En Sıcak Konular

Müşerref olamadı!

11 Eylül 2007 08:50 tsi
Müşerref olamadı! Pakistan'da eski başbakanlardan Navaz Şerif'in, yedi yıllık sürgün ardından ülkeye dönüşü çok kısa sürdü. Şerif bir kaç saat İslamabad Havalimanı'nda kaldıktan sonra yine sınırdışı edildi.

Pakistan dün siyasi tarihi açısından önemli günlerinden birini yaşadı. Bugünkü Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay başkanı Pervez Müşerref tarafından 1999 yılında darbeyle koltuğundan edilen ve 2000 yılında Suudi Arabistan'a sürgüne gönderilen eski Başbakan Navaz Şerif, dün sabah yeniden Pakistan'a döndü. Ancak Şerif, ülke topraklarına ayak basmasından kısa süre sonra yolsuzluk ve para aklama suçlamalarıyla gözaltına alındı. Bir helikoptere bindirilerek bilinmeyen bir yere götürülen Şerif, daha sonra yeniden Suudi Arabistan'a sürgüne gönderildi. Şerif, önceki gün Londra'da uçağa binerken tutuklanma ihtimalini hatırlatan gazetecilere “Bu ülkemin özgürlüğü için küçük bir bedel olur” demişti. Şerif ve 150 destekçisini taşıyan uçak alana indikten sonra güvenlik güçleri tarafından kuşatıldı. Şerif'in pasaportundan kaynaklanadığı söylenen bir sorun nedeniyle, uçaktan yaklaşık iki saat sonra indi.

AB İZİN VERİLMESİNİ İSTEDİ

Şerif'in Pakistan'a dönüşüne, Müşerref yönetiminin yanı sıra Suudi Arabistan da muhalefet ediyordu. AB Komisyonu'nun dış ilişkiler sözcüsü Christiane Hohmann da, Müşerref yönetimine çağrıda bulunarak Pakistan yüksek mahkemesinin Şerif hakkında verdiği ülkeye dönmesine engel yoktur kararına saygı gösterilmesini istedi. ABD yönetimi ise, Navaz Şerif konusunda tarafsız olduğunu açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johnroe, Şerif'in sınırdışı edilmesinin Pakistan'ın kendi iç meselesi olduğunu söyledi. 60 yaşındaki Navaz Şerif, 1999 yılındaki darbe sonrasında yargılanıp müebbet hapis cezasına çarptırılmış, bunu takiben ülkeden ayrılmıştı. Ancak son yıllarda Londra'da yaşayan Şerif, yaklaşan seçimlerde Müşerref'e rakip olmak üzere ülkeye döneceğini söylüyordu.


Sokaklar karıştı

Navaz Şerif'in ülkeye gelmesinden önce geniş güvenlik önlemleri alan Pakistan ordusu, Müşerref'i protesto eden Şerif yanlılarını zor kullanarak dağıttı. Aylardır durulmayan başkent İslamabad'da sıcak çatışmalar yaşandı.


Mahkeme izni ile dönmüştü

İslamabad havaalanına indikten sonra tutukalanan Navaz Şerif, geri gönderileceği söylenince gözyaşlarını tutamadı. Şerif, Yüksek Mahkemenin kendisi hakkında geri dönmesinde sakınca yoktur kararı üzerine ülkesine dönmüştü. Kararın alınmasında Müşerref karşıtı baş yargıç İftihar Çodri'nin büyük rol oynadığı söyleniyor.


Darbe niçin yapılmıştı

Navaz Şerif'in yeniden ülkeye dönme arzusu eski defterlerin yeniden karıştırılmasına yol açtı. Müşerref, 1999 yılında Şerif'i yolsuzluklara son vermek için devridiğini savunuyordu. Hükümet, darbe sonrasında vergi kaçırma ve vatana ihanet suçlamalarından müebbet hapis cezasına çarptırılmış olan Şerif'in cezayı çekmek yerine ülkeden ayrılmayı seçtiğini; buna karşılık 10 yıl boyunca, yani üç yıl daha Pakistan'a ve siyasete dönmeyeceği yolunda söz verdiğini savunuyor. Ancak Şerif, böyle bir anlaşma yapıldığını reddediyor. Navaz Şeİslamabad'a giderken yaptığı açıklamada “demokrasi için her türlü bedeli ödemeye hazır olduğunu söyledi.


Benazir de hazırlanıyor

Londra'da yaşayan Pakistan'ın sürgündeki eski başbakanlarından Benazir Butto da,çok yakında ülkeye döneceğini açıklamıştı. Butto'nun, Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'le iktidar paylaşımına yönelik müzakereler sürdürdüğü ancak henüz anlaşmaya varılamadığı belirtiliyor. Başbakanlık koltuğuna oturmak isteyen Butto, Müşerref'in, genelkurmay başkanlığını bırakmasını istiyor.

yenişafak



Bu haber 360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,107 µs