvik eden bir aklı mevcut. (‘Antarktika’da kurulacak Türk üssü için ikinci bilimsel sefer’, 31/12, AA.)

İyi de dünyanın bir ucunda, daha doğrusu en ucunda Türklerin işi ne? Buradaki dertlerin suyu mu çıktı?

...

Hem devasa enerji potansiyeli hem de yeni/alternatif deniz güzergâhları-hayata geçirilmeleri noktasında şimdilik çok büyük ve riskli teknik zorluklar içerseler de-bölgeye yönelik ağır siyasi, askeri ve ekonomik bir baskı üretiyor.

Bölgeye yakın iki süper gücün konumlanışı, çok sayıda ülkenin bölge sınırlarında bulunması-ABD, Rusya, Kanada, Danimarka ve Norveç ana rakipler haline dönüşüyor, İngiltere, Almanya, Japonya ve kimi Baltık ülkeleri haris yarışa katılıyor, Çin’in de ciddi ilgisi olduğu gibi yeni ulaşım yolları konusunda ‘hızlı’ fikirleri var-bölgenin sakladığı potansiyellerin stratejik ürünler olması ve fizikî zorluklar “orduların” devreye girmesini kolaylaştırıyor.

Son iki yıl içinde kutuplarda yapılan askeri tatbikat sayısı onlarca olmalı. 2007 yılında Ruslar Kuzey Kutup denizinin dibine bayraklarını diktiğinde diğer ülkelerin tepkileri sert olmuştu. (Bir başka ilginç merak konusu da Güney Kutbu’ndan getirilip Putin’e içirilen 1 milyon yıllık sudur.)

Peki Kuzey Kutbu’nun sahibi kim? Bu oldukça teknik ve hayli karmaşık bir konu. Şu an sahibi belli değil. Tüm ülkeler harıl harıl bölgeye bilim adamlarını gönderiyor ve kendine hak sağlayacak bulguları topluyor. Belli bir süre sonra uluslararası platformlar bu müzakereleri sık ağırlayacak.

Türkiye’ye gelince... Ankara’nın kutuplara ilgisine yönelik herhangi bir eleştiriye rastlamadım.. “Neden ta oralara gidiyoruz” diyen yok ki, bu iyidir ve oyunun kurallarının anlaşıldığını gösteriyor. Uzayın dahi parsellendiği dönemde kutuplar gibi stratejik uçları tutmaktan imtina etmek iyi akıl olamaz...

Ta 2009 yılından bazı satırlara flash-back yaparak bitirelim...

“Ortadoğu, Kafkaslar ve Ortaasya’da bugün yaşanan politik gerilimlerin ardında enerji savaşlarını görenler açısından bu durum tamamen aynı.

Orta vadeli gelecekte ‘dünyanın kalbi’ yer değiştirebilir!

Nedret Ersanel / Yeni Şafak  (İlgili kısım)



Bu haber 1,900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    70,755 µs