En Sıcak Konular

Zeybekçi: Türkiye'de ilk defa....

26 Aralık 2014 14:09 tsi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye, ilk defa yurt dışında 5 bin dönümlük alanda kurulacak sadece Türk firmalarının yer alacağı serbest bölgeyle ilgili anlaşma yaptı, teknik çalışmalar sürüyor" dedi.



Zeybekci, Bakanlık Toplantı Salonunda düzenlediği basın toplantısında, yeniden dizayn edilen dünyada Türkiye'nin de baş aktör olarak yer alması için büyük gayret sarf ettiklerini söyledi.

Serbest ticaret anlaşmalarıyla ilgili bilgi veren Zeybekci, Türkiye'nin ilk defa yurt dışında 5 bin dönümlük alanda kurulacak, sadece Türk firmalarının yer alacağı serbest bölgeyle ilgili anlaşma yaptığını, teknik çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

İthalat ve ihracatın önündeki engelleri kaldırmak üzere çalışma başlattıklarını ifade eden Zeybekci, "Türkiye artık edilgen bir ekonomi değil, etken bir ekonomi" dedi.

Zeybekci, Türkiye'nin bu yıl ihracatını yüzde 5,6 artırmayı başardığını, ihracatın 160 milyar dolara yakın bir seviyede gerçekleşeceğini ifade etti.

AB’nin, AB içi hariç dünyadan ithalatı yüzde 1,6 artarken Türkiye'nin AB’ye ihracatının yaklaşık yüzde 12 arttığına dikkati çeken Zeybekci, "2008 krizinden sonra dünya artık çok büyük vadeli ithalat veya stoklama mantığından uzaklaştı. Dünya artık bu mantığa dönmez. Hızlı bir şekilde tedarik sağlayabildiği, stok maliyetine katlanmadığı, stok yapmadığı başka bir tercihe gitti. Yani AB uzak coğrafyalardan 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık ihtiyaçlarını büyük miktarda alırken ve kendisi stok yaparken, stok maliyetlerine katlanırken, Türkiye'den çok daha hızlı birkaç haftalık periyotlarla satın almayı, Türkiye'nin o fiyat farkını ödemeye razı olarak tercih ettiği için AB ile ihracatımızda artış gerçekleştirdik" diye konuştu.

- Rusya ile ticaretin önündeki engeller kalkıyor

Yıl sonu ya da gelecek yılın ilk ayı itibariyle Rusya ile ticaretin önündeki engelleri kaldırmayı hedeflediklerine dikkati çeken Zeybekci, engellerin kalkmasıyla Rusya ile ticaretin artacağına inandıklarını belirtti.

Gelecek yıl Irak ile ilişkilerde iyi şeyler beklediklerini anlatan Zeybekci, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Ankara ziyaretinin olumlu geçtiğini anlattı.

Bu yıl 10 ayda ihracat yapılan 26 sektörden yalnızca zeytin ve zeytinyağı, çelik ve madencilik sektörlerinde düşüş görüldüğünü belirten Zeybekci, fındık mamulleri, tütün, su ürünleri ve hayvancılık mamulleri, süs bitkileri ve mamulleri ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinde çift haneli büyümenin gerçekleştiğini, 97 faslında 75'inde ihracatta büyüme sağlandığını kaydetti.

Zeybekci, 2014 yılı Ocak-Ekim döneminde ise ihracatçı sayısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7'ye yakın artış sağlandığını ifade etti.

- "2023 hedefinden asla ayrılmadık"

Türkiye’nin geleceği için pusula değerinde olan 2023 hedeflerine ulaşma hedefinden asla ayrılmadıklarını dile getiren Zeybekci, 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirmek için ihracat yapısının yeniden dönüşmesi gerektiğini anlattı. 62. Hükümetle başlanılan süreçte Türkiye'nin yeniden tüm değerlerini gözden geçirdiğini, yeni bir dönüşüm programı başlattığını, bunların her birinin eylem planına dönüştüğünü ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu:

"Yaklaşık bin 250 civarında eylem planına dönüştü, bu eylemlerin tek tek kontrol edildiği, üzerinde çalışıldığı, önümüzdeki 1,5-2 yıllık süreçte çok hızlı dönüşümlerin olduğu bir süreç yaşayacağız. İhracat yapımızın değişmesi ve dönüşmesi programı, biz, bunu takip ediyoruz. İhracat yapımız derken pazarlarda değişim ve dönüşüm, pazarlardaki tüketim alanlarında, ağlarında ve alışkanlıklarında belirleyici olan Türkiye'nin bu ağlara hakimiyeti anlamında değişim ve dönüşüm."

