En Sıcak Konular

Mavi de güzel ama turkuaz bambaşka!

17 Aralık 2014 11:58 tsi
Mavi de güzel ama turkuaz bambaşka! AB ile dans: şeytan diyor, 'yap bir referandum'...

iyibilgi Ankara

Hafta başından başlatılan operasyon, Türkiye içinde zaten hep tartışılan yeni bir süreç başlattı ama aynı zamanda Batı ile Türkiye, daha çok da Avrupa Birliği ile Türkiye arasında ayrı bir gerginliğe zemin sağladı.

Ankara, AB resmi temsilcilerinin bu konuda yaptığı açıklamaları elinin tersiyle karşıladığı ve ‘misliyle’ karşılık verdi. Tarafların yaptığı açıklamaları tek tek listelemeye gerek yok; AB, “hür’ basına ve gazetecilere yönelik bu baskılar, Batı değerleri ile uyuşmaz. Uyuşmaz ise müzakerelerle de uyuşmaz”a getirdi lafı. Türkiye ise, “hatırımız kalır”la kestirip attı.

Diplomatik hafızanın ağırlığı…

Türk dış politika hafızasında İran-Venezuela-Türkiye’nin ellerini havaya kaldırdığı fotoğrafa gelen “eksen kayması” özneli küresel saldırının yaraları henüz kapanmış değil. Keza, Irak ve Suriye’de bütün çırpınmalarına rağmen Batı’nın yanlış olduğu ortaya çıkan tutumu da-tabii Türkiye’ye çıkan büyük faturalarla birlikte-akıllardın çıkmış değil.

Ankara’nın uğradığı bu büyük haksızlıklar ve saldırıya uğrayan ağır imaj kaybı, o günün şartları düşünüldüğünde, yani “iç muhalefet” boyutları ile birlikte hükümete yönelik saldırıya dönüşmüştü. Ankara kadar iktidar da bunu unutmadı.

Biz AB’yi sevmiyor muyuz?

Bu yüzden, Batı’dan gelen eleştiriler şu an Ankara’nın kalın zırhlarına çarpıyor ve geriye yansıyor. Fakat bunun dışında hesap edilmesi gereken başka konular da var. Türk kamuoyunun muhafazakâr, milliyetçi, solcu fark etmez AB’ye bakışı, duyguları.

Ukrayna’nın ne zaman AB’ye gideceğine ilişkin Rusya ve Batı’da yapılan şakalardan biri, “Türkiye’den sonra!” yanıtını veriyor. Türk kamuoyunu üzse de bu bir vaka ve halk da Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yıllardır, yıllardır, yıllardır süren ve bir sona varmayan politikasının farkında.

Hatta, son olayda AB’nin gösterdiği, “bu şekilde müzakereler zor” mealindeki açıklamalar da artık AB algısının ruhuna sinmiş “oyalıyorlar”a bağlanıyor.

Referandum…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin AB’nin peşinde koşmayacağı ve yine mealen birliğe girmek zorunda olmadığı yönündeki açıklamaları da aynı tartışmaları gündeme getiriyor. Yarım yüzyıllık AB aşkı artık halka sorulmalı mı? Bugüne kadar çoğu AB yanlısı onlarca kurum tarafından yapılan anketler, Türk halkının AB’yi isteyip istemediğini “ortada” bıraktı.

Şu an bir referandum yapılsa ve Türk halkına sorulsa; “Avrupa Birliği ile devam mı tamam mı?” Acaba sonuç ne olur?

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,425 µs