En Sıcak Konular

'Tatbikatın mesajı, Rusya'yı aşıyor'

10 Aralık 2014 17:38 tsi
'Tatbikatın mesajı, Rusya'yı aşıyor' İzmir NATO Kara Komutanlığı'nın, Tam Harekat Kabiliyeti Sertifikasyonu kazanması için yapılan NATO Trident Lance 2014 Tatbikatı'nın Türkiye ayağı, Ayazağa'daki 3. Kolordu Komutanlığı'nda gerçekleştirildi

İzmir NATO Kara Komutanlığı'nın, Tam Harekat Kabiliyeti Sertifikasyonu kazanması için yapılan Trident Lance 2014 Simülasyon Destekli Komuta Yeri Tatbikatı'nın Türkiye ayağı, Ayazağa'daki 3. Kolordu Komutanlığı'nda gerçekleştirildi.

Tatbikat, İzmir NATO Kara Komutanlığı'nın Tam Harekat Kabiliyeti Sertifikasyonu'nun kazanılması maksadıyla Almanya, Norveç, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'nin de aralarında olduğu 9 merkezde, 23 ülkeden katılımla icra edildi.

Tatbikatın Türkiye ayağı, İzmir NATO Kara Komutanlığı emrindeki Ayazağa'da bulunan 3. Kolordu Komutanlığı General Mazlum İskora Kışlası'nda yapıldı.

Büyük çaplı müşterek harekat içerisinde 3. Kolordu Karargahı'nı yüksek yoğunluklu çatışma ortamında eğitmeyi amaçlayan tatbikata, 86'sı yabancı 1139 personel katıldı.

NATO Trident Lance 2014 Simülasyon Destekli Komuta Yeri Tatbikatı'nda, kurgusal ülke olan Botnia'nın Baltık ülkesi Estonya'yı işgal etmesi üzerine NATO'nun saldırıya uğramış bir müttefik ülkeyi savunmasını öngören 5. madde kapsamında başlattığı kara operasyonu canlandırıldı.

Kışlaya kurulan çadırlarda oluşturulan tatbikat komuta ve uygulama birimlerinin, NATO'nun Muharebe Elektronik Bilgi Sistemleri marifetiyle diğer tatbikat merkezleriyle bağlantısı sağlandı.

Tatbikat kapsamında, NATO bünyesinde hazırlanan televizyon, gazete ve sosyal medya haberleri de kapalı devre olarak yayınlandı. Operasyon bölgesinde yaşanması muhtemel insani krizler ve operasyonel gelişmeler göz önüne alınarak hazırlanan haberlere göre, karargah ilgili birlikleri görevlendirerek sevk etti.

3. Kolordu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Antonio Satta, gazetecilere yaptığı açıklamada, operasyonun 2 yıl önce kurulan İzmir NATO Kara Komutanlığı'nın komuta ettiği ilk tatbikat olduğunu kaydetti.

Türkiye ayağı 1 Aralık'ta başlayan tatbikat, 12 Aralık'a kadar sürecek.

- Tatbikatın mesajı

Tatbikat kapsamında, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i temsilen Büyükelçi Francesca Tardioli, NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı General Philip M. Breedlove, NATO Müttefik Dönüşüm Komutanı General Jean-Paul Palomeros ve NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral John Nicholson, Almanya'nın Grafenwoehr kentindeki NATO eğitim merkezinden telekonferans yoluyla basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

General  Breedlove, tatbikatın ittifak için önemine değinerek, bunun 1990'dan beri gerçekleştirilen en önemli tatbikatlardan biri olduğunu söyledi.

"Geçtiğimiz birkaç ay içinde gördüğümüz gibi Rusya'nın Ukrayna'daki saldırgan eylemleri, ittifakı Avrupa'daki yeni güvenlik ortamına uyarlamak için bir dizi önlem almaya sevk etti" diyen Breedlove, NATO'nun sadece Rusya'dan değil, her yönden gelebilecek meydan okumalara daha iyi karşılık verebilmek için kendisini geliştirmekte olduğunu kaydetti.

NATO birliklerinin ihtiyaç anında, gelebilecek tehditlere en kısa sürede karşılık verebilmek üzere hazır olmalarını sağlayacak irili ufaklı tatbikatlar yapıldığını anlatan Breedlove, NATO'nun kurulduğundan bu yana yanıt verme kabiliyetleri bakımından en büyük dönüşüm sürecini yaşadığını aktardı.

Breedlove, bir gazetecinin, bu tatbikatın Rusya'ya yönelik mesajını sorması üzerine, "Bence tatbikatın mesajı Rusya'yı aşıyor. Bu tatbikat ittifakın bütün Avrupa'ya, özellikle de 28 müttefike NATO'nun meydan okumalara hızla ve başarıyla karşılık vermedeki hazırlık seviyesini gösteriyor" dedi.

NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı General Philip M. Breedlove, NATO'nun, Kırım'daki ve Doğu Ukrayna'daki krizden önce Afganistan'daki tecrübelerinden hareketle "NATO'nun NATO olduğu zamandan beri sahip olduğu kök kabiliyetleri geri kazanması" gerektiğine karar verildiğini söyledi.

Rusya güçlerinin Kırım'a ve Doğu Ukrayna'ya girmesiyle baş gösteren krizin de bu kararın doğruluğunu ortaya koyduğunu ifade eden Breedlove, "Bütün ittifakın 5. madde göreviyle ilgili kabiliyetini göz önüne almamız gerektiği doğrulandı. Tatbikat programımız da bunu yansıtıyor" diye konuştu.

- Tatbikat ve eğitime yatırım

NATO Müttefik Dönüşüm Komutanı General Jean-Paul Palomeros, 2 yıl önce hazırlık kabiliyetlerini yeniden kazanmak için eğitime ve tatbikatlara yatırım yapma kararı alındığını söyledi. Geçen yıl bir tek stratejik tatbikatın gerçekleştirilebildiğini belirten Palomeros, sayının bu yıl 4'e ulaşmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Palomeros, NATO'nun stratejik tatbikatları önümüzdeki dönemde de sürdüreceğini ifade ederek, "NATO bugün her iki günde bir yeni bir eğitim veya tatbikat etkinliği başlatıyor ki bu harika bir şey" dedi.

General Palomeros, ittifakın bilişim ve haberleşme altyapısının da hazırlık seviyesini yükseltecek şekilde yenilendiğini anlattı.

AA



Bu haber 977 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,976 µs