En Sıcak Konular

Yeni kriptolu telefonlar hazır

1 Ocak 2015 09:43 tsi
Yeni kriptolu telefonlar hazır ''Eski telefonlarda dinlemeyi sağlayan açıklıklar neredeydi, yeni kriptolu telefonlar hangi özellikleri taşıyor?..''

Kriptolu telefonlarla ilgili çalışmaları yürüten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’la konuştum.

“Kriptolu telefonlarla ilgili çalışmaları tamamladık. Cuma günü sayın Başbakan’a sunacağım” dedi.

Eski telefonlarda dinlemeyi sağlayan açıklıklar neredeydi, yeni kriptolu telefonlar hangi özellikleri taşıyor?

Eski Kriptolu telefonlar, yeni kriptolu telefonlar diye anlatacağım.

1-Eski Kriptolu telefonlarda yazılımı gerçekleştiren paralel yapı kendisine bir açık kapı bırakmıştı. Dinlemeler IMEI numaraları üzerinden yapılıyordu. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın telefonlarının IMEI numaralarını giriyorlar, onlar telefonu kullanmaya başladıkları andan itibaren IMEI numaraları üzerinden TİB’deki kayıt sistemi görüşmeyi kaydetmeye başlıyordu. Yazılım IMEI numaraları üzerinden kayıt sistemine göre hazırlandığı için o telefona hangi GSM hattını takarsanız takın, dinleme mümkün oluyordu.  Bu dinlemeler TİB üzerinden yapılıyordu.

Yeni telefonlarda buna karşı önlem alındı.

2-Bilgisayar programlarının yazılımlarında kontrol ve denetleme adına yazılımla sertifika işinin ayrı ayrı olması gerekiyor. Telefonların yazılımlarında bu hayati derecede önemli nokta.

Eski kriptolu telefonlarda yazılım ile sertifika ayrı ayrı düzenlenmemiş. O nedenle de paralel yapının dinlemesi kolay ve zahmetsiz olmuş.

Sanayi Bakanı Fikri Işık yazılımın TÜBİTAK tarafından gerçekleştirildiğini, sertifika işleminin ise MGK Genel Sekreterliği ya da telefonu kullanan kurum tarafından yapılacağını söyledi. Bu şekilde bir denetleme sistemi getiriliyor.

3- Bir de şifreleme konusu var. Kriptolu telefonlardaki dinleme sisteminin can alıcı noktalarından birini de şifreleme sistemi oluşturuyor.

Dinlenilen kriptolu telefonlarda şifreler belirli periyodlarla değiştiriliyordu. Yeni şifrelerin yükleneceği zaman 164 telefon toplanıyor, bu telefonların hafızalarındaki konuşmalar TİB’deki sisteme yükleniyor.

Dinlemelerin bir bölümü de bu şekilde yapılıyor. Daha önce de IMEI üzerinden kayıt sisteminin anında devreye girdiğini yukarıdaki satırlarda aktarmıştım.

Yeni telefonlarda ise çok farklı bir şifreleme sistemi var.

Sanayi Bakanı Fikri Işık şöyle anlattı: ”Yeni geliştirdiğimiz sistemde, şifreleme anlık olacak. Şifreler haftalık değil, bir ya da iki konuşmadan sonra şifreler değişecek.  Dinlemeye karşı önlem için, aynı şifre ile üstü üste konuşulmayacak.”

Şimdi gelelim şifreleme işlemindeki püf noktasına.  Daha önce kriptolu telefonlar toplanıp, TİB’de yeni şifreleri yükleniyordu. Yeni sistemde ise şifreleme MGK Genel Sekreterliği ya da kullanan kurum tarafından bir iki görüşmeden sonra değişecek. Her kurum kendi şifrelemesini yapacak.

Bir süre önce ABD’nin Almanya Başbakanı Merkel dahil birçok ülke devlet ve Başbakanını dinlediği ortaya çıkmıştı. Yeni kriptolu telefonlar geliştirilirken bu dikkate alındı mı?

Sanayi Bakanı Işık’la bunu da konuştuk.

“Şifreleme sistemimiz ABD’nin üzerinde. Anlık şifreleme sistemi getiriyoruz” dedi.

Daha önce 164 kriptolu telefon vardı. Şimdi bu sayı ne kadar olacak? Sanayi Bakanı Işık, ”Bu sayıya MGK genel Sekreterliğine yapılan taleplere göre karar vereceğiz. MGK Genel Sekreterliği belirleyecek bu sayıyı” diye açıkladı.

Burada daha önce hangi makamlara kriptolu telefon verildiğini aktarmak istiyorum.

Bazı birimlere birden fazla telefon tahsis edilmiş. En fazla Genelkurmay, Dışişleri ve MİT gibi stratejik kurumlarda var. Ayrıca Genelkurmay’da Kuvvet Komutanları ile Ordu Komutanlarına da kriptolu telefon tahsis edilmiş.

Yeni dönemde devlet yeni kriptolu telefonları kullanacak ama diğer yandan da eski telefonların dinlenilmesiyle ilgili soruşturmanın sonucuna göre sorumludur hakkında hesap sorulacak.

Eskisi ve yenisiyle kriptolu telefonlar 2015’te de gündemimizde olacak.

Abdülkadir Selvi / Yeni Şafak



Bu haber 1,074 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,540 µs