En Sıcak Konular

Dünyanın geleceği karanlık değil

11 Eylül 2007 16:21 tsi
Dünyanın geleceği karanlık değil Küresel ısınma, kuraklık, enerji sıkıntısı, işsizlik ve terörizm gibi büyük sorunlara karşın, savaşların azalması, daha uzun yaşam umudu ve daha iyi eğitim sayesinde dünyanın geleceğinin çok da karanlık olmadığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin oluşturduğu Dünya Birleşmiş Milletler Dernekleri Federasyonu (WFUNA) tarafından yayınlanan bir raporda, “Şu anda gündemi Irak ve Darfur gibi büyük insani trajediler işgal etse de dünyanın büyük çoğunluğu barış içinde yaşıyor ve son 10 yılda savaşlar azaldı” denildi.

Dünyadaki göçmen sayısının azaldığı ve Afrika kıtasında 2002’de 16 olan savaş sayısının 2005’te 5’e düştüğü belirtilen raporda, Doğu Avrupa, Asya’nın güneyi ve orta kesimlerindeki artışına karşın AIDS hastalığının Afrika’da hızını kaybettiği kaydedildi.

Rapora göre, diğer cesaret verici işaretler arasında, çocuk ölüm oranının düşmesi ve internet kullanıcı sayısının artması bulunuyor.

Rapor, olumsuz noktalar açısından, CO2 salımı, terörizm, yolsuzluk, küresel ısınma, işsizlik ve seçimlere katılım oranının düşmesine işaret eti. Ayrıca eşitsizliklerin daha belirgin hale geldiği belirtilen raporda, dünya nüfusunun en zengin yüzde 2’sinin zenginliklerin yüzde 50’sini paylaştığı, en yoksulların yüzde 50’sinin dünya zenginliklerinin sadece yüzde 1’ine sahip olduğu, bu uçurumun, yeni hastalıkların ve organize suçların çözüm beklediği kaydedildi.

Raporda, bu sorunlar ele alınmazsa dünyanın geleceğinin, kuraklık ve tarım topraklarının azalması, geniş kapsamlı göç, kötü iklim koşulları, ekonomik kaos ve diğer felaketlerle kararabileceği uyarısı yapıldı.

 Haber 10



Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,084 µs