En Sıcak Konular

Yeni Irak raporuna tepki: Petraeus top saydırdı

11 Eylül 2007 09:35 tsi
Irak'la ilgili hazırlanan son rapora tepkiler gelmeye başladı. Irak, bu ülkedeki Amerikan askerlerinin kademeli olarak geri çekilmesinin, ilgili planlar ilk olarak Bağdat hükümetiyle müzakere edildiği sürece rahatsız etmeyeceğini açıkladı. Demokrat Parti

ABD'nin Irak'taki güçlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus'un Washington'da uzun süredir merakla beklenen Kongre konuşması, futbola sıkça göndermelerin yapıldığı oturumun ardından, "top saydırma" olarak değerlendirildi.
 
ABD Temsilciler Meclisi'nin iki ayrı komitesinin üyeleri önünde, ABD'nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker ile birlikte bir sunum yapan Petraeus, daha önce ABD Başkanı George W. Bush tarafından Bağdat ve civarında güvenliğin artırılması için gönderilen ek askerlerin gelecek yaza kadar aşamalı olarak çekileceğini açıkladı.
 
Irak'ta güçlükler olduğunu kabul eden Petraeus, buna karşın siyasi, ekonomik ve diplomatik gelişmelerin ilerleme gösterdiğini savundu.
 
Crocker ise konuşmasında kısaca, Irak hükümetinin, Amerikan Kongresi tarafından konulan siyasi ve güvenlik hedeflerini karşılamakta başarısız olduğunu kaydetti.
 
Demokrat Parti California Milletvekili Tom Lantos, Irak'ta, "Zafer elimizde" yönündeki Bush yönetiminin kullandığı retoriği ciddi bulmadığını ifade ederken, "Ben almayayım" dedi.
 
Rapora tepkiler:
 
IRAK:
 
Bağdat hükümeti sözcüsü Ali El Dabbah, askerleri birden çekmenin bölgenin ve Irak'ın yaranına olmadığını söyledi.
 
Irak'ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki, raporun sunulmasından önce yaptığı açıklamada, Irak güvenlik güçlerinin ülke çapında denetimi almaya yeterli olmadığını vurguladı.
 
ABD:
 
Hillary Clinton:
Demokrat Parti'de başkan adayılığı için yarışan Hillary Clinton, Irak'taki karışıklığın ve iç savaşın üstesinden gelecek gücün yine Irak hükümeti olduğunu belirtti. Clinton, ABD ordusunun "bu konuda yapacak birşeyinin bulunmadığını" söyledi.
 
Irak'taki Amerikan birliklerinin "eve dönmeleri gerektiğini" belirten Clinton, "Irak'ta askeri bir çözüm yok. Eğer Iraklılar kendi sorunlarını çözemiyorsa, bizim yapacak hiç bir şeyimiz yok. Birliklerimizi getirmeliyiz ve Irak hükümeti, ne yapılacağına ilişkin sorumluluğu üstlenmeli" dedi.
 
Colin Powell:
ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Colin Powell ise, ülkesine en büyük tehdidin teröristlerden gelmediğini söyledi. Powell, ABD'nin eski Genelkurmay Başkanı sıfatıyla da savaş öncesi ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin stratejisini yönetimdekilerle tartıştıklarını ve dönemin ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in, Bağdat'ın düşmesinden sonra ne yapılacağını planladığını sanmadığını kaydetti.
 
Bunun "büyük bir hata" olduğunu söyleyen Powell, "Donald, olabilecek en kötü şeylerin bir listesini yapmıştı ancak bu durumda ne yapabileceğimize ilişkin bir olasılık planı hazırlamadık. Binaların yakılıp yıkılmasını izledik" dedi.
 
İsyancıları başlangıçta "birkaç çapulcu" diyerek hafife almak yüzünden saldırıların zamanında durdurulamadığını ve geçen yılın başında da "iç savaş"ın baş gösterdiğini ifade eden Powell, "Ben buna iç savaş diyorum. Bazıları 'hayır' diyor, 'iç savaş değil, sivillere karşı bir savaş'. Gerçekte elimizdeki, tam anlamıyla bir iç karışıklık" dedi.
 
Donald Rumsfeld:
ABD Başkanı George W. Bush'un Cumhuriyetçi Partisi'nin geçen kasım ayında, Irak'taki durum yüzünden kongre seçimlerini Demokrat Parti'ye karşı kaybetmesinin ardından "günah keçisi" olarak görevinden alınan ABD'nin eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de, Irak savaşı konusunda vicdanının rahat olduğunu ve geceleri rahat uyuduğunu söyledi.
 
Rumsfeld, görevinden ayrıldığından bu yana Bush ile temasının olmadığını kaydetti.

cnnturk



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,880 µs