En Sıcak Konular

Talat ile Gül görüştü: Kıbrıs'ta iki ayrı devlet var

11 Eylül 2007 13:00 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un, uzun zamandır, Kıbrıs sorununun çözümünü oyalama ve zamana havale etme politikası belirlediğini ve bu politikayı ileri götürmeye devam ettiğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı kabul etti.
      TBMM Başkanı Toptan, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, dünyanın Kıbrıs'ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet ve iki ayrı demokrasi gerçeğini bilmesi gerektiğini vurguladı.
      Toptan, Kıbrıs Türklerine uygulanan haksız izolasyonların kaldırılması, adil, kalıcı ve kapsamlı bir barış için Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC tarafından sarf edilen çabalara destek olunması gerektiğini söyledi.
      İlk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yaptığını belirten Toptan, Kıbrıs Türkünün, Kıbrıs'ın geleceğine olan inancını bir kez daha yerinde gördüklerini, dün geldikleri KKTC'de yararlı temaslar yaptıklarını anlattı.
      KKTC'nin refahı, mutluluğu ve aydınlık geleceği için Türkiye'nin, bugüne kadar gösterdiği gayretleri bundan sonra da TBMM başta olmak üzere tüm kurumlarıyla göstereceğini kaydeden Köksal Toptan, Kıbrıs Türkünün sosyal alan, ekonomi, üniversiteler ve turizm alanında gösterdiği gelişmeden mutluluk duyduklarını söyledi.
      KKTC Cumhurbaşkanı Talat da Toptan'ı aralarında görmekten memnun olduklarını ifade ederek, her zaman TBMM'nin desteğine ihtiyaçları olduğunu kaydetti.
      Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununun çözümü için Türkiye ile birlikte elinden geleni yaptığını ve yapmaya devam ettiğini belirten Talat, uzlaşmaz tutumunu değiştirmesi gerekenin Kıbrıs Türk tarafı olmadığını, dünyanın da bunu gördüğünü söyledi.
      8 Temmuz süreciyle ilgili bilgi vererek, bu anlaşmanın uygulanmaması için Rum tarafının elinden geleni yaptığını ve başarılı da olduğunu anlatan KKTC Cumhurbaşkanı Talat, 5 Eylül'de Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos ile yaptığı görüşmede, 8 Temmuz sürecinin hızlandırılmasını ve kısa hazırlık sürecinin ardından kapsamlı müzakerelere geçilmesini önerdiğini, ancak Papadopulos'un bunu kabul etmediğini anımsattı.
      Papadopulos'un 14 ay öncesinden başlanılmasını önerdiğini, ancak nasıl başlanılacağı konusunda ortaya bütünlüklü bir görüş koymadığını ifade eden Talat, şunları söyledi:
      ''Oyalama ve Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünü sürdürme, zamana havale etme ve böylece Türkiye'nin, hele seçimlerden sonra Avrupa Birliği sürecinde atacağı adımlardan yararlanarak avantaj elde etme hedefiyle böyle bir politika belirledi. Zaten bu politikası uzun bir zamandan beri var. Bu politikayı ileri götürmeye devam ediyor.'' Talat, Türk tarafının rahat olduğunu, kendilerine yönelik herhangi bir eleştiri yapılamadığını, yapılacağını da sanmadığını ifade etti.
      Türkiye'nin Kıbrıs Türkleriyle birlikte oluşunun kendilerine güç verdiğinin altını çizen Talat, sadece Kıbrıs konusunda değil, ekonomide de Türkiye'nin desteğine ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Talat, ekonomideki gelişmenin sürekli olması gerektiğini belirterek, ekonomik gücün müzakerelerde ellerini güçlendireceğini söyledi.
      Ziyarette Talat ve Toptan, karşılıklı hediye takdimi de yaptı.

Milliyet



Bu haber 320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,508 µs