En Sıcak Konular

Tarhan Erdem sosyolagları 'türbanla' böldü!

11 Eylül 2007 14:53 tsi
Tarhan Erdem sosyolagları 'türbanla' böldü! Seçim sonuçlarını en yakın tahmin eden KONDA Araştırma Şirketi'nin sahibi Tarhan Erdem'in yeni analizi sosyologları da ikiye böldü. "Türban yasağı kalkarsa, üniversitede başı açık kimse kalmaz" diyen Erdem analizinin nedenini de açıkladı.

Sabah gazetesine demeç vererek, türbanın üniversiteye girmesiyle haremlik-selamlık uygulamasının da geri döneceğini savunan Erdem, "Kadın-erkek eşitliği yok olacak. Bir gün kalkacaksınız ve üniversiteye gidenlerin hepsinin başı kapalı. Öyle bir hava yaratacak ki, şimdi üniversite kapısında peruk takanlar varsa ilerde türban takacaklar. Bir ortamda değişik giyim tarzı fazlaysa oraya uyum sağlama olacaktır" diye konuştu.

'Sınıflar ayrılsın denecek'

Zamanlamanın belki 1 ay belki 1 yıl olacağını söyleyen Erdem şöyle devam etti: "Türkiye İngiltere değil. Bilsem ki Oxford Üniversitesi gibi karma devam edecek, bir şey demeyeceğim ama İslam ülkesiyiz. Türbanlı sayısının nüfusun belli bir yüzdesini oluşturmasıyla, hepsinin türbanlı olması farklıdır. Bu burada kalmaz, hemen sınıfları ayıralım olacaktır." "Şimdi, neden Gaziosmanpaşa'da türban fazla ve türban yasağı kalkarsa, Şişli'de artar mı azalır mı, ona bakacağız" diyen Erdem, yeni araştırma konusunun türbanın yayılma sahası olacağının da sinyalini verdi.
Kim nasıl değerlendirdi?

Nihat Ergün / AKP: Bilimsellikten uzak bir değerlendirme

Bilimsellikten uzak bir değerlendirme... Kamuoyu araştırması gibi değil. Başkaca araştırmalar ile birlikte değerlendirmesi ya da müstakil araştırma yapması lazım. Özgür toplumda insanlar manevi, siyasi, hukuki baskı ile eylemlerini şekillendirmezler. Bu tür baskılar karşısında insanlar tam tersi tepki verebilir. İnşaat mühendisliği yapıyorsanız, bir binayı görürsün ama siyaset mühendisliği yapıyorsan sonuçlarını öngöremezsiniz.
 
Mustafa Akyürek / Chp : Herkes dinci olsun isteniyor
 
Genel korku, kuşku budur. Çünkü Türkiye'de giderek bir dayatma ile karşı karşıyayız. Ramazan ayında bütün lokantalar kapanacak. 'Oruç tutmayanlar beni ilgilendirmez, Müslüman bir ülkede Ramazan'da açık lokanta olmaz' anlayışı yayılacak. Gittikçe dinin de ötesinde dinsel bir gösteriş egemen olmaktadır. Herkesin militan dinciler gibi yaşamasını istemektedirler. Bu, gittikçe yaygınlaşan çarşaf, türban olayında da kendisini gösteriyor.

Prof. Arus Yumul / Olmaz diyemem

Bizim toplumumuzun temeli baskıya dayalıdır. 'Sürüden ayrılanı kurt kapar' deyimini benimsediği için, sürü gibi davranmayı sever. Ama İslami kesim de dahil insanlar bireyselleşiyor. İki yıl içinde türbansız kadın kalmayacak fikrini çok 'uç' buluyorum. Ama kesinlikle de olmaz diyemem. Eğer baskı olursa Tarhan Erdem'in dediği olur. Umarım bu gün türban özgürlüğü için mücadele edenler, yarın da başın açık kalması için mücadele etmek durumunda kalmazlar.

Prof. Aykut Toros: Genellemek yanlış

Sosyolog olarak toplumun röntgenini çektiğimizde, çok büyük bir baskı olacağını düşünmüyorum. Bazı alt gruplarda baskıyla kapanma olabilir ama bu bütününde olmaz. Türbanı serbest bıraktığınızda tersi, yasakladığınızda tersi olacak diye bir hadise yok. Bu kadar genelleme olması doğru değil. Bunu doğru bulmuyorum.
 
Doç. Nuray Mert: Başı açıkların kapanacağını sanmıyorum

Türban sayısında artış olacaktır. Üniversitedeki yasak nedeniyle başını açanların aileleri kapatmalarını isteyebilir. Muhafazakâr ailelerin rol model gördüğü kişiler türbanlıysa, başörtülü sayısı artacaktır. Ancak başı açıkların kapanacağını düşünmüyorum. Başkaların üzerinde baskı yaratmaz. Türbanlıların görüntüsünden hoşlanmayanlar var. Batılılaşmanın dışında kalan kırsal kesimler dindarlık adına şehre getiriyorlar.
 
Doç. Yusuf Ziya Özcan: Sayıları azalır
 
Hiç öyle düşünmüyorum. Hatta serbestlik ortamı oluşacağı için türban takanların bir kısmı vazgeçecek. Türban takmayanların gereksiz korkuları var. Serbestlik olursa, daha liberal demokrasi olur. O zaman bu mesele konuşulmayacak. Çevre baskısı asla olmayacak. Kadınlar ilk aşamada eşitlik konusunda kan kaybedebilir. Erkekler açık olana ilgi duyup, farklı davranabilir. İnşallah bunla uğraşmak zorunda kalmayız.

 



Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,506 µs