En Sıcak Konular

Plan işliyor, 30 bin asker çekebiliriz

11 Eylül 2007 09:26 tsi
Plan işliyor, 30 bin asker çekebiliriz  
ABD'nin Irak'tan sorumlu komutanı General David Petraeus ve Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker'un Amerikan Kongresi'nde kamuoyuna açık bir oturuma çıkarak hesap verdi.

General Petraeus, son dönemde güvenlik alanında kaydadeğer başarılar sağlandığını ve 2008 yazına kadar asker sayısının Bush yönetiminin geçen Ocak'ta askeri takviye öncesindeki 130 bin sayısına düşürüleceğini bildirdi. Orgeneral Petraeus, şubat ayında uygulamaya koydukları planın işlediğini, askeri hedeflerinin büyük bölümünü yerine getirdiklerini belirterek, "Kuvvetlerimizi, zorlukla elde ettiğimiz güvenlik kazanımlarını tehlikeye atmadan, yaz aylarına kadar azaltabileceğimizi sanıyorum." dedi.

Ancak Petraeus'un takvimi, Amerikan kamuoyunun da isteği doğrultusunda daha acil bir çekilmeyi arzu eden Demokrat Partili Kongre üyelerini tatmin etmedi. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tom Lantos, 'Artık (Irak'tan) gitme zamanı ve şimdi gitmeliyiz.' dedi. Güvenlik alanındaki kısmi ilerlemeye rağmen siyasi uzlaşma alanında güdük kalan Amerikan gayretleri nedeniyle gözlerin üzerine çevrildiği Büyükelçi Ryan Crocker, kanun yapıcılardan zaman isteyerek 'Vakitsiz geri çekilme, muhtemelen korkunç sonuçlar doğurur.' şeklinde konuştu. Hem Petraeus hem Crocker, vakitsiz ve aşırı hızlı bir geri çekilmenin İran'ın Irak'taki nüfuzunu daha da artıracağını savundu. Petraeus ve Crocker'ı bugün de dinleyecek olan Kongre, gelecek haftalarda Irak Savaşı için daha fazla kaynak ayrılıp ayrılmamasını karara bağlayacak.

Amerikan Kongresi'nde Irak'ın geleceğini yakından etkileyecek tartışmalar yaşanırken Bağdat'ta Başbakan Nuri el Maliki de hazırladığı bir raporla Bush'un güvenlik planını savundu. Operasyonlara ilişkin istatistiki bilgiler veren Maliki, Bağdat'taki şiddet olaylarında, ABD'nin ek birlik göndermesinden bu yana yüzde 75 oranında düşüş olduğunu bildirdi. Maliki, Irak güçlerinin ülke çapında güvenlik denetimini almaya hazır olmadığını söyleyerek, Amerikan ordusunun çekilmemesini istedi. Ancak Irak'ta yapılan bir araştırma, ülkede güvenlik durumunun giderek kötüleştiğini ortaya koydu. İngiliz yayın kuruluşu BBC tarafından yayınlanan anket sonuçlarına göre Iraklıların yüzde 61'i son 6 ayda güvenlik durumunun daha da kötüye gittiği düşüncesinde. Halkın yüzde 57'si de Amerikan askerlerine yönelik saldırıların haklı gerekçeleri olduğunu savunuyor. Bu arada dün 9 ABD askerinin öldüğü bildirildi. Askerlerden 7'sinin Bağdat'ta meydana gelen araç kazasında öldüğü açıklandı.

zaman



Bu haber 258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,434 µs