En Sıcak Konular

Teziç üniversitelerin iç işlerine müdahale yok diyemedi!

11 Eylül 2007 23:30 tsi
Teziç üniversitelerin iç işlerine müdahale yok diyemedi! Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay’ın daveti üzerine Kastamonu’ya gelen Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, YÖK hakkında birbirinden ilginç açıklamalarda bulundu...

Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, giyim kuşam konusunun kendilerinin tasarrufunda olan bir konu olmadığını söyleyerek “Üniversiteler bu konuda uygulayıcıdır. Uygulama konusu yalnızca üniversitelerle ilgili değil. Kamu kesiminde nasıl bir giyiniş olacağı mahkeme kararlarıyla belirlenmiştir'' dedi.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay’ın daveti üzerine Kastamonu’ya gelen Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Vali Mustafa Kara’yı makamında ziyaret etti.
     
‘YÖK’TEN ÜRKÜYORLAR’

Burada şeref defterini imzalayan YÖK Başkanı Teziç, Vali Mustafa Kara’ya dönerek, “YÖK yazmayayım, Yükseköğretim Kurulu yazayım. YÖK’ten ürküyorlar'' dedi. Gazetecilerden de YÖK yazmamalarını isteyen Teziç, “YÖK kelimesi ürkütüyor. İşlevlerinin bilinmediği için bir tedirginlik yaratıyor. Bunun da sebebi 1980’li yıllarda YÖK kurulurken üniversitelerde bazı uzaklaştırmalar, tasfiyeler de oldu. Bu olumsuz havanın YÖK’le beraber ortaya çıkmasından dolayı, ürkek bir bakış var. YÖK’ün her alana, üniversitelerin iç işlerine karıştığı görüşü hala ortaya konuyor. Biz kendi dönemizde bu tür müdahalelerin asgariye indirilmesini, hatta müdahale olarak nitelendirilenlerin müdahale değil, aslında bir koordinasyon faaliyeti olduğunu anlatmaya çalıştık. Kendi stratejik raporumuzda bunu dile getirdik'' diye konuştu.
     
‘YÖK’Ü KALDIRACAĞIZ İFADELERİ ANLAM İFADE ETMİYOR’

Konuşmasında Anayasa değişikliğinde YÖK’ün kaldırılacağı görüşüne değinen Teziç, “Bugün Anayasa değişikliği tartışmalarında YÖK ile ilgili değerlendirmeler var. YÖK’ü kaldıracağız, YÖK yok olacak gibi ifadelerin fazla bir anlam ifade etmediğini söylemek isterim. Çünkü zaten bir koordinasyon kurulu olarak üniversiteler arası işbirliğini sağlamak üzere faaliyetlerini yapan bir kurul olduğunu her vesile ile söyledik. Biz bunu, bugün Anayasa değişikliğinde öneriler yapanlardan çok önce söyledik. O bakımdan YÖK deyince onun açılımını koymak gerekir. Yüksek Öğretim Kurulu, YÖK sanki bir muamma, bir bilinmeyen şey gibi olumsuzlukla telaffuz ediliyor. Bu da bizi rahatsız ediyor. Bu rahatsızlıktan kurtulması gerekiyor. Yüksek öğretim kurumları ülkenin geleceğinin aydınlık mekanlarıdır. Bilgi en yüksek güçtür. Üniversitelerin araştırmaları ülkenin çocuklarına hizmet verirken onların yetişmesinde rol oynayan önemli kurumlardır. Yüksek öğretim elemanları kolay yetişmiyor, başka yerde yetişmiyor, üniversitenin içinde akademik faaliyetler içinde yetişiyor.'' şeklinde konuştu.
     
‘ÜNİVERSİTELER TÜRBANDA UYGULAYICIDIR’

Görev süresi yakında dolacak olan Prof. Dr. Teziç, kendisinden sonra yerine Devlet eski Bakanı Abdüllatif Şener’in adının geçmesiyle birlikte türban sorununun alacağı şekille ilgili soruya ise “O günkü YÖK başkanının kim olacağı Cumhurbaşkanımızın taktiridir. Onun için bu konuda bir açıklama yapmaya yetkili görmüyorum. Giyim kuşam konusu bizim tasarrufumuzda olan bir konu değildir. Üniversiteler bu konuda uygulayıcıdır. Uygulama konusu yalnızca üniversitelerle ilgili değil. Kamu kesiminde nasıl bir giyiniş olacağı mahkeme kararlarıyla belirlenmiştir. Bu yalnız ulasal değil uluslararası mahkemelerde dile getirilmiştir. Kamusal alanda yalnızca türbanla ilgili değil başka dinlere ait sembollerin olmayacağı konusunda yaygın içtihat vardır. Bu içtihatlar yürürlükte olduğu sürece bağlayıcılığını korur. Tüm kurumları bağlarlar. Devletin hangi düzeyinde, hangi biriminden olursa olsunlar uymak zorundandır. Bu Anayasa kuralıdır. Biz de ona uyarız, değiştiği zamanda o değişim geçerli olur. Değişmediği zaman, geçmişte olduğu gibi devam eder. Biz yeni bir kural koyan, yasa niteliğinde kurallar koyan kurul değiliz'' dedi.

Geçtiğimiz günlerde İnebolu’da yaptığı ve basına yansıyan makam aracının eski olması ile ilgili soruya Teziç, “Birkaç olayda ortaya çıktı, yolda kaldık. Böyle bir tablonun içindeyim ben de. Talepkar ifadeyle dile getirmedim. Ama bir faaliyet gösterdiğiniz zaman güvenlik içinde çalışmak istersiniz. Hem yaşadığınız yer hem de bir yere giderken yolda bırakmaması lazım. Yoksa tutkuyla ‘aman benim arabam en yenisi olsun’ gibi ifade ile bunu ortaya koymadım. Tablo kendini ortaya koydu'' dedi. YÖK Başkanı Teziç, 1994 model Mercedes Marka E 200 model 0038 kırmızı plakalı makam aracını kullanıyor.

Vali Mustafa Kara YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç’e Katamonu’ya özgü el dokumalarının yanı sıra, Atatürk portesi ve Kastamonu broşüreleri ile Ressam Adalet Bayramoğlu tarafından Teziç’in resmedildiği minyatür eserini hediye etti.



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,829 µs