- "Dünya ekonomisi yeni okyanusları kendiliğinden altın tepsiyle sunmaz"

Zeybekci, finansal enstrümanların geliştirilmesi, ihracatta yenilikçilik ve Ar-Ge'ye yönelik yatırım ve uygulamalar ile ileri teknolojili ürünlerin desteklenmesinde yeni tedbirlerin olacağını söyledi. 10 yılda ihracatını 3 kat arttıran Türkiye'nin, önümüzdeki dönemde ihracatını 3 katın üzerinde artırması için daha fazla pazara mal ihraç edilmesi, mevcut pazarlarda daha büyük paya sahip olunması ve daha yüksek katma değerli ürünlerin ihracat içindeki payının yukarılara çekilmesi gerektiğini ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bu hedef doğrultusunda, Ekonomi Bakanlığı olarak yatırım-üretim-ihracat değer zincirinin her bir halkasına yönelik politikalarla ihracatımıza yön veriyoruz. Hiç kimse kıyıdan uzaklaşmayı göze almadan yeni okyanuslar keşfedemez. Bunu çok iyi biliyoruz. Biz üretim sistemimizi değiştirme yönünde adım atmazsak, dünya ekonomisi bize yeni okyanusları kendiliğinden altın tepsiyle sunmaz."

Ekonomi Bakanlığı olarak yeni teşvik sistemi ve üretim yapısını değiştirecek önemli adımlar attıklarını belirten Zeybekci, teşvik sisteminin dinamik bir yapıda olduğunu söyledi. Zeybekci, 2014 içinde 2 karar, 3 tebliğle teşvik kararlarında değişiklikler yaptıklarını ifade ederek, "Yapılan yeni düzenlemeyle yatırımların daha yüksek oran ve sürelerde desteklerden yararlanabilmesi için yatırıma başlama tarihini 31 Aralık 2014'e kadar uzatmıştık. Arkadaşlarla yaptığımız çalışmalarda daha fazla uzatmanın talep edilmediğini görüyoruz" diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye'nin metalürji sektörünü yaratması gerektiğine inancıyla bu alanda verilecek teşvikle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi.

Özel sektör ve ülke ekonomisi açısından ihtiyaç duyulan ilgili konularda, bölgesel bazda desteklenen sektörlerin kapsamının genişletilmesi ve yatırım tutarlarının revizyonuna yönelik çalışmaların devam ettiğini bildiren Zeybekci, maden aramalarına 5. bölge teşviklerinin verilmesi için çalışmaların başladığını belirtti.

Nihat Zeybekci, çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının, kardeşlik, yatırım, ekonomi ve huzur iklimlerinin istenilen seviyeye gelmesinin, verilebilecek en büyük teşvik olduğunu kaydetti.

- Yerli üreticilerimizi ithalata ezdirmemek üzere tedbir alıyoruz"

İthalatta da stratejik akıl uyguladıklarını anlatan Zeybekci, ithalatta yerli üretimi korumak, yerli üretimin uluslararası arenada haksız rekabete uğrayarak zarar görmesini engellemek için de çalışmalarının olduğunu ifade etti. Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Yerli üreticimizi damping fiyatlı ve zarar veren ithalata ezdirmemek üzere tedbirler alıyoruz. Bugüne kadar 54 ürün grubunda 117 adet damping veya telafi edici vergi uygulaması başlattık. Toplam 13 ürün grubunun ithalatında da korunma önlemini aldık. İthalattan zarar gören yerli üreticilerimizin çıkarlarını ve ülke menfaatlerini korumaya devam edeceğiz. Bu kapsamda, halen ABD menşeli pamuk ithalatı için bir damping soruşturması, cep telefonları içinse bir korunma önlemi soruşturması başlatmış bulunuyoruz."

Demir-çelikten filmaşin ve inşaat demirleri ithalatında ilave gümrük vergisi uygulaması başlattıklarını anımsatan Zeybekci, demir çelik sektörünün sanayi için kritik önemde olduğunu, ithalat baskısına karşı yerli demir çelik üreticilerini yalnız bırakmayacaklarını kaydetti.

AA



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,574 µs