En Sıcak Konular

"Kazım Karabekir Yahudiydi" iddiasına tarihçiler tepkili!

11 Eylül 2007 11:28 tsi
Merkezi New York'ta olan Sefarad Kültürü Araştırmaları Merkezi, Türkiye'deki Yahudi soy isimleri şeklinde yayımladığı listede Mareşal Kazım Karabekir'i de Yahudi olarak gösterdi. İlber Ortaylı ve Murat Bardakçı bu iddiaya sert çıktı.

1965 yılında New York'ta kurulan Sefarad Kültürü Araştırmaları Merkezi'nin (FASSAC) resmi internet sitesinde Yahudi soy isimleri bölümünde yer verilen Türk ve Osmanlı Yahudileri listesinde Mareşal Kazım Karabekir'in de adına yer veriliyor. Sabah gazetesinin haberine göre yüzlerce ismin alfabetik sıraya göre sıralandığı listenin hazırlayıcısı ise Prof. Dr. Daniel Kazez adında İstanbul kökenli bir Yahudi. Kazez, Sefarad Kültürü Araştırmaları Merkezi'nin resmi internet sitesinde kaynağı olarak da Türk Musevi Yusuf Besalel'in Osmanlı ve Türk Yahudileri kitabını gösteriyor.

YAZAR: BENİMLE İLGİSİ YOK
Kitabın yazarı Yusuf Besalel ise kesinlikle Kazım Karabekir'in Yahudi olduğuna ilişkin hiçbir bilgiyi kitabına koymadığını açıkladı. Besalel, Prof. Dr. Kazez'in kuzeni olduğunu ancak onun hata yaptığını söyledi ve "Kazım Karabekir Paşa'nın Yahudi olduğunu yazmadım. Ayrıca da kitabımda böyle bir bilgi yok. Kazez'in kişisel tasarrufu. Doğruyu yansıtmıyor." Tarihçi Naim Güleryüz, "Bu ihtimal benim Çinli olma ihtimalim kadardır" derken, Karabekir'in kızı Timsal Karabekir ise SABAH'a şunları söyledi: "72 millete aynı gözle bakan insancıl bir insandı. Kendisi öz be öz Türk." Sefarad Kültürü Araştırmaları Merkezi'nin Yahudi listesinde yer alan diğer isimler: Uzeyir Garih, Ziya Gökalp, Naim Güleryüz, Cem Hakko, Vitali Hakko, Leyla İpeker, Cefi Kamhi, Jak Kamhi, Vivet Kaneti, Bilge Karasu, İzzet Keribar, Sami Kohen, Jan Nahum, Nedim Saban, Sabetay Sevi, İshak Alaton, Rifat Bali.

KURTULUŞ Savaşı'nın kahramanlarından biri olan Kazım Karabekir, Karamanlı ve Kırım Gazisi Mehmet Emin Paşa'nın oğlu. 1882'de İstanbul'da doğdu. Gerek Osmanlı subayı olarak cephelerde gerekse de Kurtuluş Savaşı yıllarında önemli başarılar elde etti. Emekliye ayrılınca siyasete atıldı. 1938'den 1946'ya kadar Büyük Millet Meclisi'nde, İstanbul milletvekili olan Kazım Karabekir, 1946 yılında Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na seçildi. Bu görevde iken öldü. Karabekir'in özellikle Kafkas cephesindeki savaşlarda gösterdiği üstün sevk ve idare kabiliyeti ile kahramanlığı, harp tarihinde seçkin bir yer almasını sağladı.

'Ne alakası var soyu bellidir'

TARİHÇİ Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kazım Karabekir'in Yahudi olup olmadığı konusunda, "Zannetmiyorum, yanlıştır. Babası da paşa onun. Selanik dönmesi değil, Müslümandır. Selçuklu'ya kadar götürüyorlarsa kökenini, şecere kimse çıkaramaz Selçuklu'ya kadar, o palavradır ama Karabekir Yahudi değildir, zannetmiyorum" açıklamasını yaptı. Gazeteci Murat Bardakçı ise "Ne alakası var. Mümkün değil bu. Soyu bellidir Karabekir'in. Azınlıklar herkesi kendilerinden yapmaya bayılırlar" dedi. 



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,385 µs