En Sıcak Konular

Damacana pompalarında bakteri tehdidi

11 Eylül 2007 17:48 tsi
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü mikrobiyoloji uzmanları tarafından yapılan bilimsel araştırma, temiz ve zararsız gibi görülen damacana pompalarının insan sağlığını nasıl tehdit ettiğini gözler önüne serdi..

Damacana pompalarının sık sık dezenfekte edilmemesi halinde, tüpün iç kısmına tutunup üreyebilen bakterilerin oluştuğunu, bunun da su yoluyla bulaşabilen hastalıklara neden olduğunu tespit eden uzmanlar, pompaların en az 15 günde bir dezenfekte edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Pompaların mikrobiyoloji yönden ne durumda olduklarını görmek amacıyla bilimsel araştırma yapan OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Özkanca, yaklaşık 1 ay süren araştırmasında çarpıcı sonuçlar elde etti. Prof. Dr. Özkanca, 20 numuneden aldığı 60 örneklemede damacana pompalarının ağız kısımlarının ve tüp içlerinin insan sağlığını tehdit eden Bacillus sp türü bakterilerin (Biyofilm üreten bakteriler) üremesine olanak sağladığını belirledi.

Bakterilerin insanlara bulaşmasının bir yolunun da su olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özkanca, tehlikenin damacana sularında değil, pompalarda olduğuna dikkat çekti.

Dünya genelinde binlerce insanın su yolu ile bulaşan hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiğini dile getiren Prof. Dr. Özkanca, "Su yolu ile bulaşan hastalık oranı, Türkiye'de gelişmiş ülkelere göre oldukça yüksektir. O nedenle su tüketiminde hijyenik şartlara uyduğumuz söylenemez. Sağlıklı ve hijyenik yönden temiz olduğu sanılan damacanaların pompaları iyi temizlenmediği takdirde, biyofilm oluşturabilen bakteriler pompanın iç yüzeyine tutunup ortamda çoğalabiliyor. Bu da suyla bulaşabilen dizanteri ve tifo gibi bazı hastalıklara neden olabilir." dedi.

Araştırmanın mikrobiyolojik açıdan verimli sonuçlar elde edilmesi için steril laboratuar ortamında yapıldığını anlatan Prof. Dr. Reşit Özkanca, "Pompalı damacana kullanan 20 kişiden pompaları alındı. Pompaları bulaşma riskine karşı naylon poşetlere koyup ağızlarını bağlayarak laboratuara getirdik. Standart mikrobiyolojik şartların gerektirdiği şekilde pompaların iç yüzeyinden ve üç ayrı bölgesinden örnekler aldık. Ekimler yaptık. Daha sonra da mikro organizmaların tanımlamalarını gerçekleştirdik." diye konuştu.

Pompalı damacana kullanan vatandaşların pompa kısmını 15 günde bir hijyenik maddelerle temizlenmelerini ve musluk tıpasının kullanıldıktan sonra kapalı tutulmasını öneren Prof. Dr. Reşit Özkanca, insanların bu konuda bilinçlenmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sabah



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,895 µs